BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Γεννήτορες και εκτροφείς με ντόπια μοσχάρια ετοιμάζουν κοινό brand για 40 συνεταιριστές

Νέες προοπτικές για την εγχώρια κρεατοπαραγωγό βοοτροφία ανοίγει το νεοσύστατο συνεταιριστικό σχήµα Βοῦς Ελλάς, που έκανε το ντεµπούτο του στις αρχές της προηγούµενης εβδοµάδας και σε ορίζοντα ενός έτους φιλοδοξεί να πάρει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις ώστε να κυκλοφορήσει δικό του προϊόν στην αγορά µε ενιαίο brand για τα 40 µέλη του.

44-45_4

Πέτρος Γκόγκος

11
2

Η καινούρια πανελλήνια συνεταιριστική οργάνωση αποτελείται αποκλειστικά από κτηνοτρόφους που δουλεύουν µε ντόπια µοσχάρια, ήτοι ζώα που γεννήθηκαν σε εγχώριες κτηνοτροφικές µονάδες και στη συνέχεια είτε εκτρέφονται σε αυτές, είτε διατίθενται σε µονάδες που εκτρέφουν αποκλειστικά ελληνικά µοσχάρια.

Τα 40 µέλη που συνεταιρίστηκαν στον Πανελλήνιο Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισµό Εκτροφέων Βοοειδών Αναπαραγωγής/Πάχυνσης Αγελαίας Μορφής, όπως είναι η επίσηµη ονοµασία του σχήµατος, έχουν ένα συλλογικό δυναµικό παραγωγής 3.500 αγελάδων θα εξηγήσει στην Agrenda ο Θανάσης Κουτίνας, ένας εκ των βασικών συντελεστών του εγχειρήµατος.

«Ήταν καιρός να κάνουµε έναν συνεταιρισµό, µέσα σε όλα αυτά που γίνονται» αναφέρει ο ίδιος. «Στόχος µας, να κάνουµε µια οικογένεια να µαζευτεί και περισσότερος κόσµος, αφού άλλωστε στην περιοχή που δραστηριοποιούµαστε προκύπτει το 1/3 της εγχώριας αγελαδοτροφίας και µετά να πάρουµε σιγά σιγά το δρόµο µας», συµπληρώνει.

«Με ορµητήριο τα ορεινά βοσκοτόπια της Πίνδου, του Όλυµπου, του Γράµµου, τις Μπέλλες, του Μενοίκιου και του Βέρµιου, τα πεδινά βοσκοτόπια της Θεσσαλίας αλλά και τα παραθαλάσσια της Βόνιτσας και του Αλµυρού, ο Βοῦς ΕΛΛΑΣ (Π.Α.Κ.Σ.Ε.Β.Α.Π.Α.Μ.) θέλει να ενώσει τους εκτροφείς βοοειδών σε όλη την Ελλάδα και να δώσει λύσεις, φωνή και στήριξη και στην πιο απόµερη εκτροφή και στον πιο αποµακρυσµένο κτηνοτρόφο» αναφέρεται στην ανακοίνωση που δηµοσιεύθηκε πριν από λίγες ηµέρες µε τίτλο «Και εγένετο …. Βοῦς ΕΛΛΑΣ»

Αξίζει να σηµειωθεί, ότι το προϊόν των µελών, το οποίο θα συνεχίσει για το επόµενο διάστηµα να διατίθεται στα υφιστάµενα κανάλια διάθεσης, πρόκειται για µοσχαρίσιο κρέας υψηλής προστιθέµενης αξίας και προδιαγραφών. Το σύνολο σχεδόν της παραγωγής αφορά σε ζώα ελευθέρας βοσκής, που σταβλίζονται µόνο από τον ∆εκέµβριο µέχρι και τις αρχές Μαρτίου, ενώ όλο τον υπόλοιπο χρόνο βόσκουν ελεύθερα στις περιοχές που αναφέρονται παραπάνω.

Η βασική φυλή αγελάδας που αναπαράγεται και εκτρέφεται ανάµεσα στους νέους συνεταιριστές, είναι η Λιµουζίν, «ελληνική Λιµουζίν» όπως θα προσπαθήσει να περιγράψει ο κ. Κουτίνας, αφού είναι µια ράτσα µε περισσότερο κρέας, η οποία έχει προσαρµοστεί πολύ καλά στις συνθήκες της Ελλάδας. «Άλλωστε, οι εκτροφείς των γηγενών φυλών διαθέτουν άλλον φορέα» αναφέρει ο συνοµιλητής µας. «Κανείς δεν µπορεί να διεκδικήσει κάτι για εµάς και τις εκτροφές µας καλύτερα από εµάς τους ίδιους τους εκτροφείς και γεννήτορες βοοειδών αναπαραγωγής/πάχυνσης» συµπληρώνει στη συνέχεια για να καταλήξει ότι «στόχος µας είναι η ανταλλαγή γνώσεων, η αύξηση της ελληνικής παραγωγής µοσχαριών, η µεγιστοποίηση του κέρδους του παραγωγού, η µείωση του κόστους παραγωγής, η βελτίωση της συνολικής ευηµερίας των µελών και όλα αυτά επιτυγχάνονται µε την εκπαίδευση των µελών του, την άµεση, έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση, τη αγαστή συνεργασία όλων των µελών, την εθελοντική και ελεύθερη συµµετοχή αλλά και την δηµοκρατική διοίκηση».

Οι οµάδες δεν χάνουν

«Ο καθένας µόνος του είναι µια µονάδα! Όλοι µαζί είµαστε µια οµάδα και είναι γνωστό ότι οι οµάδες δεν χάνουν!» αναφέρεται µε εµφατικό τρόπο στην ανακοίνωση του Βους Ελλάδας. Η εν είδη διακήρυξης ανακοίνωση αναφέρει ακόµα «Τα µέλη µας πρέπει να στηρίζονται στις ηθικές αξίες της εντιµότητας, της διαφάνειας,
της κοινωνικής υπευθυνότητας, της φροντίδας για τους άλλους αλλά κυρίως να έχουν αγάπη και το µεράκι για τα κοπάδια τους».

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

18-03-2023 18:23Στελιος Κοντός

Νέος χωρίς εμπειρία μπορεί να γίνει μελος

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος