BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Αγωγές κτηνοτρόφων για εναρμονισμένες τιμές στη ζώνη γάλακτος

Νέα «φουρνιά» αγωγών σε βάρος των γαλακτοβιομηχανιών που είχαν καταδικαστεί για παράβαση των κανόνων ανταγωνισμού στην αγορά του αγελαδινού γάλακτος, την περίοδο από το Μάιο του 2001 έως το τέλος του 2007, είναι ήδη σε εξέλιξη από αγελαδοτρόφους, οι οποίοι θεωρούν ότι υπέστησαν βλάβη τα εισοδήματά τους από την εφαρμογή εναρμονισμένων πρακτικών.

21_7_2

Λεωνίδας Λιάμης

22
0

Θα είναι το τρίτο ανάλογο κύμα αγωγών, καθώς έχουν προηγηθεί, ήδη, δύο παρόμοια στο παρελθόν και είχαν ως αποτέλεσμα να δικαιωθούν με αποζημιώσεις αγελαδοτρόφοι και να επιβεβαιωθεί κι από τα αστικά δικαστήρια το κοινό μέτωπο αγοραστών, που είχε να κάνει με εναρμονισμένη πρακτική και συμφωνία για καθορισμό της τιμής αγοράς του γάλακτος, από πέντε μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες.

«Με την πρώτη φουρνιά, το 2008, υποβάλαμε γύρω στις 20 αγωγές από γαλακτακτοπραγωγούς – κτηνοτρόφους, ενώ άλλοι τόσοι προσέφυγαν στα αστικά δικαστήρια για αποζημιώσεις το 2020. Τώρα ετοιμαζόμαστε να κάνουμε αγωγές περισσότερων κτηνοτροφών και, ήδη, στο πλαίσιο αυτό έχουν κατατεθεί οκτώ αγωγές, ορισμένες εκ των οποίων ομαδικές στις οποίες μετέχουν από 7-8 κτηνοτρόφοι στην κάθε μια. Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό το θέμα», ανέφερε στην Agrenda ο δρ. Δημ. Κουτσούκης, δικηγόρος και εταίρος-διαχειριστής της «Κουτσούκης & Συνεργάτες.

Από τις αγωγές του 2008 σχεδόν όλες οι δικαστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν υπέρ των παραγωγών έχουν καταστεί αμετάκλητες κι έχουν καταβληθεί και αποζημιώσεις, ενώ εκκρεμούν άλλες δύο στον Άρειο Πάγο. Αντίστοιχα για τις περίπου 17 αγωγές του 2020, στην πλειονότητα τους έχουν εκδοθεί τελεσίδικες αποφάσεις από το Εφετείο Αθηνών και όπως μας πληροφορεί ο δικηγόρος, εκκρεμούν τώρα στον Άρειο Πάγο.

Με βάση τις εκδοθείσες αποφάσεις των δικαστηρίων, καθορίστηκε ως ανταγωνιστική τιμή τα 40 λεπτά το κιλό, για τις μικρές εκτροφές και υπάρχει και απόφαση που δέχθηκε 45 λεπτά το κιλό για τις μεγάλες. «Η διαφορά καταβληθείσας και ανταγωνιστικής τιμής, είναι η ζημία την οποία υπέστησαν οι παραγωγοί», διευκρινίζει ο δρ. Κουτσούκης και μας εξηγεί πως με δεδομένο ότι μικρές εκτροφές συνήθως πληρωνόταν το γάλα τους, εκείνη την εποχή, σε ένα εύρος από 27 λεπτά το κιλό έως 34 λεπτά το κιλό, το απολεσθέν ποσό που μπορεί να διεκδικηθεί νομικά, είναι από 6 έως και 13 λεπτά το κιλό, ανάλογα την περίπτωση. Με την ίδια προσέγγιση, οι μεγάλες εκμεταλλεύσεις που πληρωνόταν το γάλα 37-38 λεπτά, μπορούν να διεκδικήσουν άλλα 7-8 λεπτά το κιλό.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούκη, συνεχίζουν να έχουν δικαιώματα αποζημίωσης όσοι ήταν γαλακτοπαραγωγοί όλη εκείνη την περίοδο και πωλούσαν γάλα σε μία από τις εμπλεκόμενες γαλακτοβιομηχανίες, χωρίς να έχει σημασία το αν τώρα διατηρούν ή όχι τις μονάδες τους. Ομοίως δικαιώματα έχουν και οι τυχόν κληρονόμοι των τότε γαλακτοπαραγωγών.

Ο συνομιλητής μας επισημαίνει, ακόμη, πως το Εφετείο Αθηνών έχει αποφανθεί ότι πρέπει να επιστραφεί η διαφορά (σ. σ. καταβληθείσας και ανταγωνιστικής τιμής) εντόκως για κάθε τιμολόγιο εκείνης της εποχής» και προσθέτει πως: «γαλακτοπαραγωγοί που κινήθηκαν με αγωγές δικαιώθηκαν και δικαιώνονται, όμως είναι λίγοι αυτοί, καθώς πολλοί συνεχίζουν να συνεργάζονται με τις πέντε γαλακτοβιομηχανίες και ευλόγως έχουν δεύτερες σκέψεις και είναι διστακτικοί να κινηθούν εναντίον τους.

Παραγωγός εν τω μεταξύ που έκανε αγωγή με την τελευταία «φουρνιά» ανέφερε στην Agrenda ότι «καταθέσαμε την αγωγή στο Πρωτοδικείο Αθηνών η οποία αναμένεται να δικαστεί την άνοιξη του 2025 και η απόφαση να εκδοθεί μέχρι το τέλος του ίδιου έτους. Είμαστε μια ομάδα παραγωγών και βρίσκουμε τιμολόγια που πληρώνονταν και 38 λεπτά και 28 λεπτά, ακόμη και 22 λεπτά το κιλό. Τα δικά μου τα βρήκα όλα και έχω φρίξει με αυτά που βλέπω. Επειδή είχαμε κάνει την καταγγελία για το καρτέλ, μας είχαν τιμολόγια ακόμη και με 22 λεπτά το κιλό».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος