BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Καμπανάκι από Κομισιόν για νέες ζώνες προστασίας κατά της πανώλης αιγοπροβάτων

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, η Κομισιόν εξέδωσε τροποποιητική εκτελεστική απόφαση, στην οποία προστίθενται επιπλέον ζώνες προστασίας, ζώνες επιτήρησης και περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες για την Ελλάδα, καθώς κοινοποιήθηκαν κι άλλες εστίες λοίμωξης από τον ιό της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών. Μέχρι τις 19 Αυγούστου 2024, οπότε και υπεγράφη η τροποποιητική, η Ελλάδα είχε κοινοποιήσει στην Επιτροπή 47 εστίες λοίμωξης.

intime-goats-sheep-960x600

40
0

Όπως αναφέρει η Επιτροπή, η μόλυνση με τον ιό των μηρυκαστικών, ευρέως γνωστή και ως πανώλη, είναι μια μολυσματική ασθένεια που προσβάλλει τα αιγοπρόβατα και μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στον σχετικό ζωικό πληθυσμό, με ενδεχόμενες επιπτώσεις στην κερδοφορία και στις εμπορικές συναλλαγές. Σε περίπτωση εστίας μόλυνσης από τον ιό των μηρυκαστικών παρασίτων σε αιγοπρόβατα, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εξάπλωσης της ασθένειας αυτής σε άλλες εγκαταστάσεις αιγοπροβάτων.

Τα νέα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί στη χώρα αυξάνονται συνεχώς. Συνολικά, από την αρχή της τρέχουσας επιδημίας, η Ελλάδα έχει κοινοποιήσει στην Επιτροπή 47 κρούσματα μόλυνσης από τον ιό των μηρυκαστικών παρασίτων που σχηματίζουν τουλάχιστον δύο διακριτές ομάδες: μία στην περιφερειακή ενότητα Τρικάλων και το άλλο στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας.

Ως εκ τούτου, οι περιοχές που αναφέρονται ως ζώνες προστασίας, επιτήρησης και περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες για την Ελλάδα στο παράρτημα της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ) 2024/2132 θα πρέπει να προσαρμοστούν περαιτέρω, χωρικά και χρονικά, προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω εξάπλωση της νόσου στην Ελλάδα και στην την υπόλοιπη Ένωση, αναφέρει η Κομισιόν.

Σύμφωνα με την Επιτροπή,  ο κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης της πανώλης είναι υψηλός, ιδίως λόγω του γεγονότος ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που αναφέρονται εστίες σε περιφερειακές ενότητες Αιτωλίας-Ακαρνανίας, Ροδόπης, Ηλείας, Ηρακλείου, Δράμας και Καρδίτσας που βρίσκονται εκτός των ήδη καθορισμένων απαγορευμένων ζωνών.

Λόγω της σοβαρότητας και του επείγοντος της επιδημιολογικής κατάστασης και προκειμένου να περιοριστεί άμεσα η εξάπλωση της νόσου, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι οι μετακινήσεις των ζώων από τις ζώνες προστασίας, επιτήρησης και περαιτέρω απαγορευμένων ζωνών προς προορισμούς εκτός της εξωτερικής περιμέτρου της περαιτέρω απαγορευμένης ζώνης δεν πραγματοποιούνται και για να αποκλειστούν πιθανές παρεκκλίσεις από την απαγόρευση των μετακινήσεων ζώων από απαγορευμένες ζώνες που ορίζεται στον κατ' εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2020/687, για ορισμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου σε μεγάλες αποστάσεις. 

Επιπλέον, δεδομένου του επείγοντος χαρακτήρα της επιδημιολογικής κατάστασης στην ΕΕ όσον αφορά την εξάπλωση της μόλυνσης από της πανώλης και την ανάγκη να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου από τις πληγείσες εγκαταστάσεις στην Ελλάδα σε άλλα κράτη μέλη, οι τροποποιήσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατό.

Μέτρα σε ζώνες

Τα μέτρα που λαμβάνονται αφορούν τις ακόλουθες επικαιροποιημένες ζώνες προστασίας και επιτήρησης, που οριοθετούνται γύρω από τις επιβεβαιωμένες εστίες, αλλά και τις περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες:

Θεσσαλία

  • Στην ΠΕ Τρικάλων, τα μέτρα στη ζώνη προστασίας ισχύουν έως τις 31 Αυγούστου και στη ζώνη επιτήρησης έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2024.
  • Στην ΠΕ Λάρισας, τα μέτρα στη ζώνη προστασίας ισχύουν έως τις 4 Σεπτεμβρίου και στη ζώνη επιτήρησης έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2024.
  • Στην ΠΕ Καρδίτσας, τα μέτρα στη ζώνη προστασίας ισχύουν έως τις 24 Αυγούστου και στη ζώνη επιτήρησης έως τις 2 Σεπτεμβρίου 2024.

Περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες ορίζονται οι ΠΕ Τρικάλων, Λάρισας και Καρδίτσας, εξαιρουμένων των περιοχών που περιλαμβάνονται σε οποιαδήποτε ζώνη προστασίας ή επιτήρησης, έως τις 13 Οκτωβρίου 2024.

Πελοπόννησος

Στην ΠΕ Κορινθίας, τα μέτρα στη ζώνη προστασίας ισχύουν έως τις 30 Αυγούστου και στη ζώνη επιτήρησης έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2024.

Περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες ορίζονται έως τις 8 Οκτωβρίου 2024:

  • Στην ΠΕ Κορινθίας, οι δήμοι Σικυωνίων, Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, Βέλους-Βόχας και Νεμέας.
  • Στην ΠΕ Αρκαδίας, η δημοτική ενότητα Λεβιδίου και ο Δήμος Γορτυνίας.
  • Στην ΠΕ Αργολίδας, η δημοτική ενότητα Αλέας.

Αττική / Στερεά Ελλάδα

  • Στις ΠΕ Δυτικής Αττικής και Βοιωτίας, τα μέτρα στη ζώνη προστασίας ισχύουν έως τις 28 Αυγούστου και στη ζώνη επιτήρησης έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2024.
  • Περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες ορίζονται στην Αττική έως τις 6 Οκτωβρίου 2024, οι ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής, οι δήμοι Αχαρνών και Ωρωπού. Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, περαιτέρω απαγορευμένη ζώνη ορίζεται έως τις 6 Οκτωβρίου 2024 ο δήμος Τανάγρας στην ΠΕ Βοιωτίας.

Δυτική Ελλάδα

  • Στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, τα μέτρα στη ζώνη προστασίας ισχύουν έως τις 30 Αυγούστου και στη ζώνη επιτήρησης έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2024.
  • Στην ΠΕ Ηλείας, τα μέτρα στη ζώνη προστασίας ισχύουν έως τις 27 Αυγούστου και στη ζώνη επιτήρησης έως τις 5 Σεπτεμβρίου 2024.
  • Περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες ορίζονται έως τις 8 Σεπτεμβρίου στην ΠΕ Αχαΐας οι εξής δημοτικές ενότητες: Αιγείρας, Ακράτας και Κλειτορίας, εξαιρουμένων των περιοχών που περιλαμβάνονται σε οποιαδήποτε ζώνη προστασίας ή επιτήρησης. Ακόμη, από τις 9 Σεπτεμβρίου έως τις 8 Οκτωβρίου 2024, οι εξής δημοτικές ενότητες: Αιγείρας, Ακράτας και Κλειτορίας, χωρίς εξαιρούμενες περιοχές.
  • Επιπλέον, περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες ορίζονται η ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας έως τις 8 Οκτωβρίου, και η ΠΕ Ηλείας έως τις 5 Οκτωβρίου 2024.

Ανατολική Μακεδονία – Θράκη

  • Στην ΠΕ Δράμας, τα μέτρα στη ζώνη προστασίας ισχύουν έως τις 24 Αυγούστου και στη ζώνη επιτήρησης έως τις 2 Σεπτεμβρίου 2024.
  • Στην ΠΕ Ροδόπης, τα μέτρα στη ζώνη προστασίας ισχύουν έως τις 29 Αυγούστου και στη ζώνη επιτήρησης έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2024.
  • Περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες ορίζονται στην ΠΕ Ροδόπης οι δήμοι Ιάσμου και Κομοτηνής, έως τις 7 Οκτωβρίου 2024, στην ΠΕ Δράμας οι δήμοι Δοξάτου και Προσοτσάνης και οι δημοτικές ενότητες Δράμας και Νικηφόρου έως τις 2 Οκτωβρίου 2024, και στην ΠΕ Καβάλας οι δημοτικές ενότητες Φιλίππων, Ελευθερούπολης, Πιερέων και Παγγαίου, έως τις 2 Οκτωβρίου 2024.

Κρήτη

  • Στην ΠΕ Ηρακλείου, τα μέτρα στη ζώνη προστασίας ισχύουν έως τις 28 Αυγούστου και στη ζώνη επιτήρησης έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2024.
  • Η ΠΕ Ηρακλείου ορίζεται ως περαιτέρω απαγορευμένη ζώνη έως τις 6 Οκτωβρίου 2024.

Κεντρική και Δυτική Μακεδονία

  • Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ως περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες ορίζονται έως τις 2 Οκτωβρίου στην ΠΕ Σερρών οι δημοτικές ενότητες: Αλιστράτης, Ροδολίβους, Κορμίστας.
  • Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ως περαιτέρω απαγορευμένη ζώνη ορίζεται έως τις 13 Οκτωβρίου 2023 η ΠΕ Γρεβενών.

 

 Δείτε αναλυτικά την εκτελεστική απόφαση της Επιτροπής εδώ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος