Επιπροσθέτως, οικονομική ζημιά προκαλεί και η αυξημένη κατανάλωση ζωοτροφών, στην οποία αναγκαστικά καταφεύγουν οι κτηνοτρόφοι για να διατηρήσουν τα κοπάδια τους, σε συνδυασμό με τις αυξημένες τιμές στα σιτηρέσια επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση και πλήττει την οικονομική βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές για απώλεια ζωικού κεφαλαίου από το δριμύ ψύχος που επικράτησε, καθώς και ζημιές σε μηχανολογικό εξοπλισμό κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
Τα παραπάνω θέτει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό θέτοντας του το ερώτημα «Πως προτίθεστε να στηρίξετε τους κτηνοτρόφους που υπέστησαν συρρίκνωση της παραγωγής γάλακτος, αλλά και ζημιές στο ζωικό τους κεφάλαιο και τις εγκαταστάσεις τους, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που συνόδευσαν την κακοκαιρία “Μήδεια”;».
Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετά από διαμαρτυρίες κτηνοτρόφων, αλλά και ενημέρωση από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Γιάννη Γκουρομπίνο, υπογραμμίζει ότι «εύλογα» οι κτηνοτρόφοι προσβλέπουν στην αρωγή της πολιτείας. Όπως σημειώνει «προβλήματα στην γαλακτοπαραγωγή, στο ζωικό κεφάλαιο, αλλά και σε εγκαταστάσεις και εξοπλισμό από τις χαμηλές θερμοκρασίες επέφερε η ψυχρή εισβολή της κακοκαιρίας “Μήδεια”. Οι συνέπειες είναι άμεσες στο εισόδημα των κτηνοτρόφων αν συνυπολογιστεί και η αναγκαστική αύξηση στην κατανάλωση ζωοτροφών λόγω ψύχους, άλλα και η άνοδος των τιμών στις ζωοτροφές, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Εύλογα, λοιπόν, οι κτηνοτρόφοι προσδοκούν στην αρωγή της πολιτείας για να καλύψουν την απώλεια εισοδήματος.
Συγκεκριμένα, οι παγωνιές που έπληξαν τη Θεσσαλία τις προηγούμενες ημέρες είχαν σοβαρό αντίκτυπο στην παραγωγή γάλακτος. Οι κτηνοτρόφοι υπολογίζουν την μείωση αυτή σε 30 ως 50% και υπογραμμίζουν ότι στην γαλακτική περίοδο που απομένει η γαλακτοπαραγωγή δεν πρόκειται να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα. Επιπροσθέτως, οικονομική ζημιά προκαλεί και η αυξημένη κατανάλωση ζωοτροφών, στην οποία αναγκαστικά καταφεύγουν οι κτηνοτρόφοι για να διατηρήσουν τα κοπάδια τους. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση και πλήττει την οικονομική βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Τέλος, υπάρχουν αναφορές για απώλεια ζωικού κεφαλαίου από το δριμύ ψύχος που επικράτησε, καθώς και ζημιές σε μηχανολογικό εξοπλισμό κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
Το παράπονο των κτηνοτρόφων είναι ότι η πολιτεία αντιμετωπίζει δυσανάλογα τις ζημιές μεταξύ φυτικής και ζωικής παραγωγής, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στην πρώτη. Επισημαίνουν δε, ότι, θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη μέριμνα για τις ζημιές που υφίστανται, καθώς η πολιτεία διαθέτει πλέον τα εργαλεία μέσω των ισοζυγίων γάλακτος για να διασταυρώσει τη μείωση στην γαλακτοπαραγωγή -ειδικά στην προβατοτροφία- η οποία ουσιαστικά εξανεμίζει τα όποια έσοδα από την αποκατάσταση των τιμών παραγωγού στο γάλα, που τα προηγούμενα χρόνια καταβαραθρώθηκαν από τις ελληνοποιήσεις».
Αύξηση τιμών ζωοτροφών έως 40%
Εν τω μεταξύ, το κόστος αγοράς ζωοτροφών δείχνει να έχει ξεφύγει από τα περιθώρια βιωσιμότητας που υπαγορεύει η εγχώρια αγορά γάλακτος, με τις τιμές να έχουν σημειώσει αύξηση 35%-40% το τελευταίο διάστημα σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους του Αγροτικού Αγελαδοτροφικού Αιγοπροβατοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας Πρέβεζας.
Όπως καταγγέλουν οι ίδιοι σε επιστολή με αποδέκτες την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Περιφέρειας Ηπείρου, τα επίπεδα τιμών ζωοτροφών σε συνδυασμό με τα επίπεδα τιμών που πλρώνονται οι κτηνοτρόφοι στη ζώνη γάλακτος της Ηπείρου, οδηγούν "με μαθηματική ακρίβεια" τις εκμεταλλεύσεις τους σε οικονομικό αδιέξοδο. Ζητούν την παρέμβαση της πολιτείας, ώστε να δοθεί έκτακτο οικονομικό βοήθημα στους κτηνοτρόφους, διατυπώνοντας με τη σειρά τους ένα αίτημα που βρίσκει σύμφωνους τους κτκηνοτρόφους και σε άλλες περιοχές της χώρας.