Η πρώτη εστία Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ) σε αγριόχοιρο στην Ελλάδα επιβεβαιώθηκε, εντείνοντας τις ανησυχίες για την εξάπλωση της νόσου στη χώρα. Εδώ και 1,5 μήνα, οι εστίες της νόσου στη Βουλγαρία ήταν τόσο κοντά στα ελληνικά σύνορα, που οι Απαγορευμένες Ζώνες κάλυπταν ένα μικρό μέρος της ελληνικής επικράτειας. Η νόσος έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία στη γειτονική χώρα, με εκατοντάδες κρούσματα σε αγριόχοιρους και μία σε οικόσιτους χοίρους, και πλέον η Ελλάδα βρίσκεται σε επαγρύπνηση για την αποτροπή της εξάπλωσης της ΑΠΧ στην εγχώρια χοιροτροφία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, στις 13 Δεκεμβρίου 2024, το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς επιβεβαίωσε μία εστία Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ) σε θηρευμένο αγριόχοιρο, στο δάσος της Ελατιάς, του Δήμου Δράμας, στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας. Η εστία εντοπίστηκε εντός Απαγορευμένης Ζώνης ΙΙ.
Τοποθεσία ανεύρεσης νεκρού αγριόχοιρου
Άμεσα εφαρμόστηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες της Π.Ε. Δράμας, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2020/687 και το Εθνικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για την καταπολέμηση της ΑΠΧ. Σημειώνεται ότι, στις 12 Δεκεμβρίου 2024, μέσω του συστήματος ADIS της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κοινοποιήθηκαν 11 δευτερογενείς εστίες ΑΠΧ σε αγριόχοιρους στη Βουλγαρία, κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στις περιοχές Kardzhali και Smolyan.
Από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως τις 19 Δεκεμβρίου 2024, στη Βουλγαρία εντοπίστηκαν 980 εστίες σε αγριόχοιρους, ενώ 1 εστία καταγράφηκε σε οικόσιτους χοίρους. Οι κτηνιατρικές αρχές, ιδιαίτερα στις Περιφερειακές Ενότητες στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας (Π.Ε. Σερρών, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου), καλούνται να εφαρμόσουν αυστηρά τα μέτρα επιτήρησης και περιορισμού της νόσου.
Η επιτήρηση και η έγκαιρη δειγματοληψία είναι κρίσιμες για την άμεση ανίχνευση και τον περιορισμό της ΑΠΧ. Οι αρμόδιες αρχές προειδοποιούνται για τη σημασία της άμεσης επεξεργασίας των δειγμάτων, καθώς η καθυστέρηση μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη λήψη αποφάσεων και να αυξήσει τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού.
Οι κτηνιατρικές αρχές παρακαλούνται να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να ακολουθήσουν τις ενδεδειγμένες διαδικασίες για την προστασία του κτηνοτροφικού τομέα και την αποτροπή της διάδοσης της νόσου.
Δείτε σχετικό άρθρο του Agronews σχετικά με τα μέτρα βιοασφάλειας των χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων ΕΔΩ