BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Σε σημείο καμπής ο κλάδος, από το 2026 και μετά ίσως ανακάμψει η μυδοκαλλιέργεια

Από την παραγωγική σεζόν του 2026 και µετά αναµένεται να τεθεί σε τροχιά ανάκαµψης η µυδοκαλλιέργεια στη χώρα, καθώς και το 2025 η χρονιά θεωρείται χαµένη, συνεπεία των δυσµενών επιπτώσεων από την εξελισσόµενη κλιµατική αλλαγή. «Το ενθαρρυντικό είναι ότι εµφανίστηκε γόνος στην Πιερία και, όπως όλα δείχνουν, θα υπάρξει παραγωγή µυδιών τουλάχιστον το 2026», τόνισε ο Αναστάσιος ∆ραγάνης, πρόεδρος του ΑΣ Μυδοκαλλιεργητών Μακρύγιαλου Πιερίας, σπεύδοντας, ωστόσο, να διευκρινίσει πως «εξαρτάται από τον ντόπιο πληθυσµό, αλλά και από µάνες που φέραµε από το εξωτερικό και τις πληρώσαµε πανάκριβα».

44-45_03_2

Λεωνίδας Λιάμης

13
0

Μιλώντας από το βήµα της ηµερίδας µε θέµα: «Προοπτικές ανάπτυξης της οστρακοκαλλιέργειας στη Β. Ελλάδα», που διοργάνωσε για 4η συνεχή χρονιά η Αποκεντρωµένη ∆ιοίκηση Μακεδονίας- Θράκης στα Ν. Μάλγαρα ο κ. ∆ραγάνης περιέγραψε την πολύ δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος, λόγω των παρατεταµένα πολύ υψηλών θερµοκρασιών που σηµειώθηκαν και το καλοκαίρι. «Η κατάσταση είναι απελπιστική για τις περίπου 1.000 οικογένειες που ασχολούνται µε τη µυδοκαλλιέργεια. Από τους σχεδόν 12.000-13.000 τόνους, που παράγουµε ετησίως κατά µέσο όρο, για το 2025 η παραγωγή των ντόπιων µυδιών δεν θα υπερβεί τους 1.500-2.000 τόνους ή περίπου το 10% µιας τυπικής χρονιάς», είπε ο πρόεδρος της Οργάνωσης. Σηµείωσε, µάλιστα, πως η καταστροφή στις µυδοκαλλιέργειες που ανήκουν στο Ν. Ηµαθίας είναι ολοκληρωτική, ανάλογο πρόβληµα έχουν 15 µε 17 µονάδες στη Θεσσαλονίκη, ενώ ειδικά για τη Χαλάστρα τόνισε πως «κανείς δεν ξέρει τι γίνεται, µόνο ο Θεός» και ζήτησε στήριξη από την πολιτεία.

Την «κατηφόρα» έχει πάρει η παραγωγή µυδιών τα τελευταία χρόνια και στα παραγωγικά κέντρα της Αν. Μακεδονίας και Θράκης. «Αρχής γενοµένης από το 2020 έως και τις µέρες µας, η παραγωγή µας βαίνει συνεχώς µειούµενη. Συνολικά την τελευταία 5ετία έχουµε πτώση παραγωγής σε ποσοστό άνω του 80%, ενώ στο ίδιο διάστηµα το κόστος παραγωγής έχει διπλασιαστεί», ανέφερε ο Νίκος Σταµούδης, εκπρόσωπος του τοπικού συνεταιρισµού. Ο ίδιος πάντως, γνωστοποίησε ότι ήδη οι µυδοκαλλιεργητές της περιοχής αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις, έχουν κάνει πειραµατιστεί µε τα στρείδια. «Από τις δοκιµές που κάναµε το 2022-2023, είδαµε ότι εξελίσσονται πολύ καλά. Μας λείπουν, βέβαια, κάποιες τεχνικές λεπτοµέρειες, σε ό,τι αφορά στη διαχείρισή τους, αλλά αισιοδοξούµε ότι θα το λύσουµε».

Επιβεβαιώνουν οι επιστήµονες

Ως µέλος της επιστηµονικής επιτροπής, η οποία συστάθηκε για τη λήψη µέτρων άµβλυνσης των επιπτώσεων των κλιµατικών φαινοµένων, ο Βασίλης Μιχαηλίδης, οµότιµος καθηγητής στο Εργαστήριο Φυσιολογίας Ζώων, στο Τµήµα Βιολογίας του ΑΠΘ έθεσε ως προτεραιότητα τη συνεργασία της επιστηµονικής κοινότητας, των µυδοκαλλιεργητών και της πολιτείας, για την αντιµετώπιση των προκλήσεων. Ήδη στην κατεύθυνση αυτή, γνωστοποίησε ότι µετρά αντίστροφα ο χρόνος για τη δηµιουργία Οστρακογεννητικού Σταθµού. «Είµαστε πιο κοντά από ποτέ στο να λάβει σάρκα και οστά αυτή η τράπεζα γόνου, που µε τη λειτουργία της θα προάγει την έρευνα ώστε να προσπαθήσουµε να προηγηθούµε των εξελίξεων. Το έργο είναι ώριµο, αυτό που απαιτείται είναι βούληση και χρηµατοδότηση», είπε και πρόσθεσε πως «µετά από τόσα χρόνια θα πρέπει να τοποθετηθεί και µια µονάδα λήψης αβιοτικών στοιχείων, ώστε να είναι ενήµεροι οι µυδοκαλλιεργητές σε πραγµατικό χρόνο µέσα στη θάλασσα».

Τέλος, ο γραµµατέας Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, ∆ρ. Ιωάννης Σάββας, αποκάλυψε ότι «είµαστε ένα βήµα πριν την έγκριση της Περιοχής Οργανωµένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ). Έχουν ήδη προχωρήσει αδειοδοτήσεις για καλλιέργεια στρειδιών ως εναλλακτική λύση».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος