BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Ζωονόσοι άγριας πανίδας απειλούν χοιροτροφία Δράμας και πτηνοτροφία Φλώρινας

Σχεδόν 2 μηνες μετά την πρώτη εστία Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ) σε θηρευμένο αγριόχοιρο στο δάσος της Ελατιάς, του Δήμου Δράμας, εντοπίστηκαν άλλες 43 εστίες στην ΠΕ Δράμας, ενώ στη Φλώρινα βρέθηκαν κρούσματα γρίπης των πτηνών σε αργυροπελεκάνους.

Wild-Pigs-Boar-Pleistocene_Holocene-how-to-get-rid-of

46
0

Εκθετική αύξηση των εστιών αφρικανικής πανώλης σε αγριόχοιρους παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τις νέες αναρτήσεις της διεύθυνσης υγείας των ζωών του τμήματος λοιμωδών και παρασιτικών νοσημάτων του του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ). Αναλυτικότερα, οι επιβεβαιωμένες εστίες Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ) στην Ελλάδα έχουν φτάσει συνολικά τις 43, με την πλειονότητα αυτών να εντοπίζεται τις τελευταίες εβδομάδες. Στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, μόνο τον τελευταίο μήνα, έχουν καταγραφεί 36 νέες εστίες της ασθένειας. Αυτή η ραγδαία εξάπλωση της ΑΠΧ ανησυχεί ιδιαίτερα, καθώς απειλεί άμεσα τη χοιροτροφία της περιοχής, με σοβαρές οικονομικές και παραγωγικές συνέπειες.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για κρούσματα που αφορούν νεκρούς και θηρευμένους αγριόχοιρους κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

 

 Από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας εφαρμόζονται όλα τα μέτρα που προβλέπονται στον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2023/594 της Επιτροπής και στο υπ. αριθ. 260918/22.01.2009 Εθνικό Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της ΑΠΧ. Προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση της νόσου, εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Χώρας για την πιστή εφαρμογή των διαλαμβανόμενων στις παραπάνω σχετικές εγκυκλίους.

Σε εγρήγορση θα πρέπει να είναι και οι πτηνοτρόφοι στη Φλώρινα, καθώς κρούσματα γρίπης των πτηνών εμφανίστηκαν στη Φλώρινα σε αργυροπελεκάνους που εντοπίστηκαν νεκροί στις λίμνες Μικρή Πρέσπα και Χειμαδίτιδα της ΠΕ Φλώρινας, σύμφωνα με την Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής της ΠΕ Φλώρινας.

Το συγκεκριμένο εύρημα καταδεικνύει την κυκλοφορία ιών της γρίπης των πτηνών στην άγρια ορνιθοπανίδα της χώρας και τον αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης εκτρεφόμενων πουλερικών κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο.

Κατόπιν αυτών και έχοντας υπόψη την υπ’ αριθ. 258971/26-08-2008 (ΦΕΚ, Β’ 1785) Απόφαση του ΥΠΑΑΤ «Θέσπιση μέτρων βιοασφάλειας για την γρίπη των πτηνών», όπως αυτή έχει τροποποιηθεί και ισχύει, οι κάτοχοι συστηματικών πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων αλλά και οικόσιτων πουλερικών καλούνται να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην πιστή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών βάσει των οποίων:

  1. Απαγορεύεται η διατήρηση των πουλερικών (εκμεταλλεύσεων, οικόσιτων, ελευθέρας βοσκής, βιολογικής εκτροφής κλπ.):
  • σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.) εκτροφών σε περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταµούς, λίµνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές.
  • σε µη περιφραγμένους χώρους σε όλη την επικράτεια της ΠΕ Φλώρινας αλλά και γενικότερα σε ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
  1. Συνίστασται η διατήρησή όλων των πουλερικών σε κλειστούς χώρους ή καλυμμένους χώρους, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Μαΐου 2025. Η εν λόγω σύσταση αφορά και στα άλλα πτηνά σε αιχμαλωσία που διατηρούνται σε πάρκα, ζωολογικούς κήπους και παρεμφερείς εγκαταστάσεις.
  2. ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΑΙ η επαφή του γενικού πληθυσμού με νεκρά ή άρρωστα άγρια πτηνά στο πεδίο.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος