BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Η λύση Actisan 360 κρίσιμη για την εξασφάλιση βιοασφάλειας στις ζωικές μονάδες

Η βιοασφάλεια και η ευζωία αποτελούν θεµελιώδεις πυλώνες για τη διαχείριση των σύγχρονων κτηνοτροφικών εκµεταλλεύσεων. Η διασφάλιση ενός υγιούς και ασφαλούς περιβάλλοντος για το ζωικό κεφάλαιο συνδέεται άµεσα µε την απόδοση και τη µακροζωία του. Συνεπώς, αφενός επιβάλλεται να εφαρµόζονται πρακτικές µε στόχο την ελαχιστοποίηση του κινδύνου προσβολής από παθογόνους µικροοργανισµούς και µολυσµατικούς παράγοντες, καθώς και η δηµιουργία συνθηκών που προάγουν την άνεση των ζώων, για ένα επιτυχηµένο αποτέλεσµα.

Μελλοντικός γίγαντας

13
0

του Γιώργου Καραμήτρου, Animal Nutrition Developer στην Timac Agro | ΛΥ∆Α

∆ιαχείριση σταβλικών εγκαταστάσεων

Η ρύθµιση της υγρασίας, ο έλεγχος των επιπέδων αµµωνίας, και η διατήρηση καθαρής στρωµνής είναι κρίσιµες πρακτικές που συµβάλλουν στη µείωση των παθογόνων και στην άνεση των ζώων. Ταυτόχρονα, η διαχείριση της θερµοκρασίας και η πρόληψη της υπερβολικής συγκέντρωσης εντόµων ενισχύουν τη συνολική ευηµερία του ζωικού κεφαλαίου, εξασφαλίζοντας καλύτερη παραγωγικότητα και υγεία.

 Το Actisan 360

Απορροφά την περιττή υγρασία (έως και 4 φορές το βάρος του), έχοντας ως αποτέλεσµα ένα στεγνό δάπεδο που προσδίδει ελευθερία κίνησης και µεγαλύτερη άνεση, µειώνοντας τον κίνδυνο τραυµατισµών. Η απορρόφηση είναι µη αναστρέψιµη.

∆εσµεύει την αµµωνία, επιτρέποντας την ελάττωση των προβληµάτων υγείας, εµπλουτίζοντας παράλληλα τη στρωµνή µε λιπαντικές µονάδες.

Προσδίδει άρωµα φρεσκάδας που διαρκεί έως και 72 ώρες, βελτιώνοντας τις συνθήκες υγιεινής των σταβλιζόµενων ζώων και των εργαζοµένων, ενώ παράλληλα απωθεί το παρασιτικό φορτίο.

Προκαλεί οξίνιση της επιφάνειας του δαπέδου παρεµποδίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο την ανάπτυξη παθογόνων µικροοργανισµών (E.coli, Salmonella, Clostridium, Streptococcus).

Μειώνει τα σωµατικά κύτταρα στο γάλα έως και 20% σε σχέση µε το µάρτυρα

Από τη θεωρία στην πράξη

Εφαρµόσαµε το Actisan360, σε µονάδα στη Θεσσαλία µε δυναµική 2.000 ζώων. Η δοκιµή πραγµατοποιήθηκε στον χώρο της τεχνητής γαλουχίας, ο οποίος φιλοξενούσε 600 αρνιά. Από τα 500 τ.µ. συνολικής έκτασης του χώρου, το προϊόν εφαρµόστηκε σε 150 τ.µ. µε 25 κιλά (160γρ/τ.µ.), ενώ η υπόλοιπη επιφάνεια χρησιµοποιήθηκε ως µάρτυρας για τη σύγκριση των αποτελεσµάτων. Η συχνότητα εφαρµογής ήταν µία φορά την εβδοµάδα, και οι παράµετροι που παρακολουθήσαµε περιλάµβαναν:

  • Επίπεδα υγρασίας του εδάφους
  • ∆ιαχείριση αµµωνίας και οσµών
  • Παρασιτικό φορτίο (κυρίως από δίπτερα)
  • Χρόνος καθαρισµού εβδοµαδιαίως

Παρατηρήσεις από την εφαρµογή  του Actisan360:

Η εφαρµογή του Actisan360 στη µονάδα έδωσε σηµαντικά αποτελέσµατα:


Περιορισµός της υγρασίας: Παρατηρήθηκε πτώση στην υγρασία του περιβάλλοντος κατά 30%. Το γεγονός αυτό συνέβαλε καθοριστικά στη µείωση των θανάτων των αµνών.


Μείωση των οσµών: Η εφαρµογή του προϊόντος οδήγησε σε σηµαντική ελάττωση των δυσάρεστων οσµών, όπως η αµµωνία και το θείο, βελτιώνοντας το εργασιακό περιβάλλον.


Έλεγχος της µύγας: Ο πληθυσµός της µύγας ελέγχθηκε χωρίς τη χρήση χηµικών σκευασµάτων, προστατεύοντας τη µονάδα από επιµολύνσεις και διασφαλίζοντας τη συµµόρφωση µε τα διεθνή πρότυπα βιοασφάλειας.


Εξοικονόµηση χρόνου και εργατοωρών: Πρέπει να σηµειωθεί εδώ πως ο καθαρισµός του χώρου έγινε πιο γρήγορα και αποτελεσµατικά (1 φορά εβδοµαδιαίως, έναντι 3 πριν την εφαρµογή), µειώνοντας τις απαιτούµενες εργατοώρες και αυξάνοντας την αποδοτικότητα των εργαζοµένων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος