BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Ο χωροταξικός σχεδιασμός αναπτυξιακό εργαλείο για ανθεκτικό μέλλον στην εγχώρια ιχθυοκαλλιέργεια

«Η Ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια είναι ο πλέον εξωστρεφής κλάδος στην παραγωγή ζωικής πρωτεΐνης». Με αυτή την πρόταση ξεκίνησε το χαιρετισμό του ο κ. Απόστολος Τουραλιάς, Πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), πλατινένιο χορηγό του διήμερου Συνεδρίου Ιχθυοκαλλιέργειας 2024, που διοργάνωσε η εταιρία ΑΜΒΙΟ ΑΕ και πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών.

ixthiokalliergeia

8
0

Στο Συνέδριο, απηύθυναν χαιρετισμό, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Τσιάρας, ο κ. Άδωνης Γεωργιάδης, Υπουργός Υγείας, o κ. Θεόδωρος Σκυλάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ.  Χρήστος Κέλλας, Υφυπουργός στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Μιχάλης Κατρίνης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα Xiao Junzheng. Ο κ. Απόστολος Τουραλιάς, Πρόεδρος του ΔΣ, τόνισε την ανάγκη εμπρόθεσμης ίδρυσης των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), αναζητώντας απαντήσεις για την εξασφάλιση της υφιστάμενης παραγωγικής διαδικασίας βραχυπρόθεσμα και της αναπτυξιακής προοπτικής μακροπρόθεσμα:  « Ζητούμε να ισχύσουν και να εφαρμοστούν οι νόμοι προς όλες τις κατευθύνσεις. Ο χωροταξικός σχεδιασμός είναι το κατεξοχήν αναπτυξιακό εργαλείο: οριοθετεί, θέτει κριτήρια, προωθεί την περιβαλλοντική αξιολόγηση, αξιολογεί την παραγωγική δυναμική, θέτει κανόνες λειτουργίες, ελέγχει. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, είναι μέγιστη προτεραιότητα. »



Στο Συνέδριο, αποτιμήθηκε συνολικά η υφιστάμενη κατάσταση του κλάδου και συζητήθηκαν οι παράγοντες που καθορίζουν το ανθεκτικό του μέλλον, όπως η αντιμετώπιση των επενδυτικών προκλήσεων, η προώθηση βιώσιμων και περιβαλλοντικά υπεύθυνων πρακτικών για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η ενθάρρυνση της καινοτομίας μέσω της υιοθέτησης προηγμένων τεχνολογιών, η ανάπτυξη νέων προϊόντων, η διερεύνηση των προβλέψεων για την παγκόσμια ζήτηση προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας, και η προώθηση της διεθνούς συνεργασίας και των συμπράξεων. Τονίστηκε συνολικά, η διατροφική αξία, η συμβολή στην υγεία και η ευζωία των καταναλωτών.

Η ΕΛΟΠΥ είχε δυναμική παρουσία με σημαντικές παρεμβάσεις σε όλα sessions του Συνεδρίου: Σχετικά με τις «Επενδύσεις και Χρηματοδότηση στην Ιχθυοκαλλιέργεια», ο κ. Σπύρος Γιαννουλάτος,  Μέλος του ΔΣ της ΕΛΟΠΥ, υπογράμμισε ότι «…ενώ η περίοδος 2022-2023 υπήρξε δύσκολη, από το 2024 προσβλέπουμε στην ανάκαμψη μέσα από λύσεις διαρθρωτικών προβλημάτων που ταλανίζουν τον κλάδο.» Η κα Lara Barazi Γερουλάνου, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (FEAP) και μέλος του ΔΣ της ΕΛΟΠΥ, αναφέρθηκε στο μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κλάδου και τις καταλυτικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στη βιοποικιλότητα, την υγεία των ιχθυοαποθεμάτων και τις τοπικές κοινωνίες που στηρίζονται στην ιχθυοκαλλιέργεια. Στη συζήτηση « Διεθνείς Τάσεις της Αγοράς για τα Προϊόντα Ιχθυοκαλλιέργειας», ο κ. Νίκος Λυμπέρης, Αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΟΠΥ, επεσήμανε: «Σύντομα θα ζήσουμε την αλλαγή από τα φρέσκα ψάρια στο πάγο, σε εδέσματα  έτοιμα προς κατανάλωση λόγω απαίτησης για πρακτικότητα των καταναλωτών.» Αναπτύσσοντας θέματα που αφορούν στην «Υγεία & Ιχθυοκαλλιέργεια», ο κ. Κωνσταντίνος Μπόκας, Ταμίας της ΕΛΟΠΥ είπε «… είμαστε υπερασπιστές του περιβάλλοντος εφόσον κάθε επιβάρυνση σε αυτό έχει επιπτώσεις στην υγεία των ψαριών και κατ’ επέκταση στις επιχειρήσεις μας.»  Στο Τραπέζι Εργασίας με θέμα «Πολιτική & Χρηματοδοτήσεις», ο κ. Ιωάννης Χεκίμογλου Γενικός Γραμματέας της ΕΛΟΠΥ,  σε σχέση με την ευρωπαϊκή  πολιτική στην Υδατοκαλλιέργεια, σημείωσε ότι «η έλλειψη συνοχής με άλλες πολιτικές της ΕΕ, διευκολύνει την εισαγωγή αλιευμάτων που έχουν παραχθεί από τρίτες χώρες με διαφορετικά στάνταρντ και είναι πιο φτηνά και άρα πιο δελεαστικά για τον καταναλωτή».



Σύμφωνα με τον κ. Τουραλιά “…θα είναι σημαντική επιτυχία  του συνεδρίου αν τελικά οι συζητήσεις που θα αναπτυχθούν πάνω στους στόχους από θεωρία γίνουν πράξη, αν ευοδωθούν οι προοπτικές σύναψης διακρατικών συμφωνιών και αν μέσω των συζητήσεων εμπλουτιστεί η γνώση μας σε επιστημονικά θέματα, υπόβαθρο για την ευημερία και την ευζωία των ψαριών μας, του θαλάσσιου οικοσυστήματος και του περιβάλλοντος”.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος