BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Ξεπερνά τις 3000 ο αριθμός αιγοπροβάτων που θανατώθηκαν στον Έβρο λόγω ευλογιάς

Σοβαρές διαστάσεις λαμβάνει η εξάπλωση της ευλογιάς των ζώων στον Έβρο, με πάνω από 3.000 ζώα να έχουν ήδη θανατωθεί για τον περιορισμό της νόσου. Η κατάσταση κρίνεται ανησυχητική, καθώς συνεχώς εντοπίζονται νέες εστίες, κυρίως στον Νότιο Έβρο, όπου καταγράφονται 11 από τις συνολικά 13 εστίες κρουσμάτων.

7959_sheeps

25
0

Ο Νίκος Φωτεινιάς, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δήλωσε σε τοπικά μέσα ότι η εξάπλωση της νόσου προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό. «Δυστυχώς, κάθε φορά που υπάρχει υποψία για την ύπαρξη της νόσου, οι εξετάσεις επιβεβαιώνουν το χειρότερο σενάριο. Η συνεργασία με τους κτηνοτρόφους είναι ικανοποιητική, καθώς έχουν πλέον αντιληφθεί την επικινδυνότητα και τη μεταδοτικότητα της ευλογιάς», σημείωσε.

Παρά την αυστηρή επιτήρηση και τα μέτρα που λαμβάνονται, η ευλογιά παραμένει περιορισμένη στον Έβρο και δεν έχει περάσει τα όρια του νομού. Ήδη μέχρι στιγμής πάνω από 3000 ζώα έχουν θανατωθεί στον νομό τα περισσότερα των οποίων εντοπίζονται στο Νότιο Έβρο. Έτσι οι εστίες κατανέμονται μέχρι στιγμής : 11 στο Νότιο Έβρο (Φέρες, Πέπλο, Αρδάνιο, Τυχερό) και 2 στον βόρειο Έβρο περιοχή Ορεστιάδας.

Η απογοήτευση και ο προβληματισμός είναι διάχυτα ανάμεσα στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι βλέπουν τα κοπάδια τους να χάνονται. «Δεν ξέρουμε πώς θα είναι η επόμενη μέρα. Αναρωτιόμαστε πώς θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους κτηνοτρόφους, που έχουν ήδη υποστεί τεράστιες απώλειες», ανέφερε ο κ. Φωτεινιάς.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει εξαγγείλει την πλήρη αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου μέσω του μέτρου 5.2, αλλά οι κτηνοτρόφοι παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς την εφαρμογή του. «Αν και το μέτρο 5.2 που εξαγγέλθηκε από τον αρμόδιο Υπουργό μιλά για αντικατάσταση κατά 100% του ζωικού κεφαλαίου , με πόση όρεξη θα το κάνουν οι κτηνοτρόφοι;», ανέφερε.

Διευκρινίστηκε ακόμη ότι γίνονται ενέργειες να λειτουργήσουν τάφροι (σε συνεργασία με ιδιωτικά συνεργεία), ώστε να αποτραπεί η μετάδοση του νοσήματος.

Με πληροφορίες από ertnews.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος