BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Μικτή εικόνα για την ευρωπαϊκή παραγωγή σύνθετων ζωοτροφών το 2024 βλέπει ο κλάδος

Οι προοπτικές για την παραγωγή σύνθετων ζωοτροφών στην ΕΕ το 2024 παρουσιάζουν μια μικτή εικόνα, που αντανακλά τις ποικίλες τάσεις στους τομείς της κτηνοτροφίας και επηρεάζεται από οικονομικούς, ρυθμιστικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

ellada-akrivoteres-zwotrofes-eyrwph-696x461

30
0

Οι κύριοι παράγοντες της αγοράς για το 2024 περιλαμβάνουν την οικονομική αβεβαιότητα, τις ρυθμιστικές αλλαγές και τις συνεχιζόμενες περιβαλλοντικές πολιτικές για την καλή διαβίωση των ζώων. Αυτοί οι παράγοντες θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν τη δυναμική της παραγωγής σε ολόκληρη την ΕΕ, με ποικίλες επιπτώσεις σε διαφορετικούς τομείς ζωοτροφών. Με βάση τα στοιχεία που συνέλεξε η FEFAC, η παραγωγή βιομηχανικών σύνθετων ζωοτροφών εντός της ΕΕ των 27 αναμένεται να μειωθεί το 2024 κατά 0,3 % σε σύγκριση με το 2023, σε 147 εκατομμύρια τόνους.

Η παραγωγή ζωοτροφών για πουλερικά είναι ο μόνος κλάδος που παρουσιάζει προοπτικές ανάπτυξης το 2024, με αναμενόμενη αύξηση 1,6%. Αυτή η ανάκαμψη ακολουθεί ένα δύσκολο 2023 που οδηγήθηκε από την αύξηση της παραγωγής πουλερικών σε πολλά βασικά κράτη μέλη. Χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, καθώς και η Ιταλία, γνώρισαν ήδη κάποια άνοδο από τις επιπτώσεις της γρίπης των πτηνών (AI) το 2023 και αναμένεται να συνεχίσουν να ηγούνται αυτής της ανάπτυξης. Ωστόσο, οι ανησυχίες σχετικά με το εισαγόμενο κρέας πουλερικών και η μετατόπιση από τη βιολογική παραγωγή προς την τυπική συμβατική παραγωγή ενδέχεται να επηρεάσουν τη συνολική δυναμική της αγοράς. 

Ο τομέας των ζωοτροφών χοίρων θα αντιμετωπίσει συνεχείς προκλήσεις, με προβλεπόμενη μείωση της εφαρμογής. 1-2% το 2024. Παράγοντες όπως η μείωση του αριθμού των χοίρων και οι ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ASF), θα συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγή. Ωστόσο, η Ιρλανδία και η Πολωνία αναμένουν μέτρια ανάκαμψη (+3% & 2,7%) στον αριθμό των χοίρων, συμβάλλοντας στην επιβράδυνση της μείωσης της παραγωγής του κλάδου. Άλλες χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία αναφέρονται στη συνεχιζόμενη πολιτική πίεση για μείωση των εκπομπών εκμεταλλεύσεων ή της κλίμακας της κτηνοτροφίας, με αποτέλεσμα υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας για τις προοπτικές του κλάδου. 

Η παραγωγή ζωοτροφών για βοοειδή αναμένεται να παραμείνει σχετικά σταθερή, με μικρή αύξηση ή μείωση ανάλογα με τις περιφερειακές συνθήκες. Η Ιρλανδία αναμένει μέτρια ανάπτυξη στις ζωοτροφές βοοειδών λόγω της καθυστερημένης περιόδου βόσκησης. Αντίθετα, η Ολλανδία αναμένει περαιτέρω μειώσεις στους τομείς των γαλακτοκομικών και του βοείου κρέατος (περίπου -5%), λόγω των συνεχιζόμενων κανονιστικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος