του Πέτρου Γκόγκου
Την περίοδο αυτή, οι τιµές τις οποίες πληρώνει η βιοµηχανία στη ζώνη γάλακτος της Κεντρικής Ελλάδας κυµαίνονται µεταξύ των 1,25 και 1,30 ευρώ το κιλό, ενώ πληροφορίες θέλουν την τιµή χονδρικής του τελικού προϊόντος να ξεκινά από τα 6,80 ευρώ το κιλό έως και 7,30 ευρώ. Με άλλα λόγια, η αγορά δείχνει ικανή να πληρώσει µια καλύτερη τιµή για το πρόβειο γάλα, σε µια συγκυρία που τα λειτουργικά έξοδα των κτηνοτροφικών εκµεταλλεύσεων αλλά και το κόστος των ζωοτροφών έχουν εκτοξευτεί.
Αν και η αγορά είναι ιδιαίτερα ρευστή και τα σηµερινά τιµολόγια αποκλίνουν από τις συµφωνίες που έγιναν στην αρχή της γαλακτοκοµικής περιόδου, ήδη έχουν ξεκινήσει οι ζυµώσεις για τα συµβόλαια της νέας χρονιάς, µε µια ρεαλιστική προσέγγιση να τοποθετεί την τιµή στα 1,50 ευρώ το κιλό.
Αναπροσαρµογή προς τα πάνω
Αναφορικά µε την τρέχουσα εικόνα της αγοράς, οι συµφωνίες που έγιναν πέρυσι το καλοκαίρι υπολείπονται αρκετά της σηµερινής εικόνας και στις περισσότερες περιπτώσεις, έγινε αναπροσαρµογή των τιµών σε υψηλότερα επίπεδα. «Από πρώτη Ιανουαρίου παραδίδουµε µε 1,25 ευρώ το κιλό από τα 1,20 που είχαµε κλείσει πέρυσι» περιγράφει ο κτηνοτρόφος Κώστας Τσανούσας, πρόεδρος µέχρι πρόσφατα του Συνεταιρισµού Λιβαδίου Ολύµπου. Όπως περιγράφει, η συγκυρία είναι ιδιαίτερα δύσκολη εξαιτίας των τιµών µε τις οποίες εφοδιάζονται οι κτηνοτρόφοι ζωοτροφές, µε τα πράγµατα να είναι λίγο καλύτερα για όσους οργανωµένους είχαν από πέρυσι καλύψει τις ανάγκες τους για ολόκληρη τη χρονιά. «Τώρα ταΐζω µε καλαµπόκι αγορασµένο στα 21 λεπτά, µε τις νέες τιµές όµως, αν δεν αλλάξει η τιµή, δύσκολα βγαίνουν τα νούµερα» θα πει.
Ο ίδιος εκτιµά πως µια τιµή κοντά στα 1,50 ευρώ το κιλό βρίσκεται πολύ κοντά στην πραγµατικότητα. Μάλιστα, ο Γιώργος Βαϊόπουλος, πρόεδρος του Συνεταιρισµού Αγελαδοτρόφων-Προβατοτρόφων ∆υτικής Θεσσαλίας, εκτιµά πως θα µπορούσαν να ακουστούν ακόµα υψηλότερες τιµές, αφού η αγορά τις σηκώνει και τα έξοδα είναι υψηλά. Ενδεικτικά µε τις τιµές ζωοτροφών, ο κ. Βαϊόπουλος εκτιµά πως τα κριθάρια τον επόµενο µήνα θα αλωνιστούν µε τιµή κοντά στα 32 λεπτά, ενώ δεδοµένα θεωρούνται και τα 30 λεπτά για τα καλαµπόκια το φθινόπωρο.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, παρατηρείται και µια υποχώρηση των ποσοτήτων γάλακτος που παραδίδεται στις βιοµηχανίες που σε βάθος 12µήνου θα µπορούσε να διαµορφωθεί ακόµα και στους 80.000 µε 100.000 τόνους σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις του συνοµιλητή µας. «Αρκετά ζώα σφάζονται, ενώ πολλοί φεύγουν από το επάγγελµα» θα αναφέρει σχετικά, υποστηρίζοντας ότι σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι βιοµηχανίες θα πρέπει να ανοίξουν τα χαρτιά τους αναφορικά µε τα επίπεδα τιµών που θα πληρώσουν για την επόµενη χρονιά µέσα στο επόµενο δίµηνο
Η ζήτηση για Φέτα να στηρίζει τις τιµές και να απορροφά κραδασµούς στο ράφι
του Γιώργου Λαμπίρη
Σε λεπτές ισορροπίες βαδίζει αυτή την περίοδο η ελληνική τυροκοµία καθώς παραγωγοί και βιοµηχανία έρχονται αντιµέτωποι µε αυξηµένα κοστολόγια που απορρέουν από τα υψηλά κόστη και τις ελλείψεις των ζωοτροφών, το κόστος ενέργειας και µεταφορικών. Αφετέρου η ζήτηση για φέτα παραµένει υψηλή, µε αποτέλεσµα όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, η υφιστάµενη ζήτηση και η κατανάλωση να απορροφούν τις αυξήσεις στα ράφια. Ταυτόχρονα οι τιµές παραγωγού τόσο στο πρόβειο όσο και στο κατσικίσιο γάλα βαίνουν αυξανόµενες, µε τις προβλέψεις να κάνουν λόγο και για τιµές που κατά την καλοκαιρινή περίοδο θα υπερβούν το φράγµα του 1,30 ευρώ το κιλό στο πρόβειο.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της Ρούσσας Α.Ε., Αλέξανδρος Μποτός, κάνει λόγο για µία περίοδο µε σηµαντικές ελλείψεις και αυξηµένες τιµές στις ζωοτροφές, γεγονός που όπως επισηµαίνει φέρνει ελλείψεις και στο γάλα. Ο ίδιος λέει ότι η µείωση των εισαγωγών γάλακτος στην Ελλάδα λόγω αυστηροποίησης της νοµοθεσίας σε συνδυασµό µε το γεγονός ότι υπάρχουν κτηνοτρόφοι που επιλέγουν να ταΐζουν τα ζώα τους µε τις απολύτως απαραίτητες ποσότητες λόγω κόστους, απλά για να συντηρούν τα κοπάδια τους, µειώνουν σηµαντικά την παραγωγή γάλακτος. ∆εν λείπουν φαινόµενα γαλακτοπαραγωγών, οι οποίοι λόγω του υπερβολικού κόστους στις ζωοτροφές προχωρούν ή θα προχωρήσουν σε σφαγή ζώων µε αποτέλεσµα την περαιτέρω συρρίκνωση του εγχώριου ζωικού κεφαλαίου.
Τα τρέχοντα δεδοµένα και η αυξηµένη ζήτηση για γάλα, µπορεί να φέρει περαιτέρω συγκέντρωση στην τυροκοµία, µε τον κύριο Μποτό να εκτιµά ότι τα µικρότερα τυροκοµεία δεν θα αντέξουν τις πιέσεις, τη στιγµή που οι µεγαλύτεροι παίκτες θα έχουν το προβάδισµα στην προµήθεια γάλακτος.
Η αυξηµένη ζήτηση για φέτα ισοσταθµίζει την αύξηση των τιµών
Την ίδια στιγµή η αυξηµένη ζήτηση για φέτα έρχεται να καλύψει τις αυξήσεις που αγγίζουν έως και το 45% στην τιµή τελικού προϊόντος στα ψυγεία των σούπερ µάρκετ του εξωτερικού. Η ζήτηση ωστόσο αυτή ασκεί πιέσεις στη βιοµηχανία, που αναζητά εντατικά ποσότητες αιγοπρόβειου γάλακτος, οι οποίες σύµφωνα µε τον κ. Μποτό είναι αναντίστοιχες προς τη ζήτηση που παρουσιάζεται. Όπως επισηµαίνει χαρακτηριστικά ο ίδιος, η Ρούσσας αυτή τη στιγµή φορτώνει περίπου τα 2/3 από τις συνολικές ποσότητες που ζητάει η αγορά, λόγω έλλειψης διαθεσιµότητας. Ως προς τις τιµές η εταιρεία πλήρωσε τον Μάρτιο 1,27 ευρώ το πρόβειο και πάνω από 0,80 ευρώ το κατσικίσιο. Ο Α. Μποτός κάνει λόγο για τιµές παραγωγού που µπορεί να φτάσουν και τα 1,35 ευρώ στο πρόβειο µετά τον Ιούνιο. Στο κατσικίσιο, οι ποσότητες του οποίου περιορίζονται σηµαντικά το καλοκαίρι, υφίσταται αυξηµένη ζήτηση και για φρέσκο πόσιµο γάλα, µε τον επικεφαλής της Ρούσσας να λέει ότι η εικόνα για την εξέλιξη της τιµής στην περίπτωση αυτή είναι απρόβλεπτη.
Καράλης: Η αγορά «τραβάει» τις αυξήσεις στο ράφι
Ο επικεφαλής της βιοµηχανίας Καράλης, Σπύρος Καράλης, επισηµαίνει ότι οι παραγωγοί δυσκολεύονται σηµαντικά αυτή την περίοδο λόγω των αυξηµένων τιµών στις ζωοτροφές, αναφέροντας ωστόσο ότι προς το παρόν η κατάσταση παραµένει ελεγχόµενη. Η τιµή που αγόρασε τον Μάρτιο το πρόβειο γάλα η Καράλης ανήλθε στα 1,27 ευρώ και το γίδινο στα 0,80 ευρώ. Σύµφωνα µε τον αντιπρόεδρο της Καράλης, η αγορά αυτή τη στιγµή «τραβάει» τις αυξήσεις που πέρασαν στα ράφια. Εκφράζει την προσδοκία να συνεχίσει η αυξηµένη ζήτηση για τη φέτα, για να κρατηθούν οι τιµές στην πρώτη ύλη για τον παραγωγό αλλά και κατ’ επέκταση στο τελικό προϊόν. «Η συνολική αύξηση στο ράφι των εξαγωγών, µαζί µε τα αυξηµένα κοστολόγια στην παραγωγή και τις µεταφορές, έφτασαν το 45%-50% από το περασµένο φθινόπωρο έως σήµερα», λέει ο κ. Καράλης.
Από την πλευρά του ο κτηνοτρόφος Κώστας Μπατσάνος, ο οποίος προµηθεύει µε πρόβειο γάλα τη ∆ωδώνη, αναφέρει ότι οι τιµές που πληρώνεται ο ίδιος για το γάλα του αυτή την περίοδο ανέρχονται στο 1,22 ευρώ το κιλό. Ως προς το κόστος των ζωοτροφών προσθέτει ότι η τιµή για το σακί καλαµποκιού φτάνει τα 18 ευρώ τα 40 κιλά και τα 8 ευρώ το σακί των 30 κιλών στο πίτυρο.
06-05-2022 23:16ΕΒΡΟΣ.
ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ. ΕΓΩ ΕΝΑ ΘΑ ΠΩ.... ΑΥΤΗ Η ΔΟΥΛΕΙΑ, ΠΑΝΤΑ ΕΙΧΕ, ΕΧΕΙ, ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ..... ΟΣΟ ΨΗΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΕΙ Η ΤΙΜΗ ΣΤΟ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΡΕΑΣ, ΟΙ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ ΦΡΑΓΚΟ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΑΦΗΝΟΥΝ..... ΟΙ ΥΕΝΕΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΠΑΡΑΞΟΥΝ ΤΟΝ ΚΤΗΝΟΦΙΚΟ ΚΟΣΜΟ..........
Απάντηση06-05-2022 22:35ΤΤ
Ακόμα δεν τον είδαμε Γιάννη τον βαφτίσαμε... Για ηρεμήστε λιγάκι! Το 1,50+ είναι σαν λέμε 10 ευρώ/κιλό στο αρνί, μύθος, για να μην πω "παπαριές"!!!
Απάντηση06-05-2022 19:56Derauf
Αυτά να ακούνε για να φτάσουν το τριφύλλι 15 ευρώ την μπάλα και το καλαμπόκι 50λ
Απάντηση06-05-2022 09:44Ενας
Όχι 1.5 ευρώ αλλά 5 ευρώ να πάει η δουλειά του κτηνοτροφου δεν πληρώνετε
Απάντηση