BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Η Γαλλία ενισχύει την επιτήρηση στα γερμανικά σύνορα υπό το φόβο της αφρικανικής πανώλης των χοίρων

Η Γαλλία αύξησε την επιτήρηση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ) κατά μήκος μέρους των συνόρων με τη Γερμανία, καθώς η ασθένεια συνεχίζει να εξαπλώνεται μεταξύ των αγριόχοιρων σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

agriogourouno

7
0

Όπως ενημέρωσε το υπουργείο Γεωργίας την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου, η αυξημένη επιτήρηση έρχεται καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την πιθανή εισαγωγή της νόσου στη Γαλλία, η οποία θα μπορούσε να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στη χοιροτροφία της χώρας και ενδεχομένως να διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων.

«Δεδομένης της πρόσφατης εξέλιξης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στους αγριόχοιρους στη Γερμανία, το Υπουργείο Γεωργίας και Κυριαρχίας Τροφίμων της Γαλλίας ενίσχυσε τα μέτρα επιτήρησης, στα διαμερίσματα Bas-Rhin και Moselle» αναφέρει αναλυτικά η ανακοίνωση, κάνοντας λόγο σε δύο βορειοανατολικές περιοχές της Γαλλίας που συνορεύουν με τη Γερμανία.

Ο ιός, ο οποίος είναι ακίνδυνος για τον άνθρωπο αλλά θανατηφόρος για τους χοίρους, εξαπλώνεται δυτικά στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια και κρούσματα έχουν επίσης εντοπιστεί κοντά στη Γαλλία στο Βέλγιο και την Ιταλία.

Για να προλάβει την εισαγωγή του ΑΠΧ στη Γαλλία, το υπουργείο ξεκίνησε μια εκτενή επικοινωνιακή εκστρατεία τον περασμένο Ιούλιο, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Η εν λόγω πρωτοβουλία στοχεύει στην ευαισθητοποίηση μεταφορέων, διεθνών ταξιδιωτών, πεζοπόρων, κυνηγών και εποχιακών εργατών σχετικά με τον κίνδυνο εισαγωγής της ΑΠΧ στη Γαλλία, μέσω μολυσμένων τροφίμων από χώρες που πλήττονται από την ασθένεια, τα οποία μπορεί να πεταχτούν στη φύση και να καταναλωθούν από αγριογούρουνα.

Η εκστρατεία αυτή έρχεται να συμπληρώσει τη διαρκή επαγρύπνηση των υπηρεσιών του υπουργείου, οι οποίες εκπαιδεύονται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, ειδικά σε ασκήσεις προσομοίωσης διαχείρισης κρίσεων υγείας των ζώων.

Μάλιστα, το γαλλικό υπουργείο Γεωργίας εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκαταστήσει φράχτες κατά μήκος των γερμανικών συνόρων για να σταματήσει την ασθένεια, μια τακτική που είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν για να αποτρέψει την εξάπλωση της ΑΠΧ από το Βέλγιο.

Οι αρχές βρίσκονται επίσης σε επαφή με τους τοπικούς κυνηγούς για τη ρύθμιση των πληθυσμών των αγριόχοιρων, μια προσέγγιση που χρησιμοποιείται επίσης στα νοτιοανατολικά κοντά στην Ιταλία.

Ομάδες αγροτών κάλεσαν την περασμένη εβδομάδα τις αρχές να δημιουργήσουν ζώνες απαλλαγμένες από αγριογούρουνα κοντά στη Γερμανία, όπως αυτές που δημιουργήθηκαν κατά μήκος των βελγικών συνόρων πριν από αρκετά χρόνια.

 

Με πληροφορίες από Reuters

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος