BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Επιδότηση για αγορά ζωοτροφών αιτούνται οι αγελαδοτρόφοι της ΕΦΧΕ

Επίδομα λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής των ζωοτροφών, εν μέσω πανδημίας, που επιβαρύνει το κόστος παραγωγής στις μονάδες και τη δυνατότητα να μπουν οι αγελαδοτρόφοι σε Σχέδια Βελτίωσης για τον εκσυγχρονισμό των μονάδων τους διαμορφώνουν μερικές εκ των βασικών διεκδικήσεων του κλάδου την περίοδο αυτή.

_Γ_Οικονομου_Μ_Χαρακοπουλος_Ηλ_Κοτοπουλος_παραγωγοι_γαλακτος

3
0

Συνάντηση με αγελαδοτρόφους είχε την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ, Γιάννης Οικονόμου με κύρια θέματα τα ειδικά δικαιώματα και τη νέα ΚΑΠ (2021-27), παρουσία του προέδρου της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και βουλευτή Λάρισας, Μάξιμου Χαρακόπουλου.

Στη συνάντηση, που αφορούσε αγελαδοτρόφους γαλακτοπαραγωγής από διάφορα σημεία της Ελλάδας κι έγινε σε θετικό κλίμα, μετείχε κι ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Χολστάϊν Ελλάδας, Ηλίας Κοτόπουλος. Οι  παραγωγοί γάλακτος έθεσαν μεταξύ άλλων τα εξής θέματα:

-Πρόβλεψη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε εφόσον υπάρξει αντικατάσταση των Ειδικών Δικαιωμάτων με εκ νέου Δικαιώματα, με τα οποία να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων, η πληρωμή των παραγωγών αλλά κι η δυνατότητα διαδοχής δικαιωμάτων στις μονάδες (μεταφορά δικαιωμάτων από πατέρα/μάνα σε παιδιά).

-Αλλαγή στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, ώστε να υπάρξει δυνατότητα παραγωγής ελληνικού γιαουρτιού, αποκλειστικά από ελληνικό γάλα. 

- Επίδομα λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής των ζωοτροφών, εν μέσω πανδημίας, που επιβαρύνει το κόστος παραγωγής στις μονάδες.

- Δυνατότητα για να μπορούν να μπουν οι αγελαδοτρόφοι σε σχέδια βελτίωσης των μονάδων, διότι με την παρούσα κατάσταση, η βαθμολογία είναι πολύ χαμηλή και βγαίνουν εκτός.

-Ζητήθηκε επιπλέον να ενταχθούν στα προγράμματα, που προβλέπει η Κοινότητα με τη νέα ΚΑΠ 2021-27 για εκσυγχρονισμό των μονάδων για την πράσινη και ψηφιακή ανάπτυξη (πράσινες δράσεις για μείωση ρύπων κι εξοικονόμηση ενέργειας, ρομποτική, αυτοματισμοί κ.ά.).

Σε σχετική ανακοίνωση από το πολιτικό γραφείο του βουλευτή Μάξιμου Χαρακόπουλου, αναφέρεται: 

ΜΑΞΙΜΟΣ ΜΕ ΑΓΕΛΑΔΟΤΡΟΦΟΥΣ ΣΤΟ ΥΠΑΑΤ:

 Να διασφαλιστούν οι ενισχύσεις για την αγελαδοτροφία

 Η βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων των αγελαδοτρόφων γαλακτοπαραγωγής βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν εκπρόσωποί τους με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αρμόδιο για τις κοινοτικές ενισχύσεις, κ. Γιάννη Οικονόμου, παρουσία του βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι κ.κ. Ηλίας Κοτόπουλος και Σταύρος Αυγερινός, πρόεδρος και μέλος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν, και οι κ.κ. Απόστολος Μωραΐτης και Κώστας Τανός, αντιπρόεδρος και μέλος του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Ελλάδος

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε προκειμένου να διερευνηθεί το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με την τύχη της κοινοτικής ενίσχυσης των ειδικών δικαιωμάτων, που λαμβάνουν οι αγελαδοτρόφοι γαλακτοπαραγωγής. Όπως ειπώθηκε, δεν λαμβάνουν συνδεδεμένη ενίσχυση για τις γέννες ούτε εξισωτική (εάν βρίσκονται σε ορεινές ή μειονεκτικές περιοχές), όπως συμβαίνει με συναδέλφους τους που έχουν εκτατικά δικαιώματα, αντίστοιχα με τις ζωικές τους μονάδες. Τα ειδικά δικαιώματα είναι η μόνη ενίσχυση που λαμβάνει ένας κωδικός εκτροφής ανά ΑΦΜ, την οποία δεν μπορούν αν διαβιβάσουν στα παιδιά τους αν θέλουν να συνεχίσουν αυτή τη δραστηριότητα. 

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, που διατέλεσε αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, σημείωσε ότι «η επέκταση της διάρκειας ζωής στο φρέσκο γάλα αν και δεν μείωσε την τιμή στο ράφι συμπίεσε την τιμή παραγωγού και έφερε σε δυσχερή θέση τη γαλακτοφόρο αγελαδοτροφία. Δυστυχώς, αν και προβλέπονταν επαναξιολόγηση της αποδοτικότητας του μέτρου που επιβλήθηκε από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει έως σήμερα. Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει κάποια στιγμή. Στην παρούσα συγκυρία, με καθηλωμένες τις τιμές που διαθέτουν το γάλα, οι αγελαδοτρόφοι, όπως και όλοι οι κτηνοτρόφοι, αντιμετωπίζουν επιπλέον αύξηση του κόστους παραγωγής, λόγω της ανόδου των τιμών στις ζωοτροφές. Με χαμηλές τιμές διάθεσης του προϊόντος τους και αυξημένο κόστος, δύσκολα θα μπορέσουν να σταθούν αν απωλέσουν και την κοινοτική ενίσχυση των ειδικών δικαιωμάτων στη νέα ΚΑΠ. Με δεδομένο ότι η χώρα μας είναι ελλειμματική σε γάλα θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι και η εσταβλισμένη αγελαδοτροφία θα συνεχίσει να λαμβάνει ό,τι της αναλογεί από τις κοινοτικές ενισχύσεις και στη νέα ΚΑΠ».

Ο υφυπουργός, αφού άκουσε με προσοχή τους συνομιλητές τους και τους ευχαρίστησε για την ενημέρωση, δήλωσε ότι θεωρεί εύλογο το αίτημα για τη δυνατότητα μεταβίβασης των δικαιωμάτων στον φυσικό τους διάδοχο, όπως και για τη λήψη και από αυτούς του επιδόματος γέννας. Όπως είπε, οι οριστικές αποφάσεις για τα δικαιώματα επί των άμεσων ενισχύσεων θα ληφθούν τον Αύγουστο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος