BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Τα αντίποινα του… χοιρινού ξεκινούν από τις 17 Ιουνίου

Επίσημη έρευνα για τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος και των σχετικών υποπροϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Κίνα ανακοίνωσε τη Δευτέρα 17 Ιουνίου το Πεκίνο. Η κίνηση έρχεται ως απάντηση στους δασμούς επί των κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν.

Pig_farm_Vampula_9

84
0

Όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, η αντιντάμπινγκ έρευνα για τις εισαγωγές χοιρινού από την ΕΕ θα ξεκινήσει στις 17 Ιουνίου.

Μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 12 Ιουνίου ότι θα επιβάλει πρόσθετους δασμούς έως και 38,1% στα εισαγόμενα κινεζικά αυτοκίνητα από τον Ιούλιο, οι παγκόσμιες εταιρείες τροφίμων βρίσκονται σε εγρήγορση για αντίποινα από την Κίνα, λόγω των αναφορών στα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Η έρευνα θα επικεντρωθεί σε φρέσκο, κρύο, κατεψυγμένο και αποξηραμένο χοιρινό κρέας που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση, αναφέρει η έκθεση του κινεζικού υπουργείου.

Η κρατική υποστηριζόμενη εφημερίδα Global Times ανέφερε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι κινεζικές εταιρείες σχεδίαζαν να ζητήσουν από τις αρχές να ξεκινήσουν έρευνα αντιντάμπινγκ για ορισμένα ευρωπαϊκά προϊόντα χοιρινού κρέατος και έρευνα κατά των επιδοτήσεων για ορισμένες εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων από την ΕΕ, επικαλούμενη έναν άγνωστο «επιχειρηματικό γνώστη».

Το υπουργείο Εμπορίου δήλωσε ότι η έρευνα θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 17 Ιουνίου 2025, αλλά θα μπορούσε να παραταθεί κατά άλλους έξι μήνες, αν χρειαστεί.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

 Σε εγρήγορση η ΕΕ για πιθανούς δασμούς από Κίνα σε γαλακτοκομικά και χοιρινό κρέας

Οι παγκόσμιες εταιρείες τροφίμων, από τους παραγωγούς γαλακτοκομικών έως τους εξαγωγείς χοιρινού κρέατος, βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής για πιθανούς δασμούς που μπορεί να επιβάλει η Κίνα ως αντίποινα, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 12 Ιουνίου να επιβάλει δασμούς κατά των επιδοτήσεων σε κινεζικής κατασκευής ηλεκτρικά οχήματα (EV).

Οι κινέζικες επιχειρήσεις επιφυλάσσονται του δικαιώματος να ζητήσουν έρευνες κατά των επιδοτήσεων και του αντιντάμπινγκ για τις ευρωπαϊκές εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων και χοιρινού κρέατος, ενημέρωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εμπορίου της χώρας, όταν ρωτήθηκε αν ομάδες του κλάδου το πιέζουν να το πράξει.

Μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Τετάρτη ότι θα επιβάλει επιπλέον δασμούς έως και 38,1% στα εισαγόμενα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα από τον Ιούλιο, οι παγκόσμιες εταιρείες τροφίμων βρίσκονται σε εγρήγορση για ενδεχόμενα αντίποινα από την Κίνα, όπως και οι εταιρείες άλλων τομέων.

"Όσον αφορά το θέμα που αναφέρατε, οι κινεζικές εγχώριες βιομηχανίες διατηρούν το δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση για την έναρξη έρευνας προκειμένου να διασφαλίσουν τον κανονικό ανταγωνισμό στην αγορά και τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά τους", δήλωσε ο He Yadong, εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας ανέφεραν ότι οι εγχώριες εταιρείες ετοιμάζονται να ζητήσουν τέτοιες έρευνες, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μακροχρόνιες εμπορικές αναστολές.

Η υποστηριζόμενη από το κράτος εφημερίδα Global Times ανέφερε το Σάββατο ότι κινεζικές εταιρείες σχεδίαζαν να ζητήσουν από τις αρχές να ξεκινήσουν έρευνα κατά των επιδοτήσεων σε ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα από την ΕΕ και έρευνα αντιντάμπινγκ σε ορισμένα ευρωπαϊκά προϊόντα χοιρινού κρέατος, και τις δύο φορές επικαλούμενη άγνωστο "επιχειρηματικό γνώστη".

Τον Ιανουάριο, η Κίνα άνοιξε έρευνα αντιντάμπινγκ για το κονιάκ που εισήχθη από την ΕΕ, με αφορμή καταγγελία που υποβλήθηκε από την Ένωση Αλκοολούχων Ποτών της Κίνας για λογαριασμό της εγχώριας βιομηχανίας κονιάκ.

Οι κινεζικές αρχές έχουν προηγουμένως αφήσει υπονοούμενα για πιθανά αντίποινα μέσω σχολίων στα κρατικά μέσα ενημέρωσης και συνεντεύξεων με παράγοντες του κλάδου.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου δήλωσε ότι μια "ερευνητική αρχή" θα εξετάσει κάθε υποθετική αίτηση και θα προβεί σε δημόσια ανακοίνωση εάν πληροί τις "προϋποθέσεις κατάθεσης".

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος