BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Με τις καλύτερες τιμές κλείνει η Πασχαλινή αγορά αμνοεριφίων

Μέχρι και µε τα 8 ευρώ το κιλό φλέρταρε η τιµή των αµνοεριφίων στις αρχές της Μεγάλης Εβδοµάδας, καθώς η ζήτηση από το χονδρεµπόριο παρέµεινε υψηλή, έως και την ύστατη στιγµή, προκαλώντας ένα µίνι «ράλι», που κράτησε ένα 20ήµερο, από το οποίο, όµως, δεν µπόρεσαν να επωφεληθούν οι παραγωγοί, λόγω περιορισµένης διαθεσιµότητας.

22-35_pin_10

Λεωνίδας Λιάμης

1
3

Μέχρι και µε τα 8 ευρώ το κιλό φλέρταρε η τιµή των αµνοεριφίων στις αρχές της Μεγάλης Εβδοµάδας, καθώς η ζήτηση από το χονδρεµπόριο παρέµεινε υψηλή, έως και την ύστατη στιγµή, προκαλώντας ένα µίνι «ράλι», που κράτησε ένα 20ήµερο, από το οποίο, όµως, δεν µπόρεσαν να επωφεληθούν οι παραγωγοί, λόγω περιορισµένης διαθεσιµότητας.

«Έχουν βάλει µεσίτες παντού και ψάχνουν αρνιά και κατσίκια, αλλά δεν έχει µείνει τίποτε. Με καλά κατσίκια σήµερα, αν έχεις εκεί στα 10 κιλά, γίνονται πράξεις στα 7,5 ευρώ το κιλό και αν πιέσεις µπορείς να πάρεις και 8 ευρώ το κιλό, αλλά όπως σας είπα, δεν υπάρχουν πουθενά ζώα», ανέφερε στην Agrenda, ο παραγωγός και πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Βλάστης, στην Κοζάνη, Χρήστος Λελέκης, παρουσιάζοντας την κατάσταση που επικρατούσε στην περιοχή έως και τη Μεγάληευτέρα.

Παρόµοια η εικόνα και στην περιοχή της Καστοριάς, όπως σε κάποιες περιπτώσεις αγοράστηκαν αρνιά άνω των 15 κιλών, που προοριζόταν για πάχυνση, αλλά κάτω από την πίεση των εµπόρων οι κτηνοτρόφοι αποφάσισαν να τα πουλήσουν, όπως εξηγεί ο παραγωγός και πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καστοριάς, ∆ηµήτρης Μόσχος. Ο ίδιος είπε πως η περιοχή πούλησε τις τελευταίες ηµέρες µε 7 ευρώ το κιλό, για τα καλά αρνιά, όσο και τα κατσίκια των 10-12 κιλών, ενώ τα µεγαλύτερα ζώα ήταν κατά περίπου 40 λεπτά το κιλό φθηνότερα.

Στη ζώνη των 7 ευρώ το κιλό πούλησαν και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής της ∆ράµας µε τα σφάγια της τελευταίας στιγµής να «τσιµπάνε» κατά τι παραπάνω και να προσεγγίζουν ακόµη και τα 7,5 ευρώ το κιλό. «Έπαιξε ρόλο και ο αριθµός των ζώων που είχε ο κάθε παραγωγός. Τα µεγάλα κοπάδια πήραν κάτι παραπάνω από τα µικρότερα, γιατί άλλο είναι να δίνει κάποιες δεκάδες αµνοερίφια και άλλο εκατοντάδες» επεσήµανε στην εφηµερίδα Agrenda ο Χρήστος Τσέρνιος, από τον Σύλλογο Κάτω Νευροκοπίου, προσθέτοντας πως ειδικά τις τελευταίες ηµέρες η ζήτηση ήταν ακόµη πιο µεγάλη, σε σηµείο ώστε «µε πήραν τηλέφωνο τουλάχιστον πέντε ιδιώτες, οι οποίοι έψαχναν ένα αρνί ή κατσίκι για το Πάσχα, γιατί δεν µπορούσαν να βρουν στο κρεοπωλείο της γειτονιάς τους».

Σε «σκούπισµα» των διαθέσιµων αµνοεριφίων προχώρησαν οι έµποροι και στην περιοχή του νοµού  Έβρου, µε τον παραγωγό Κώστα ∆ουνάκη, πρόεδρο του τοπικού Κτηνοτροφικού Συλλόγου να επισηµαίνει πως «η ζήτηση υπήρξε πολύ αυξηµένη και λίγες ηµέρες πριν από το Πάσχα δεν έµεινε ζώο στους στάβλους, είτε ήταν µικρά, είτε µεγάλα αµνοερίφια, µε συνέπεια οι τιµές στο ζων βάρος να παίζουν στα 4,30 µε 4,50 ευρώ το κιλό ή στα περίπου 7,50 ευρώ το κιλό σε σφάγιο».

Παρά, ωστόσο, τις αντικειµενικά ικανοποιητικές τιµές, που έπιασαν τα αµνοερίφια την περίοδο πριν από το φετινό Πάσχα, το όφελος για τους παραγωγούς είναι πολύ µικρότερο από ό,τι θα µπορούσαν, µε βάση την ευνοϊκή φετινή συγκυρία. Κι αυτό γιατί, αφενός τα περισσότερα αρνιά και κατσίκια της χρονιάς, πουλήθηκαν το διάστηµα από το Φεβρουάριο έως και το τέλος Μαρτίου, λίγο πριν από το Πάσχα των Καθολικών και αφετέρου διότι η αύξηση του κόστους των ζωοτροφών έχει «ψαλιδίσει» το µεγαλύτερο ποσοστό από την άνοδο των τιµών στα αµνοερίφια.

 

Μέσα στο Μάρτιο είχε φύγει το 70% των ζώων µε τιµές από 4 έως 5 ευρώ το κιλό

«Επειδή το Ορθόδοξο Πάσχα είναι αργά φέτος, πολλοί κτηνοτρόφοι της περιοχής αποφάσισαν να πουλήσουν τα περισσότερα από τα ζώα τους κάποια στιγµή µέσα στο Μάρτιο. Εκτιµώ ότι την περίοδο εκείνη, λίγο πριν το Πάσχα των Καθολικών έφυγε γύρω στο 70% της διαθεσιµότητάς τους, µε τιµές µεταξύ 4 και 5 ευρώ το κιλό», εξηγεί , ο παραγωγός και πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Βλάστης, στην Κοζάνη, Χρήστος Λελέκης και διευκρινίζει πως «αυτό συνέβη γιατί πέρυσι την πατήσαµε, αφού µας πήραν τα αµνοερίφιά µας µε λιγότερα από 4 ευρώ το κιλό, οπότε οι περισσότεροι φοβήθηκαν πως µπορεί να επαναληφθεί το σκηνικό και προκειµένου να µην αναλάβουν το κόστος θρέψης για άλλον ένα µήνα, έσπευσαν να τα δώσουν και να αξιοποιήσουν το γάλα των προβάτων».

Στην πώληση της πλειονότητας των αµνοεριφίων τους πριν το Καθολικό Πάσχα προχώρησαν και οι κτηνοτρόφοι της Καστοριάς, αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή και στον παράγοντα «κόστος ζωοτροφών, το οποίο «έχει αυξηθεί κατά περίπου 40% τους τελευταίους µήνες.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

02-05-2021 19:28Κώστας

Μοσχοπούλησαν και φέτος οι κτηνοτρόφοι. Πούλησαν 7-8 ευρώ το κιλό κατσίκια και αρνιά στον έμπορα εκτός τα μαύρα από σπίτι σε σπίτι. Θα πάρουν και έκτακτη ενίσχυση λόγω του κορονοιού. Και αν τους ακούσεις τους τζομπαναραίους μες στην κλάψα είναι συνέχεια. Οι παεαγωγοί αρωμστικών φυτών δεν πήραν τίποτα. Ούτε έκτακτη ενίσχυση ούτε επιδότηση βιολογική και όσοι πούλησαν την παραγωγή τους της έδωσαν σε εξεφτιλιστικές τιμές. Το κράτος στηρίζει μόνο συντεχνίες.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος