Στο πλαίσιο αυτό και η συνάντηση του περιφερειακού σύμβουλου Θεσσαλίας Θανάση Παιδή με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος Ιωάννη Μπούρα, όπου αναλύθηκε η κατάσταση του κλάδου.
Βασικό συμπέρασμα αποτέλεσε ότι η χοιροτροφία διάγει εξαιρετικά δύσκολη περίοδο και αυτό οφείλεται σε τρεις βασικούς λόγους:
- Οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού είναι καταστροφικές, κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι η εστίαση – σε ένα μεγάλο εύρος της λειτουργίας της - παραμένει κλειστή με αποτέλεσμα η κατανάλωση να έχει υποστεί ανεπανόρθωτη μείωση.
- Η εξάπλωση των κρουσμάτων της αφρικανικής πανώλης των χοίρων είναι σημαντική σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτό οδηγεί σε συνέχιση της πτώσης των εξαγωγών από τις χώρες της Ε.Ε.
- Παράλληλα καταγράφεται αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών δημιουργώντας επιπρόσθετη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση.
Οι παραπάνω αρνητικοί παράγοντες δημιουργούν ασφυκτικό περιβάλλον στη λειτουργία των χοιροτροφικών επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν σημαντικό αποτύπωμα στην παραγωγική βάση της χώρας. Γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένο πακέτο ενίσχυσης του κλάδου από το Υπουργείο Οικονομικών με στόχο την μεγαλύτερη δυνατή άμβλυνση της ζημιάς που καταγράφεται κατά την τρέχουσα συγκυρία.
Χρήσιμο εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η ολοκληρωμένη μελέτη που έχει εκπονήσει η εταιρεία Grant Thornton, την οποία η Ομοσπονδία Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος κατέθεσε προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Από την πλευρά του ο Θανάσης Παιδής συνεχάρη τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας για την εξαιρετική πρωτοβουλία της σύνταξης ολοκληρωμένης μελέτης - στην οποία καταγράφονται οι επιπτώσεις της πανδημίας στον κλάδο της χοιροτροφίας - όπως επίσης και για τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν καταβληθεί με στόχο ν’ αναγνωριστεί ο Γύρος ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης.
Μετά το τέλος της συνάντησης ο Θανάσης Παιδής δήλωσε τα εξής:
«Οι ελληνικές χοιροτροφικές επιχειρήσεις, χάρις στις μεγάλες προσπάθειες όσων ασχολούνται με τον κλάδο, κατέγραψαν σημαντική πρόοδο με αποτέλεσμα να γίνουν ιδιαίτερα ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο. Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο θα πρέπει να ενταθούν ακόμη περισσότερο οι έλεγχοι με στόχο τις παράνομες ελληνοποιήσεις αν και ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα. Παράλληλα, σημαντική υπεραξία θα δώσει η κατοχύρωση του Γύρου ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης.
Πάντως, για μία ακόμη φορά τονίζουμε ότι αποτελεί αναγκαία συνθήκη η άμεση καταβολή της ενίσχυσης ώστε να αντιμετωπιστούν – κατά το δυνατόν – οι τεράστιες επιπτώσεις που αφήνει και σε αυτόν τον κλάδο η πανδημία. Από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι θα είμαστε πάντα κοντά στους παραγωγικούς φορείς, που αποτελούν το μέσον ώστε να επιτευχθεί ο διττός στόχος της ανάπτυξης στη χώρα και της ευημερίας για τους πολίτες».