BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Σαρώνει ο καταρροϊκός πυρετός των προβάτων πλέον σε Σουηδία και Νορβηγία

Μετά την ταχεία εξάπλωση του στην κεντρική Ευρώπη τους τελευταίους μήνες, καταγράφονται πλέον αρκετά κρούσματα του ιού του καταρροϊκού πυρετού των προβάτων (BTV) στη Σουηδία και τη Νορβηγία, τα πρώτα κρούσματα τόσο βόρεια εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

panoli_provata__1_

80
0

Η νόσος δεν μεταδίδεται μέσω άμεσης ή έμμεσης επαφής μεταξύ των ζώων, αντιθέτως μεταφέρεται κυρίως από έντομα και προσβάλλει πρόβατα, κατσίκες, βοοειδή και ελάφια.

Ο ιός έχει υψηλά ποσοστά θνησιμότητας και μπορεί να προκαλέσει αποβολές, καθώς και μείωση της παραγωγής γάλακτος και μαλλιού. Η αύξηση κρουσμάτων στην κεντρική Ευρώπη οδήγησε σε περιορισμούς στη διακίνηση ζώντων ζώων.

Στις 13 Σεπτεμβρίου, η Σουηδία ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα καταρροϊκού πυρετού ύστερα από 15 χρόνια, ενώ την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου ακολούθησε η Νορβηγία. Και οι δύο χώρες πλήττονται από το στέλεχος τύπου 3 της νόσου (BTV-3), ιδιαίτερα θανατηφόρο για τα πρόβατα.

Το BTV-3 είχε προκαλέσει σοβαρό ξέσπασμα στην Ολλανδία το Σεπτέμβριο του 2023, ενώ τα πρώτα κρούσματα αυτού του στελέχους επιβεβαιώθηκαν επίσης στην Αυστρία και την Πορτογαλία στις 13 Σεπτεμβρίου 2024, ενώ μια εβδομάδα αργότερα ακολούθησε και η Τσέχικη Δημοκρατία.

Προκειμένου να περιοριστεί ο ιός και σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, η μετακίνηση ζώντων ζώων από περιοχές που δεν είναι απαλλαγμένες από την ασθένεια υπόκειται σε ειδικές απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένου του εμβολιασμού και της πιστοποίησης.  

Έκκληση για υποστήριξη της ΚΑΠ

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ (AGRIFISH) τη Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2024, η βελγική αντιπροσωπεία θα υποβάλει αίτημα για πρόσθετη χρηματοδότηση, προκειμένου να στηρίξει τους γεωργούς και να αντιμετωπίσει την εξάπλωση ασθενειών.

Το Βέλγιο αναδεικνύει όχι μόνο τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας και τη μειωμένη παραγωγή, αλλά και την οικονομική ζημία που προκαλείται από το αυξημένο κόστος εργασίας, τις καθυστερήσεις στην ανάπτυξη και τα προβλήματα στειρότητας.

Κατά τη διάρκεια Ιουλίου και Αυγούστου, η χώρα κατέγραψε περισσότερα από 2.000 κρούσματα, οδηγώντας σε απώλειες σχεδόν 13 εκατομμυρίων ευρώ.

Η βελγική κυβέρνηση θα προτείνει στην Επιτροπή να εξετάσει την αξιοποίηση του ετήσιου αποθεματικού των 450 εκατομμυρίων ευρώ της ΚΑΠ για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος