
Πιο συγκεκριμένα, τα ιχθύδια, η παραγωγή αλιευμάτων και πάσης φύσεως θαλασσινών, αναμένεται, λόγω σταδιακής αλλαγής των καταναλωτικών διατροφικών συνηθειών να καθοδηγήσει την διεθνή αγορά ζωϊκής πρωτεϊνικής διατροφής.
Στην έκθεση του ερευνητικού τμήματος «Rabo Research» υποστηρίζεται ότι τα αλιεύματα, ιχθυηρά και πάσης φύσεως θαλασσινά, βρίσκονται πολύ κοντά στον υπερακοντισμό από την πρωτιά της αγοράς πουλερικών, ως κορυφαίου συντελεστή στην παγκόσμια αύξηση της προσφοράς πρωτεϊνών.
Η έκθεση, με τίτλο «Global Animal Protein Outlook 2025», προβλέπει ότι τα θαλασσινά θα καταλάβουν την πρώτη θέση το 2025 παρά τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τις παγκόσμιες μακροοικονομικές διακυμάνσεις και τις εν εξελίξει αλλαγές εμπορικής πολιτικής που θα σηματοδοτήσουν φέτος το κλίμα στη διεθνή αγορά.
Σημειώνεται ότι η συνολική παραγωγή πρωτεΐνης παγκοσμίως αναμένεται να διατηρήσει ή και να υπερκεράσει τις ήδη αξιοσημείωτες αυξητικές τάσεις φέτος σε σχέση με το 2024, με σχεδόν 6 εκατ. τόνους πρόσθετης ζωικής πρωτεΐνης να εκτιμάται ότι θα κατευθυνθούν στην αγορά σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Την ίδια ώρα, η υδατοκαλλιέργεια, τα άγρια θαλασσινά και τα πουλερικά θα οδηγήσουν σε μεγάλο βαθμό αυτή την ανάπτυξη, με την επιπλέον εκτίμηση ότι η αύξηση της παραγωγής βοείου κρέατος είναι πιθανό να συρρικνωθεί. Συγκεκριμένα, η έκθεση προβλέπει ότι η υδατοκαλλιέργεια καθώς και η παραγωγή άγριων αλιευμάτων θα αυξηθούν κατά 2,3% ανά έτος, προσθέτοντας περίπου 5 εκατομμύρια τόνους επιπλέον πρωτεΐνης και αντιστρέφοντας τη μείωση 0,3% του 2024 στις σχετικές κατηγορίες.
Ταυτόχρονα, η Rabobank εκτιμά ότι τα πουλερικά θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται σταθερά, προσθέτοντας επιπλέον 2 εκατομμύρια τόνους στην παγκόσμια παραγωγή, ενώ η παραγωγή χοιρινού κρέατος θα αυξηθεί οριακά σε μόλις 0,1% μετά από σημαντική ανάπτυξη κατά τη διετία 2021-2023. Η δε παραγωγή βοείου κρέατος, σύμφωνα με ανωτέρω στοιχεία,, θα συνεχίζει να μειώνεται σε δημογραφικά σημαντικές περιοχές.
Στους λόγους που εξηγούν το συγκεκριμένο φαινόμενο περιλαμβάνονται οι διαρκείς εκστρατείες ευαισθητοποίησης για τις επιβλαβείς ιδιότητες του βοδινού κρέατος στην καρδιαγγειακή και εν γένει υγεία των καταναλωτών.
Πληροφορίες από: seafoodsource.com