BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων της αφρικανικής πανώλης χοίρων στην ΕΕ το '23

Το 2023, 14 κράτη μέλη επλήγησαν από την αφρικανική πανώλη των χοίρων, γεγονός που προκάλεσε πενταπλάσια αύξηση των κρουσμάτων σε οικόσιτους χοίρους σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αυτά είναι τα κύρια ευρήματα της τελευταίας ετήσιας επιδημιολογικής έκθεσης που δημοσίευσε στις 16 Μαΐου η EFSA.

VIER_PFOTEN_2016-11-16_028__1_-1843x1275

43
0

Για τους οικόσιτους χοίρους, το έτος 2023 αναδείχθηκε ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων αφρικανικής πανώλης (ASF) από το 2014. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, η Κροατία και η Ρουμανία ανέφεραν ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων τους έφτασε το 96%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 1.929 περιπτώσεις.Στους αγριόχοιρους ο αριθμός των κρουσμάτων το 2023 αυξήθηκε κατά 10% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ιός εισήχθη για πρώτη φορά στη Σουηδία και την Κροατία ενώ εξαπλώθηκε και σε νέες περιοχές της Ιταλίας. Στην Ελλάδα, εμφανίστηκε εκ νέου μετά από ένα διάλειμμα δύο ετών.  Η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία παρατήρησαν βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε. 

Οι ειδικοί της EFSA συνιστούν να δοθεί προτεραιότητα στην παθητική επιτήρηση, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης και εξέτασης νεκρών αγριόχοιρων. Η παθητική επιτήρηση, ιδίως η παρατήρηση κλινικών σημείων της νόσου, παραμένει ο κύριος τρόπος ανίχνευσης για την ΑΠΧ. 

Τον Οκτώβριο του 2024, η EFSA θα εκδώσει επιστημονική γνωμοδότηση που θα αναθεωρεί τους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση και την εξάπλωση του ιού της ΑΠΧ σε πληθυσμούς αγριόχοιρων καθώς και σε οικόσιτους χοίρους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος