BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Δημόσια διαβούλευση από την EFSA για τους κινδύνους της παρουσίας βρωμιδίου στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε εντολή στην EFSA να αξιολογήσει την τοξικότητα του βρωμιδίου για τον άνθρωπο και ζώα, για να εξαχθούν τοξικολογικές τιμές αναφοράς, για να εκτιμηθεί το υφιστάμενο Μέγιστο Κατάλοιπο, τα επίπεδα (MRL) και η πιθανή μεταφορά από τις ζωοτροφές σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

zootrofes

15
0

Η Μονάδα Μεθοδολογίας και Επιστημονικής Υποστήριξης της EFSA (MESE) ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο Επιστημονικής Γνώμης σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου και των ζώων α. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου 2024.

Το βρώμιο απαντάται στη φύση και διανέμεται ευρέως στο περιβάλλον ως βρωμίδιο. Βρωμιούχο μπορεί να υπάρχει στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές ως αποτέλεσμα φυσικής, περιβαλλοντικής εμφάνισης, μόλυνση από ανθρωπογενή δραστηριότητα, χρήση ορισμένων βιοκτόνων προϊόντων και χρήση σε κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα σε ζώα παραγωγής τροφίμων. Το βρωμιούχο ιόν είναι σταθερό και υδατοδιαλυτό. Επομένως, μπορεί να υποτεθεί ότι μεταναστεύει από το φαγητό όταν μαγειρεύεται σε νερό, υποθέτοντας ότι η συγκέντρωση στο φαγητό είναι μεγαλύτερη από το νερό που χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα. Εάν χάνεται νερό από τα τρόφιμα κατά το μαγείρεμα ή την επεξεργασία τους, τότε μπορεί να υποτεθεί ότι το βρωμίδιο θα χαθεί με αυτό το νερό, αλλά αν χαθούν λίπη ή έλαια κατά το μαγείρεμα ή την επεξεργασία, τότε το βρωμίδιο μπορεί να παραμείνει στο φαγητό και ως εκ τούτου το συγκέντρωση μπορεί να αυξηθεί.

Στους ανθρώπους, η βιοδιαθεσιμότητα βρωμιδίου από τη γαστρεντερική οδό είναι σχεδόν πλήρης (96±6%), παρόμοια με τα τρωκτικά αλλά σε αντίθεση με τους σκύλους και τα άλογα (έως 46% και 38%, αντίστοιχα).

Το βρωμίδιο απεκκρίνεται κυρίως μέσω των νεφρών με χρόνο ημιζωής αποβολής 285±34 ώρες στους ανθρώπους.

Για να συμμετάσχετε στην ανοιχτή διαβούλευση πατήστε ΕΔΩ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος