Στο σκέλος, δε που αφορά στην υδατοκαλλιέργεια υπογραμμίστηκε ότι καίριος ρόλος της στις εξαγωγές, αφού το 80% εξάγεται με τον ετήσιο τζίρο να ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ.
«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αντιληφθήκαμε ότι η επάρκεια τροφίμων δεν είναι αυτονόητη και δεδομένη και, το πόσο σημαντικό είναι μια σοβαρή οικονομία να στηρίζεται ισχυρά στην πρωτογενή παραγωγή.» Έτσι ξεκίνησε την τοποθέτηση του ο Απόστολος Τουραλιάς, Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΟΠΥ που ήταν χορηγός στο Συνέδριο Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας «Γαλάζιοι Ορίζοντες», στην διοργάνωση του ΥΠΑΑΤ στην Ελευσίνα, Σάββατο 24 και Κυριακή 15 Φεβρουαρίου.
Στο ερώτημα αν η υδατοκαλλιέργεια είναι ένα αειφόρο σύστημα τροφίμων, «…το κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα απαντά με σαφήνεια ότι σαφώς και είναι εφόσον η υδατοκαλλιέργεια παράγει ποιοτικό τρόφιμο σε προσιτή τιμή όλο το χρόνο, προσφέρει θέσεις εργασίας στην περιφέρεια , εξάγει τεχνογνωσία και συμμετέχει ουσιαστικά στο εξαγωγικό ισοζύγιο της χώρας αφού το 80% της παραγωγής εξάγεται με τον ετήσιο τζίρο να ξεπερνά τα € 600.00εκ … », συνέχισε στην τοποθέτηση του καταλήγοντας ότι η υδατοκαλλιέργεια, μεταξύ άλλων, δρα θετικά στην προστασία της θάλασσας από την υπεραλίευση και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα όπως επίσης έχει το χαμηλότερο αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα από τις λοιπές ζωικές παραγωγές . Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του, ανέφερε ότι σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, μεταξύ άλλων συμπεραίνεται ότι πάρα τον τριπλασιασμό των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων ο κλάδος της υδατοκαλλιέργειας παραμένει στάσιμος εδώ και 10 χρόνια εξαιτίας της πολύπλοκης αδειοδότησης και του ελλιπούς χωροταξικού σχεδιασμού. Αυτό σημαίνει ότι η πολιτική υδατοκαλλιέργειας πρακτικά δεν έχει επιτύχει τους στόχους της και ότι η Ελλάδα δυσκολεύεται να ακολουθήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης τρίτων χωρών όπως η Νορβηγία και η Τουρκία. Απαιτείται εγρήγορση από πολιτική ηγεσία, υπηρεσίες και κλάδο, ώστε « … να επιτευχθούν οι στόχοι του Πολυετούς Εθνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού 2021 – 2030 στον οποίο προβλέπεται ανάπτυξη 20-25,0000 τόνων αλλά χωρίς την ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού ο στόχος έχει ήδη χαθεί.»
Να σημειωθεί ότι η ΕΛΟΠΥ εκπροσωπήθηκε αποτελεσματικά στο Συνέδριο. Μαζί με τον Απόστολο Τουραλιά, τοποθετήθηκαν τα Μέλη του ΔΣ της ΕΛΟΠΥ Lara Barazi-Γερουλάνου, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (FEAP) και Κωνσταντίνος Μπόκας, Πρόεδρος Φορέα Διαχείρισης ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας. Επίσης, σε διάφορες θεματικές ενότητες, στους συνέδρους απευθύνθηκαν τα στελέχη της ΕΛΟΠΥ Ισμήνη Μπογδάνου, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων και Κατερίνα Λύτρα, Επιστημονική Διευθύντρια.