BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Βιώσιμο βόειο κρέας πιστοποιεί η Αργεντινή ενόψει κανονισμού ΕΕ για αποψίλωση δασών

Tο πρώτο της πρόγραμμα πιστοποίησης για βόειο κρέας που δεν συνδέεται με την καταστροφή των δασών παρουσίασε η Αργεντινή στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 3 Ιουνίου, ενόψει του νέου κανονισμού της ΕΕ που αποσκοπεί να βάλει φρένο στην αποψίλωση των δασών με απαγορεύσεις στις εισαγωγές.

Beef-industry-emissions-can-be-reduced-substantially-claim-researchers

28
0
Το πρόγραμμα, γνωστό ως VISEC, ξεκίνησε από το Αργεντινό Ινστιτούτο Προώθησης Βόειου Κρέατος (IPCVA) προκειμένου να διασφαλίσει την ιχνηλασιμότητα του βοείου κρέατος, από τη φάρμα μέχρι το πιρούνι. 

Με την πρωτοβουλία αυτή, η IPCVA επιδιώκει επίσης τη μείωση των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων του νέου κανονισμού της ΕΕ κατά της αποψίλωσης των δασών (EUDR), ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2025. 

Ο EUDR απαιτεί από τους εισαγωγείς της ΕΕ επτά εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των βοοειδών και των παράγωγων προϊόντων τους, να αποδείξουν ότι τα προϊόντα τους δεν έχουν συμβάλει στην αποψίλωση ή την υποβάθμιση των δασών μετά τον Δεκέμβριο του 2020. 

Το VISEC χρησιμοποιεί δεδομένα γεωεντοπισμού για να πιστοποιήσει τη βιώσιμη προέλευση των κτηνοτροφικών προϊόντων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κανονισμού. «Τα πιστοποιητικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από εξαγωγείς και εισαγωγείς ως απόδειξη συμμόρφωσης ενώπιον των αρχών των χωρών μελών της ΕΕ, στο πλαίσιο των απαιτήσεων δέουσας επιμέλειας», ανέφερε η IPCVA σε δελτίο τύπου. 

Ωστόσο, τα πιστοποιητικά του VISEC, όπως και άλλα εθνικά συστήματα, δεν γίνονται νόμιμα αποδεκτά από τις αρχές της ΕΕ για συμμόρφωση με το EUDR, εξήγησε ο Davor Percan από το τμήμα περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ENV) κατά την παρουσίαση της πλατφόρμας. «Δεν υπάρχει επίσημη επικύρωση (…) αλλά κάθε στοιχείο του EUDR περιλαμβάνεται και έχει ήδη πιστοποιηθεί και επαληθευτεί», απάντησε ο Gustavo Idígoras, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βιομηχανίας Πετρελαίου της Αργεντινής, τονίζοντας ότι η VISEC παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τις εκτιμήσεις κινδύνου των εισαγωγέων.  

Με αυτό το πρόγραμμα, η Αργεντινή επιδιώκει όχι μόνο να διατηρήσει την πρόσβασή της στην ευρωπαϊκή αγορά, αλλά και να προωθήσει τις βέλτιστες πρακτικές στη βιώσιμη κτηνοτροφία. Το VISEC μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο για άλλες χώρες παραγωγής, προωθώντας την αειφορία και την περιβαλλοντική ευαισθησία σε παγκόσμιο επίπεδο. 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος