BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Οι περιφράξεις συνδυαστικά συμβάλουν στον περιορισμό της Αφρικανικής πανώλης των χοίρων

Νέα επιδημιολογικά δεδομένα σχετικά με την Αφρικανική πανώλη των χοίρων δημοσιεύτηκαν από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) και σχετίζονται με τους παράγοντες κινδύνου και προστασίας τόσο για τους οικόσιτους χοίρους όσο και τους αγριόχοιρους.

Pig-Broblem-Hog-Fence

55
0

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) δημοσίευσε μια έκθεση που εξετάζει ποσοτικά στοιχεία των παραγόντων κινδύνου που εμπλέκονται επιδημιολογικά με την Αφρικανική πανώλη των χοίρων, σε σχέση με τους οικόσιτους χοίρους και τους αγριόχοιρους και αφορούν μέτρα βιοασφάλειας και διαχείρισης.

Βρέθηκε πως, οι περιφράξεις μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό της εξάπλωσης της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ), όταν χρησιμοποιούνται συνδυαστικά με άλλες μεθόδους για μέγιστη αποτελεσματικότητα. Επίσης, τα έντομα πιθανώς συμβάλουν στη διάδοση του ιού.

Τα κύρια ευρήματα της έκθεσης της EFSA είναι:

  1. Περίφραξη και άλλα μέτρα

Η Περίφραξη, σε συνδυασμό με θανατώσεις, απομάκρυνση των σφαγίων και υποδομές οδικών δικτύων, μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό της ΑΠΧ στoυς αγριόχοιρους. Ωστόσο, η επιτυχία τους εξαρτάται από την έγκαιρη εφαρμογή, την προσαρμοστικότητα στις αλλαγές των επιδημιολογικών καταστάσεων και τη τακτική συντήρησή τους. Φυσικά εμπόδια, όπως μεγάλοι ποταμοί ή αστικές περιοχές, μπορούν επίσης να περιορίσουν τις μετακινήσεις των αγριόχοιρων.

  1. Πυκνότητα αγριόχοιρων

Παρόλο που η πυκνότητα των αγριόχοιρων θα μπορούσε να είναι ένας σχετικός παράγοντας, στην ανάλυση δεν βρέθηκαν σαφείς επιδράσεις της πυκνότητας των αγριόχοιρων με την εξάπλωση της ΑΠΧ. Άλλοι παράγοντες, όπως το οικοσύστημα και το κλίμα συμβάλλουν περισσότερο στην εξάπλωση του ιού, αλλά απαιτούνται περισσότερα δεδομένα.

  1. Γονιδιακής θεραπείας για αντισύλληψη

Οι ειδικοί της EFSA βρήκαν πως με παρεντερική χρήση εμβολίου Γοναδοτροπίνης (GnRH) μειώνεται αποτελεσματικά η γονιμότητα, με σκοπό την μείωση του πληθυσμού αγριόχοιρων. Ο μηχανισμός δράσης σχετίζεται με την πρόκληση αντισωμάτων έναντι της GnRF, με αποτέλεσμα την προσωρινή ανοσολογική καταστολή της λειτουργίας των όρχεων, για τους κάπρους και των ωοθηκών (καταστολή του οίστρου), για τις χοιρομητέρες. Ωστόσο, απαιτείται περεταίρω έρευνα για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου που εισέρχεται από την στοματική οδό. Βέβαια, τέτοια ευρήματα θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη μακροπρόθεσμες περιβαλλοντικές επιπτώσεις που ενδέχεται να προκύψουν, καθώς και άλλες πτυχές.

  1. Έντομα- Φορείς

Η μελέτη για τον ρόλο των εντόμων ως πιθανοί φορείς του ιού της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων έδειξε ότι τα τσιμπούρια δεν είναι υπεύθυνα για τη διάδοση του στελέχους του ιού που βρίσκεται στην Ε.Ε. τα τελευταία δέκα χρόνια. Ωστόσο, η πιθανότητα τα τσιμπήματα από μύγες και αλογόμυγες να συμβάλλουν στη διάδοση του ιού παραμένει αβέβαιη και χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.

  1. Οικόσιτοι Χοίροι

Για τους οικόσιτους χοίρους, τα αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας και οι πρακτικές διαχείρισης είναι καθοριστικά για την αποτροπή της εισαγωγής του ιού στις φάρμες. Αυτό περιλαμβάνει ασφαλή αποθήκευση του υλικού της στρωμνής, χρήση σίτας για τα έντομα και αποφυγή της διασποράς κοπριάς από γειτονικές φάρμες, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου κυκλοφορεί η ΑΠΧ.

Οι ειδικοί της EFSA συνεχίζουν να εξετάζουν και να εντοπίζουν παράγοντες κινδύνου και προστασίας από την ΑΠΧ τόσο για τους οικόσιτους χοίρους όσο και τους αγριόχοιρους, με το να παρακολουθούν τα τεκταινόμενα και να ενημερώνονται διαρκώς, ώστε να οργναώνονται δράσεις για την καταπολέμηση της ΑΠΧ σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πηγή: efsa.europa.eu

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος