BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Καθοριστικός ο ρόλος της κτηνοτροφίας για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια βάσει Fefac

Η κτηνοτροφία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο παγκόσμιο σύστημα τροφίμων, όχι μόνο ως σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών, αλλά και ως μέσο οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας, όπως διαπιστώνει σε πρόσφατη μελέτη της, η FEFAC.

aigoprobata

17
0

Ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Αφρική και η Νότια Ασία, η κτηνοτροφία λειτουργεί ως σημαντικό χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο, παρέχοντας ασφάλεια και πίστωση. Το κρέας, που καλύπτει το 40% του παγκόσμιου γεωργικού ΑΕΠ, συμβάλλει ουσιαστικά στην οικονομική και κοινωνική ευημερία.

Όσον αφορά την υγεία και την επισιτιστική ασφάλεια, το κρέας παρέχει πρωτεΐνες υψηλής βιοδιαθεσιμότητας και άλλα βασικά θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, η επάρκεια του παγκοσμίως είναι αμφιλεγόμενη, με τις ανάγκες πρωτεΐνης να ποικίλλουν. Εκτιμάται ότι έως το 2050, η ζήτηση για πρωτεΐνη μπορεί να αυξηθεί από 20% έως και 150%.

Το 2017, το 37% του παγκόσμιου πληθυσμού, που αντιστοιχεί σε περίπου 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους, δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά ένα υγιεινό καθημερινό γεύμα, κυρίως σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. Η πανδημία του COVID-19, η κρίση στην Ουκρανία και ο πληθωρισμός πιθανότατα έχουν επιδεινώσει αυτήν την κατάσταση. Τα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες είναι ακριβά, ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, όπου τα θρεπτικά συστατικά υψηλής ποιότητας και όχι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ενέργεια αυξάνουν τις τιμές. Τα όσπρια και οι ξηροί καρποί είναι προσιτές πηγές πρωτεΐνης, που συνεπάγονται ωστόσο υψηλό κόστος προετοιμασίας και προκλήσεις αποθήκευσης. Επιπλέον, δεν παρέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

Η κτηνοτροφία προσαρμόζεται σε ποικίλα οικοσυστήματα, σε αντίθεση με τις αγρονομικά απαιτητικές καλλιέργειες, καθιστώντας την βιώσιμη επιλογή για την επισιτιστική ασφάλεια. Ωστόσο, με τον παγκόσμιο πληθυσμό που προβλέπεται να φθάσει τα 10 δισεκατομμύρια έως το 2050, κυρίως σε περιοχές με χαμηλό εισόδημα, το χάσμα προσιτής τιμής για θρεπτικά τρόφιμα ενδέχεται να διευρυνθεί.

Η αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής είναι απαραίτητη, ειδικά σε χώρες χαμηλού εισοδήματος όπου το χρέος, οι αδύναμοι θεσμοί και οι υπανάπτυκτες αγορές εμποδίζουν τις επενδύσεις. Απαιτούνται αυξημένες επενδύσεις στο ζωικό κεφάλαιο, καθώς μπορεί να ενισχύσει την επισιτιστική ασφάλεια και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, ειδικά όσον αφορά τους μικροκαλλιεργητές. Τεχνολογικές εξελίξεις στη διαχείριση ακριβείας, τις ζωοτροφές και την εκτροφή ζώων είναι απαραίτητες για την αύξηση της παραγωγικότητας, δημιουργώντας νέες επενδυτικές ευκαιρίες στον κλάδο.

Δείτε αναλυτικά τη μελέτη εδώ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος