BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Προσεγγίζει με βεβαιότητα τα 7 ευρώ το κιλό η τιμή για το πασχαλινό αρνί

Έχει πάρει φόρα η αγορά αµνοεριφίων, µε τη ζήτηση να δυναµώνει µέρα µε τη µέρα ενόψει Πάσχα και την τιµή να έχει ενισχυθεί ήδη κατά 1,30 ευρώ το κιλό στο σφαγείο µέσα σε µία εβδοµάδα.

pin-agrenda

Πέτρος Γκόγκος

6
0

Οι πληροφορίες θέλουν τις µεγάλες αλυσίδες σούπερ µάρκετ να αναζητούν εναγωνίως να σκουπίσουν ό,τι βρουν, µε την τιµή προς το κλείσιµο της προηγούµενης εβδοµάδας να έχει ανέβει κατακόρυφα στα 6,30 µε 6,50 ευρώ το κιλό για το αρνί. Ωστόσο οι παραγωγοί διοχετεύουν µε φειδώ τα ζώα προς την αγορά, σε µια προσπάθεια να κορυφώσουν περαιτέρω το θέµα της περιορισµένης προσφοράς. Σε κάθε περίπτωση το εµπόριο δεν µπορεί να συγκαλύψει την αγωνία του να προµηθευτεί επαρκείς ποσότητες για να καλύψει τις ανάγκες του, κάτι που όµως θα είναι δύσκολο, αφού έτσι και αλλιώς τα διαθέσιµα µικρά ζώα είναι λιγοστά. Το κλίµα που µεταφέρουν στην Agrenda θέλει την κινητικότητα να εντείνεται, µε τις εκτιµήσεις να κάνουν λόγο πλέον για τιµές άνω των 7 ευρώ το κιλό για τα λιγοστά αρνιά, επιβεβαιώνοντας το προηγούµενο ρεπορτάζ της Agrenda που είχε αποτιµήσει την προοπτική αυτή από τις αρχές του Απρίλη.

Εν τω µεταξύ, άνοδο έχει σηµειώσει η τιµή ακόµα και για τα µεγάλα ζώα, µε τα πρόβατα να έχουν ξεπεράσει πλέον τα 3,30 ευρώ το κιλό και τα γίδια τα 2,20 ευρώ το κιλό.

Φυσικά αξίζει να σηµειωθεί ότι και το κόστος για τους παραγωγούς φέτος είναι αυξηµένο, µε τις ζωοτροφές στο εµπόριο να έχουν ακριβύνει κατά 40% περίπου, σε βάρος τόσο των κτηνοτρόφων, όσο και των αγροτών που πούλησαν µε µισή τιµή από τη σηµερινή στους εµπόρους. Συγκεκριµένα, από εκεί που η σόγια το 2020 είχε 37 λεπτά το κιλό, έφτασε να πωλείται στους κτηνοτρόφους το 2021 σε 53 λεπτά το κιλό. Το καλαµπόκι το 2020 είχε 18 λεπτά το κιλό και το 2021 αυξήθηκε σε 26-27 λεπτά το κιλό, µε το τριφύλλι να ακολουθεί ακριβώς την ίδια διακύµανση, από τα 18 λεπτά στα 24 λεπτά το κιλό. Τα πίτουρα το 2020 είχαν 16-17 λεπτά το κιλό και το 2021 αυξήθηκαν σε λε23-24 λεπτά το κιλό.

Όπως επισηµαίνουν οι αιγοπροβατοτρόφοι, αυτές τις αυξήσεις δεν τις καρπώθηκαν οι αγρότες, η πλειονότητα των οποίων πούλησε πάνω στη συγκοµιδή στη µισή τιµή,  αλλά τρεις - τέσσερις εισαγωγείς σόγιας, βιοµηχανίες αλεύρων και έµποροι µε αποθήκες.   

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος