BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Αποζημιώσεις στους γαλακτοπαραγωγούς ετοιμάζει ο USDA για απώλειες από τη γρίπη των πτηνών

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα αποζημιώσει τους γαλακτοπαραγωγούς για τις απώλειες στην παραγωγή τους, λόγω της γρίπης των πτηνών που έπληξε τις γαλακτοπαραγωγές αγελάδες. Η επιδημία, που ξεκίνησε από τον Μάρτιο, έχει πλήξει 132 κοπάδια γαλακτοπαραγωγής σε 12 πολιτείες, επιφέροντας σημαντικές οικονομικές απώλειες στους αγρότες.

cows-203460_1280

14
0

Αν και η συνολική αγορά γάλακτος των ΗΠΑ δεν έχει επηρεαστεί αρνητικά από την εξάπλωση του ιού, «για τον μεμονωμένο παραγωγό, είναι δύσκολο και καταστροφικό», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας, Τομ Βίλσακ, σε διεθνή μέσα. Η χρηματοδότηση αναμένεται να  καλύψει έως και το 90 % της χαμένης παραγωγής γάλακτος ανά αγελάδα. Οι αιτήσεις για τη χρηματοδότηση θα ανοίξουν την 1η Ιουλίου.

Το USDA συνεργάζεται με τις πολιτείες προκειμένου να διερευνήσει τον τρόπο εξάπλωσης του ιού μεταξύ των αγελάδων, ενώ βρίσκεται και σε συζητήσεις με διάφορες εταιρείες για την παραγωγή ενός εμβολίου για την γρίπη των πτηνών στα βοοειδή.

Παρά την εξάπλωση του ιού, ο κίνδυνος για τον άνθρωπο παραμένει χαμηλός, ενώ τρεις εργαζόμενοι σε γαλακτοκομικές φάρμες που προσβλήθηκαν έχουν αναρρώσει πλήρως.

Δοκιμές Γαλακτοκομικών Προϊόντων 

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έχει αρχίσει να δοκιμάζει περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα για ενδείξεις του ιού, καθώς τα κρούσματα εξαπλώνονται μεταξύ των κοπαδιών γαλακτοκομικών προϊόντων σε όλη τη χώρα. 

Ο κίνδυνος για το ευρύ κοινό από τη γρίπη των πτηνών παραμένει χαμηλός, δήλωσαν ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι, αν και είναι υψηλότερος για τους εργαζόμενους σε γαλακτοκομικές φάρμες, οι οποίοι θα πρέπει να φορούν ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό για να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης. 

Το επίκεντρο των πρόσθετων δοκιμών, στις οποίες θα γίνει δειγματοληψία 155 προϊόντων, είναι να διασφαλιστεί ότι η παστερίωση εξουδετερώνει τον ιό, δήλωσε ο Ντον Πράτερ, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Ασφάλειας Τροφίμων και Εφαρμοσμένης Διατροφής του FDA. Προηγούμενες δοκιμές από την FDA σε 297 δείγματα γαλακτοκομικών λιανικής ήταν αρνητικές για στελέχη του ιού. 

Ο οργανισμός συνεχίζει να αποθαρρύνει την κατανάλωση προϊόντων νωπού γάλακτος, είπε ο Πράτερ, ενώ ο Έρικ Ντίμπλε, εν ενεργεία ανώτερος σύμβουλος του USDA για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών, δήλωσε ότι κανένα μολυσμένο κοπάδι αγελάδων γαλακτοπαραγωγής δεν είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην παροχή νωπού γάλακτος.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος