BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Λίγο κάτω από 2 ευρώ το χοιρινό µε σταθερή ζήτηση ενόψει ∆εκεµβρίου

Οµαλή προσαρµογή στα δεδοµένα του 2024 πέτυχε ο εγχώριος χοιροτροφικός κλάδος, ξεπερνώντας τελικά τις δυσκολίες της περσινής χρονιάς που οδήγησαν σε λουκέτα κάποιες από τις εγχώριες επιχειρήσεις.

22-35_pin

Γιάννης Ρούπας

47
0
Από αρχές του έτους, η παραγωγή ανά µονάδα ανέκαµψε σταδιακά από το µείον 20-25% και επανήλθε στον ιστορικό µέσο όρο, ανταποκρινόµενη στην ενδιαφέρουσα ζήτηση από Ελλάδα και εξωτερικό, όπως µεταφέρει στην Agrenda ο πρόεδρος της Νέας Οµοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, Γιάννης Μπούρας.

«Ο παραγωγός χοιρινού κρέατος πουλάει σε ζων βάρος και το εύρος των τιµών είναι πάνω κάτω ίδιο εδώ και αρκετά χρόνια. Η τιµή λοιπόν από περίπου 2,20 πέρυσι τέτοια εποχή υποχωρεί εύλογα στο 1,85- 1,95 ευρώ το κιλό λόγω αυξηµένης παραγωγής», εξηγεί. Ο κλάδος ευελπιστεί ότι η εποχική ζήτηση του ∆εκεµβρίου θα µείνει στα κλασικά ιστορικά επίπεδα, διευκολύνοντας την εύρυθµη λειτουργία του κλάδου.

Στη χονδρική, το µισάδι χοιρινό (άνευ κεφαλιού, γύρω στα 40-45 κιλά) µπορεί να το βρει κανείς από 3,10 έως 4,70 ευρώ το κιλό – χωρίς ΦΠΑ, ανάλογα πάντα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και την προέλευση του κρέατος, µε τις προσφορές των Χριστουγέννων από την µαζική λιανική στους καταναλωτές να αναµένεται να παίξουν γύρω από την κατώτερη τιµή του εύρους (δηλαδή κάτω από 4 ευρώ µε ΦΠΑ)

Κατεβάστε και ξεφυλλίστε το τεύχος 993 της Agrenda: 

O ασύµµετρος παράγοντας της Κίνας

«Oι απώλειες από την αφρικανική πανώλη προκάλεσαν σηµαντικές αλλαγές στο παραγωγικό µοντέλο της µεγαλύτερης καταναλωτικής αγοράς στο κόσµο, την Κίνα», εξηγεί ο Γιάννης Μπούρας. «Καταρχάς, η Κίνα θέλει µεγαλύτερη επάρκεια, που σηµαίνει ότι θα µειώσει τις εισαγωγές της αυξάνοντας την παραγωγή της. Αυτό θα οδηγήσει σταδιακά σε αναπροσαρµογές του κλάδου σε διεθνές επίπεδο, όπως και στην Ευρώπη», συµπληρώνει.

Απ’ την άλλη όµως, ενώ η Κίνα θέλει να αυξήσει την παραγωγή της, συναντά εµπόδια στη διάθεση, µε αποτέλεσµα η παραγωγή χοιρινού κρέατος στην Κίνα να µειωθεί κατά 0,8% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίµηνο του 2024, σηµατοδοτώντας το τρίτο συνεχόµενο τρίµηνο ετήσιας µείωσης. Σύµφωνα µε την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, η παραγωγή από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέµβριο µειώθηκε σε 12,59 εκατοµµύρια τόνους. Αυτή η συνεχιζόµενη µείωση αντανακλά µία δύσκολη οικονοµική κατάσταση, καθώς η καταναλωτική ζήτηση παραµένει υποτονική, επηρεάζοντας την τεράστια βιοµηχανία χοιρινού κρέατος της χώρας, η οποία προµηθεύει σχεδόν το ήµισυ της παγκόσµιας αγοράς χοιρινού κρέατος.

Η κάµψη της ζήτησης έχει οδηγήσει σε επιβράδυνση των ρυθµών σφαγής, καθώς τα νοικοκυριά περιορίζουν τις δαπάνες τους εν µέσω οικονοµικής αβεβαιότητας. «Υπάρχουν ακόµα πιέσεις στην αγορά από την προσφορά και δεν υπάρχει προφανής βελτίωση της ζήτησης. Η προσφορά και η ζήτηση βρίσκονται σε αδιέξοδο», δήλωσε η εταιρεία συµβούλων αγροτικών επιχειρήσεων Boyar µε έδρα το Πεκίνο, υπογραµµίζοντας τα επίµονα προβλήµατα στην εξισορρόπηση της παραγωγής και της κατανάλωσης. οι περιορισµοί της ζήτηση έφεραν υποχώρηση στις τιµές χοιρινού κρέατος σε χαµηλό τεσσάρων µηνών, στα 2,41 δολάρια ανά κιλό. Η τιµή των χοίρων υποχώρησε στα 2,41 δολάρια ανά κιλό , αφού έφτασε τα 2,95 δολάρια ανά κιλό τον Αύγουστο. Το κοπάδι των χοιροµητέρων έχει επίσης υποφέρει, καθώς µειώθηκε κατά 4,8% στα 40,36 εκατοµµύρια κεφάλια.

Σηµάδια ανάκαµψης στη Γαλλία, αύξηση του µέσου βάρους σφαγίου

Μετά από 20 χρόνια πλαγιοκαθοδικής πορείας σε θεµελιώδη µεγέθη, ο γαλλικός χοιροτροφικός τοµέας φαίνεται να βρίσκεται σε τροχιά ανάκαµψης, έστω µικρής. Τον Σεπτέµβριο 1,863 εκατ. χοίροι εσφάγησαν στη χώρα, µόλις 0,3% λιγότερο από πέρυσι. «Τα στοιχεία σφαγής για τους χοίρους είναι σταθερά σε σύγκριση µε πέρυσι», σύµφωνα µε την αρµόδια στατιστική υπηρεσία Agreste. Το πρώτο 9µηνο του 2024, οι σφαγές ανήλθαν σε λίγο πάνω από 16,4 εκατ. ζώα, µόλις 0,2% λιγότερα από την ίδια περίοδο του 2023.

Τα µηνιαία στοιχεία φέτος εξακολουθούν να παρουσιάζουν µεγάλη µεταβλητότητα. Μόνο σε 5 από τους τελευταίους 9 µήνες, οι Γάλλοι έσφαξαν περισσότερα γουρούνια από χρονιά σε χρονιά.

Θετική εξέλιξη είναι η αύξηση του µέσου βάρους του σφαγίου κατά 6 κιλά, από 87,9 κιλά πριν από 20 χρόνια σε 93,9 κιλά πέρυσι. Αυτό οφείλεται στη µεγαλύτερη περίοδο πάχυνσης και στις νέες τεχνικές κτηνοτροφίας, αναφέρει η Agreste. Στη Γαλλία, οι βαρύτεροι χοίροι αντισταθµίζουν το ήµισυ της µείωσης του αριθµού των ζώων τα τελευταία 20 χρόνια.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος