BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Στην τροχιά των 8 ευρώ η αγορά ντόπιων αρνιών, μικρή προσφορά

Έντονη κινητικότητα, πολλές παραγγελίες και περιορισμένη προσφορά συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα στην εγχώρια αγορά πρόβειου κρέατος, η οποία ενόψει της χριστουγεννιάτικης περιόδου έχει ήδη διαμορφωθεί κοντά στα υψηλά του έτους, με τους κτηνοτρόφους να πληρώνονται 7 ευρώ το κιλό στο σφαγείο.

arnia_45_2

Πέτρος Γκόγκος

9
0

Η τιμή αυτή είναι ενιαία για κατσίκια και αρνιά, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μερικές ημέρες πριν η αγορά διαμόρφωνε το επίπεδο των 6 με 6,50 ευρώ το κιλό. Πρόκειται για μια αύξηση της τιμής που θυμίζει το ράλι που σημειώθηκε το περασμένο Πάσχα, όπου η αγορά πλήρωνε όλο και πιο ακριβά τα ντόπια αρνιά και κατσίκια πρωτού κορυφωθεί στα 7 με 7,50 ευρώ το κιλό την Μεγάλη Εβδομάδα. Αυτήν τη φορά, η εκκίνηση γίνεται από υψηλότερα επίπεδα και μένει να φανεί αν υπάρχουν δυνάμεις στην αγορά ώστε να διαμορφωθεί ένα νέο υψηλό ακόμα και πάνω από τα 8 ευρώ το κιλό.

Άλλωστε, οι ισορροπίες στην αγορά για το 2021 έχουν ωθήσει στο να περιοριστεί σημαντικά το ζωικό κεφάλαιο, με τους ρυθμούς αναπλήρωσης να μην μπορούν σε καμία περίπτωση να προλάβουν τη ζήτηση. Ήδη μέσα στο καλοκαίρι η αγορά έγραψε ακόμα και τα 8 ευρώ το κιλό πριν διορθώσουν.

Τις τελευταίες ημέρες, με τη ζήτηση από την Ιταλία να καταφθάνει, οι τιμές ανέκαμψαν και πλέον μπαίνει ο στόχος των 7,50 ευρώ το κιλό όσο στον ορίζοντα το επίπεδο των 8 ευρώ φαντάζει κοντινό. Ακόμα βέβαια και αν η αγορά επιχειρήσει να συγκρατήσει τις τιμές, κανένας εκ των παραγόντων δεν βλέπει περιθώρια οι τιμές να υποχωρήσουν.

Η περιορισμένη προσφορά, είναι κοινός παρονομαστής σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή αγορά, κάτι που υποστηρίζει μια περαιτέρω ενίσχυση των τιμών που πληρώνονται οι Έλληνες κτηνοτρόφοι.

Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές πρόβειου κρέατος της ΕΕ κατά την τρέχουσα περίοδο έχουν συρρικνωθεί κατά 18%, με την ενδοκοινοτική παραγωγή τόσο στο πρόβειο όσο και στο κατσικίσιο κρέας να σημειώνει μια μετριοπαθή αύξηση της τάξης του 2,2% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, με κινητήριο δύναμη τις βελτιωμένες τιμές. Μάλιστα η Ελλάδα εξασφαλίζει το μεγαλύτερο μερίδιο στην αύξηση της παραγωγής με ένα ποσοστό 9,9% το οποίο όμως επιτεύχθηκε χάρη στη μείωση του ζωικού κεφαλαίου, κάτι που αποτυπώνεται στα δεδομένα της αγοράς στο τρέχον, δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ισπανία και Γαλλία σημείωσαν μια αύξηση της παραγωγής κατά 4,7 και 4,3% αντίστοιχα, ενώ η Ρουμανία αύξησε την παραγωγή της κατά 3%. Αυτήν την αύξηση της προσφοράς στην ευρωπαϊκή παραγωγή πρόβειου κρέατος έρχεται να απορροφήσει σε σημαντικό βαθμό η μείωση της παραγωγής στην Ιρλανδία η οποία φέτος υποχωρεί κατά 10,5%.

Όλα αυτά γίνονται όσο το ζωικό κεφάλαιο του μπλοκ παραμένει αμετάβλητο, όποτε δεν υποχωρεί, όπως συμβαίνει στην ελληνική περίπτωση. Συνέπεια αυτού, ο περιορισμός των σφαγών για το υπόλοιπο του έτους αλλά και για το πρώτο εξάμηνο του 2022, αφήνοντας δηλαδή παρακαταθήκη για υψηλές τιμές παραγωγού ενόψει του Πάσχα του 2022. Το μείγμα ανόδου τιμών στην αγορά έρχεται να συμπληρώσει και η απουσία των εισαγωγών από τη Νέα Ζηλανδία που αποδίδεται τόσο στην ενίσχυση των παραγγελιών από την Κίνα, όσο και στις επιπλοκές με τις μεταφορές, ενώ για όσο καιρό η εστίαση παραμένει ανοιχτή, τόσο πιο έντονα υπερτονίζεται η περιορισμένη προσφορά πρόβειου και κατσικίσιου κρέατος στις αγορές του μπλοκ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος