BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Αναγκαίο το ζωικό κεφάλαιο για δικαιώματα σε νέους κτηνοτρόφους

Με προαπαιτούμενο την ύπαρξη ζωικού κεφαλαίου εξετάζεται η χορήγηση δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα για τη νέα ΚΑΠ.

8_33

Γιώργος Κοντονής

0
1

Προϋπόθεση η ύπαρξη ζωικού κεφαλαίου για  δικαιώματα σε νέους  κτηνοτρόφους, πακέτο με δημόσιο βοσκότοπο

Μαζί µε την αίτηση για δικαιώµατα από το Εθνικό Απόθεµα, θα έρχεται «πακέτο» και η επιλέξιµη γη για νέους και νεοεισερχόµενους κτηνοτρόφους εφόσον αποδεικνύεται η ύπαρξη και κατοχή από τον αιτούντα παραγωγό, ζωικού κεφαλαίου. Αυτό είναι το σχέδιο που έχει προταθεί στις ελληνικές αρχές από τους συµβούλους της νέας ΚΑΠ όσον αφορά τις βοσκοτοπικές εκτάσεις, ώστε να µπορέσουν να ενσωµατωθούν µε οµαλό τρόπο στην παραγωγική διαδικασία τα νέα επιλέξιµα βοσκοτόπια που αναµένεται να προκύψουν από την ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης ανά Περιφέρεια. Με αυτόν τον τρόπο «όταν ένας νέος κτηνοτρόφος αιτείται βοσκότοπο θα του δίνεται µαζί µε τα δικαιώµατα και µάλιστα µε πολυετές µίσθωµα που θα δεσµεύει τον δικαιούχο», αναφέρει συγκεκριµένα στην Agrenda πηγή που βρίσκεται κοντά στις διαπραγµατεύσεις της νέα ΚΑΠ.

Υπενθυµίζεται πως φέτος δεν θα γίνει χορήγηση δικαιωµάτων από το Εθνικό Απόθεµα σε παραγωγούς που εµφανίζουν αύξηση ζωικού κεφαλαίου χωρίς αντίστοιχα παραστατικά που να αποδεικνύουν ότι έχουν τα ζώα (παραδόσεις γάλακτος σε εγκεκριµένες µεταποιητικές επιχειρήσεις-καταχωρίσεις σφαγών στο σύστηµα Artemis), σύµφωνα µε τα όσα έχει εξαγγείλει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός. Επιπλέον, η κατανοµή των βοσκοτόπων του επόµενου έτους (2022) θα λαµβάνει υπόψιν της τα αποτελέσµατα των επιτόπιων ελέγχων στο ζωικό κεφάλαιο του προηγούµενου έτους.

 

Κλείδωσε το έξτρα πριµ µόνιµων βοσκοτόπων

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν πως η ενίσχυση για τους µόνιµους βοσκότοπους (πέρα από τη βασική πληρωµή που θα στηρίζεται στα δικαιώµατα) έχει κλειδώσει ώστε να ενσωµατωθεί στο στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ. Μάλιστα, µε αυτόν τον τρόπο θεωρείται πως υποστηρίζεται επαρκώς από τη χώρα µας και ο στόχος της ΕΕ τα βιολογικά αγροτεµάχια να καλύπτουν το 25% της αγροτικής γης, ένα ορόσηµο βάσει του οποίου θα αξιολογηθεί και θα εγκριθεί το ελληνικό στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ. Εδώ όµως υπάρχει ένα µεγάλο «αγκάθι» λένε οι έχοντες γνώση των πραγµάτων, καθώς η χώρα µας δεν έχει ακόµα, κανονιστικά τουλάχιστον, ενσωµατώσει τα επιπλέον επιλέξιµα βοσκοτόπια στο σύστηµα ενισχύσεων, ώστε να βγάλει ένα µπάτζετ και το ποσό του πριµ (ανά Ζωική Μονάδα ή ανά στρέµµα βοσκότοπου) που θα στηρίξει αυτό το µέτρο των άµεσων ενισχύσεων. Λέγεται παράλληλα πως µέσα στο καλοκαίρι καλείται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να καθαρογράψει τις οικονοµικές πτυχές του στρατηγικού σχεδίου συν τους δείκτες επίδοσης, ώστε να παρουσιάσει στις ευρωπαϊκές αρχές τέλος του έτους έναν ολοκληρωµένο φάκελο, γεγονός που προσδίδει στο ζήτηµα των βοσκοτοπικών εκτάσεων και των διαχειριστικών σχεδίων τον χαρακτήρα του κατ’ επείγοντος.

Όσον αφορά τώρα το ποσό της ενίσχυσης, είναι άγνωστο µέχρι στιγµής το τι µπορούν να περιµένουν οι κτηνοτρόφοι. Με βάση κάποια παλαιότερα παραδοτέα (µελέτες) που βρίσκονται στα χέρια των ελληνικών αρχών για τις ανάγκες µίας πρόσκλησης µε παρόµοια δράση µέσω ΠΑΑ 2014-2020 η οποία όµως δεν προχώρησε, µία τέτοια δέσµευση µπορεί να δώσει 7-10 ευρώ το στρέµµα µέγιστο ποσό. Ενώ, δεν αποκλείεται, να υπάρξει διαφοροποίηση του πριµ ανάλογα το υψόµετρο στο οποίο βρίσκονται οι βοσκοτοπικές εκτάσεις (πεδινή, ηµιορεινή, ορεινή ζώνη). Πάντως, µε αυτόν τον τρόπο προσεγγίζουν ήδη το ζήτηµα αυτό άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Γερµανία).

 

Σχεδιασµός για το νέο πρασίνισµα

Όσον αφορά τώρα τις υπόλοιπες δράσεις που θα πριµοδοτηθούν στα πλαίσια των νέων εργαλείων πρασινίσµατος, ακόµα βρίσκονται επί χάρτου. Όπως και να έχει ο σχεδιασµός τους θα γίνει ώστε να είναι οι δράσεις εύκολα υλοποιήσιµες και να αφορούν όσο το δυνατόν περισσότερους δικαιούχους. Σηµειώνεται ότι ο προϋπολογισµός των συγκεκριµένων δράσεων υπολογίζεται περί τα 400 εκατ. ευρώ ετησίως και θα αντικαταστήσουν το πρασίνισµα που δίνεται στην τρέχουσα προγραµµατική περίοδο. Μεγάλη διαφορά σε σχέση µε το ισχύον καθεστώς θα είναι πως δεν θα συνδέονται µε την αξία και τον αριθµό των δικαιωµάτων ενίσχυσης που έχει στην κατοχή του ένας αγρότης, παρά µόνο µε την επιλέξιµη έκταση στην οποία τηρεί τις δεσµεύσεις που έχουν οριστεί από τις εκάστοτε δράσεις. Η πριµοδότηση θα είναι στρεµµατική ή ανά ζώο.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

25-04-2021 00:09Γιώργος

5000 χιλιάδες κτηνοτρόφοι ακόμα περιμένουν τα 3,80 για τον κορονοιο .... Ντοπή σας

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος