BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Συνεχίζονται οι επιτόπιοι έλεγχοι στη ζώνη επιτήρησης για πανώλη στη Θεσσαλία

Για την παρουσία του ιού της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε εκτροφή αιγοπροβάτων στην Καλαμπάκα του Δήμου Μετεώρων, ενημερώνει η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καλώντας παράλληλα τους ιδιοκτήτες εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων να αυξήσουν τα μέτρα βιοασφάλειας ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες εισόδου του νοσήματος στις εκτροφές τους.

PK100-BIG

27
0

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής, ο ιός εντοπίστηκε σε εκτροφή αποτελούμενη από 264 ζώα, ενώ αυτά παρουσίαζαν πυρετό, ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα (που θυμίζει εικόνα βρεγμένου προσώπου), νεκρωτική στοματίτιδα (πλάκες γκριζωπού χρώματος) με δυσοσμία στη στοματική κοιλότητα, αναπνευστικά συμπτώματα και διάρροια, τα οποία είναι και τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου.

Διευκρινίζεται ότι η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Δεδομένου ότι ο ιός δεν επιβιώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα έξω από τον ξενιστή του (μέχρι 72 ώρες), η άμεση επαφή με ζώα που νοσούν και η χρήση κοινών βοσκοτόπων και υδάτινων συλλογών πρόσληψης νερού αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης του νοσήματος. Η μεταφορά της νόσου σε απόσταση πραγματοποιείται με τη διακίνηση -νόμιμη ή παράνομη- των ζώων, τα οποία είτε βρίσκονται σε στάδιο επώασης, είτε νοσούν. Ο κίνδυνος μετάδοσης μέσω των προϊόντων ζωικής προέλευσης που μεταφέρονται με τους τουρίστες και τους επισκέπτες είναι υπαρκτός και συχνά υποτιμάται.

Σε ό,τι αφορά τους ιδιοκτήτες των εκτροφών συνιστώνται, μεταξύ άλλων, η περίφραξη των εγκαταστάσεων, η ύπαρξη απολυμαντικής τάφρου για τα οχήματα στην είσοδο – έξοδο των εγκαταστάσεων, ο τακτικός καθαρισμός, η απολύμανση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού, η αποφυγή της εισόδου οχημάτων και άλλων μηχανημάτων, που έχουν έρθει σε επαφή με άλλες εκμεταλλεύσεις, στις εγκαταστάσεις και στους βοσκοτόπους, ο περιορισμός των επισκεπτών που εισέρχονται στις εκμεταλλεύσεις και έρχονται σε επαφή με τα ζώα, η παραμονή των νεοεισαχθέντων ζώων σε περιορισμό από τα υπόλοιπα ζώα της εκτροφής, για τουλάχιστον 21 ημέρες, ο έλεγχος της προέλευσης των ζωοτροφών, η απεντόμωση, μυοκτονία και ο καθημερινός έλεγχος των ζώων για τον εντοπισμό κλινικών συμπτωμάτων.

Σε περίπτωση που διαπιστώσουν οτιδήποτε ανησυχητικό, θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τις αρμόδιες τοπικές κτηνιατρικές αρχές.Με βάση την ενωσιακή νομοθεσία και την υπ’ αριθμ. 1747/386028/14- 12-2023 Υ.Α. στην Π.Ε. Τρικάλων εφαρμόζεται σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης και έχουν οριστεί οι κάτωθι ζώνες:

Ζώνη προστασίας, η οποία περιλαμβάνει την περιοχή της Τ.Κ. Καστρακίου σε ακτίνα 3 χλμ. από τις εστίες.Ζώνη επιτήρησης, σε ακτίνα 10 χλμ. από τις εστίες, στην οποία εντάσσονται οι κάτωθι Τοπικές Κοινότητες: Καλαμπάκα, Καστράκι, Διάβα, Τριφύλλια, Κρύα Βρύση, Αμπέλια, Ελάφι, Μουργκάνη, Ορθοβούνι, Μεγάλη Κερασιά, Άγιος Δημήτριος, Ξηρόκαμπος, Μύκανη, Γάβρος, Σκεπάρι, Βλαχάβα, Αύρα, Αγία Παρασκευή και Σαρακήνα.

Την Τρίτη 16/07 ολοκληρώθηκε η κλινική επιτήρηση της νόσου στη ζώνη προστασίας, λήφθηκαν δείγματα και αναμένονται τα αποτελέσματα. Τα κλιμάκια των κτηνιάτρων συνεχίζουν τους επιτόπιους ελέγχους σε όλες τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στη ζώνη επιτήρησης.

Την Τετάρτη 17/07 θα διενεργηθεί η υποχρεωτική θανάτωση του συνόλου των ζώων των δύο θετικών εκτροφών, η υγειονομική τους ταφή και οι ενδεδειγμένες απολυμάνσεις των σταβλικών εγκαταστάσεων των εκμεταλλεύσεων, σύμφωνα με την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.

Επειδή η νόσος βρίσκεται σε εξέλιξη, περαιτέρω εξειδικευμένα μέτρα που θα κριθεί αναγκαίο να ληφθούν σύμφωνα με την πορεία της νόσου, θα ανακοινωθούν με αποφάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Περιφερειακού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου της ασθένειας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος