
Σε πρώτη φάση, ως απάντηση, βάζουν τον πήχη της διεκδίκησης σε ένα επίπεδο τιµών χονδρικής, που θα έχει µπροστά τουλάχιστον το 7άρι και θα προσπαθήσουν να το πετύχουν, αρχής γενοµένης για ποιοτικά ζώα που θα ζητηθούν την εβδοµάδα που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, σε µια προσπάθεια να κλείσει η ψαλίδα που έχει ανοίξει µε τις εισαγωγές.
Ο στόχος θεωρείται ρεαλιστικός, µε δεδοµένο ότι υπάρχει ζήτηση από το εµπόριο και ήδη σε κάποιες περιοχές όπως η Βέροια από τη βδοµάδα που προηγήθηκε καταγράφηκαν εµπορικές πράξεις µε 6,80-6,90 ευρώ το κιλό, έναντι 6,30-6,40 ευρώ το κιλό πριν 15 ηµέρες και οι οποίες θα πρέπει να αποτελέσουν βάση διαπραγµάτευσης για όποιες συµφωνίες κλειστούν εφεξής για νέες σφαγές µοσχαριών. Η σχετική πρόταση προκρίθηκε και ζητήθηκε να υιοθετηθεί από όσους συµφωνούν, µετά από πολλή συζήτηση το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, σε συνάντηση στον Κούκο Πιερίας στην οποία κάθισαν στο ίδιο τραπέζι, για πρώτη φορά στα χρονικά, παχυντές, αλλά και αγελαίοι κτηνοτρόφοι, από τις Φέρρες Έβρου, τη Ξάνθη, τα Γιάννενα, την Ηγουµενίτσα, τη Βέροια, το Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, την Ελασσόνα, την Καλαµπάκα, τα Τρίκαλα και τη Λάρισα.
Συνθήκη που πρέπει να ανατραπεί
Εκεί ειπώθηκε από τους παρισταµένους πως το γεγονός ότι η εγχώρια παραγωγή βόειου κρέατος έχει αρχίσει και «βλέπει» διαρκώς, πλέον, την «πλάτη» του εισαγόµενου σε τιµή, όσο και στην προτίµηση του χονδρικού εµπορίου, είναι µια πρωτόγνωρη συνθήκη και αν δεν ανατραπεί σύντοµα, θα βάλει τον κλάδο σε νέες µεγάλες περιπέτειες. «Είµαι στο χώρο από το 1986. Αυτό που γίνεται στην αγορά τους 6 έως και 12 τελευταίους µήνες σε σχέση µε τις τιµές του εισαγόµενου έναντι του εγχωρίως παραγόµενου, είναι πρωτόγνωρο. Για την ίδια κατηγορία ποιότητας κρέατος είµαστε 0,50 ευρώ φθηνότερη ανά κιλό. Μάλιστα βλέπουµε να προτιµάται το εισαγόµενο από το ελληνικό», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Βοοτρόφων Βέροιας, Γιάννης Βουγιούκας και ζήτησε «να αρχίσουµε να µιλάµε µεταξύ µας, να δούµε τί θα κάνουµε».
Σύµφωνα µε τα αριθµητικά στοιχεία που αναφέρθηκαν, αυτή τη στιγµή οι παχυντές αγοράζουν από Γαλλία µοσχάρι 450 κιλών, ζων βάρος µε 5,20 ευρώ το κιλό, το οποίο µαζί µε τα µεταφορικά φτάνει στα 5,55 ευρώ το κιλό. Με δεδοµένο όµως ότι για να οδηγηθεί το ζώο αυτό σε σφαγή, θα πρέπει να ταϊστεί για άλλους 7-8 µήνες, οι τιµές των 6,50 – 6,80 ευρώ το κιλό, που δίνει η αγορά µέχρι σήµερα, δεν αρκούν για να γίνει οµαλά αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου στις εκτροφές και µοιραία, όπως τονίστηκε, θα πάµε σε συρρίκνωση του κλάδου.
Την ανάγκη να ανεβούν οι τιµές παραγωγού για τα ελληνικά µοσχάρια, επεσήµανε και ο Γιώργος Πολιτίκος, εκτροφέας από τη Βέροια, ο οποίος σηµείωσε πως δεν µπορεί να θυµηθεί τα τελευταία 50 χρόνια παρόµοια ραγδαία αύξηση στην τιµή του εισαγόµενου βόειου κρέατος, η οποία αποδόθηκε, µεταξύ άλλων, αφενός στη µείωση του πληθυσµού των ζώων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και ενοχοποίησης του κλάδου για την εκποµπή αερίων του θερµοκηπίου, που δυσκολεύουν την κρεοπαραγωγική αγελαδοτροφία, και αφετέρου λόγω της απουσίας διάδοχης κατάστασης στο επάγγελµα. «Τους τελευταίους 12-18 µήνες η τιµή έχει αυξηθεί περίπου 1–1,5 ευρώ το κιλό για ζων βάρος ζώου που θα έρθει στον παχυντή» ανέφερε, ενώ κάλεσε τους αγελαίους εκτροφείς να σκληρύνουν τη στάση τους, όταν διαπραγµατεύονται µε τους πελάτες τους.
Θέµα βιωσιµότητας
Το «καµπανάκι κινδύνου» για τη µελλοντική βιωσιµότητα των εκτροφών του κλάδου, έκρουσε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνικής Κόκκινης Φυλής, Ζήσης Παλιαρούτας. «Ακόµη και µια τιµή στα 7 ευρώ το κιλό για το εγχώριο βόειο κρέας, δεν αρκεί για να είµαστε βιώσιµοι. Θα πρέπει να φτάσουµε να πουλάµε τουλάχιστον 7,5 ευρώ το κιλό, για να µας µείνει και κάτι. Τα ελληνικά βελτιωµένα ζώα, που έχουν απόδοση σε καθαρό κρέας πάνω από 60% και είναι τουλάχιστον ισάξια µε ποιοτικά εισαγόµενα αυτή την τιµή την αξίζουν», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Μια πιο συντηρητική προσέγγιση εξέφρασε ο Κώστας ∆ουνάκης από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αλεξανδρούπολης, ο οποίος έβαλε στην εξίσωση και παράγοντες όπως οι λίγες επιλογές που έχουν στον ακριτικό Έβρο οι αγελαδοτρόφοι κρεοπαραγωγικής κατεύθυνσης να πωλούν τα ζώα τους, όσο και την «κουτσουρεµένη» αγοραστική δύναµη των καταναλωτών. «Ακόµη και στα έξοδα είµαστε πιο ψηλά στον Έβρο. Πώς θα πάω στον πελάτη µου και θα του πω δεν σφάζω κάτω από 7,20 ευρώ το κιλό; Και ποιος καταναλωτής θα µπορέσει να πληρώσει 20 ευρώ το κιλό να το αγοράσει;», διερωτήθηκε ο ίδιος.
Στον εύλογο αυτό προβληµατισµό έδωσε απάντηση ο Κώστας Ούτρας, κρεοπαραγωγός από τα Τρίκαλα, λέγοντας πως «έτσι κι αλλιώς ήδη οι καταναλωτές πληρώνουν αυτές τις τιµές για το εισαγόµενο» και πως «µε το 15% της αγοράς που αντιπροσωπεύει η ελληνική παραγωγή δεν έχουµε τη δύναµη εµείς να διαµορφώσουµε τις τιµές. ∆εν γίνεται όµως να πουλάµε χαµηλότερα από το εισαγόµενο, σε ίδιας ποιότητας κρέας, όταν το κόστος παραγωγής έχει ξεφύγει».
Στην ιστορική -υπό την έννοια ότι πρώτη φορά βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι αγελαίοι και παχυντές- συνάντηση του Κούκου Πιερίας είχαν προσκληθεί κι άλλοι παραγωγοί βόειου κρέατος, οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν. Παρόλα αυτά οι πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας, που ξεκίνησε ως ζύµωση στη φετινή Zootecnhnia, ήταν ικανοποιηµένοι από τη συµµετοχή, καθώς, όπως ειπώθηκε, «µπήκαν οι βάσεις για να πέσουν οι τεχνητοί διαχωρισµοί µεταξύ παχυντών και γεννητόρων. Θα ακολουθήσουν νέες συναντήσεις ώστε από κοινού να αγωνιστούµε για το κοινό συµφέρον».
Ζήτημα η κοινή διαπραγμάτευση
Η συζήτηση περιέλαβε και επιπλέον προβλήµατα και στρεβλώσεις που αντιµετωπίζει ο κλάδος.
Ο πρόεδρος της οργάνωσης «Ελληνικός Μόσχος», Γεώργιος Τσόκανος, ζήτησε να συσπειρωθεί ο κλάδος γύρω από συλλογικά σχήµατα, ώστε να διαπραγµατεύεται από καλύτερη θέση, να στηθεί άµεσα ένα παρατηρητήριο τιµών για να γνωρίζουν οι εκτροφείς τί γίνεται στο εµπόριο και να θεσπιστεί χθες η υποχρεωτική ηλεκτρονική σήµανση των ζώων, για να αποκαλυφθούν οι εικονικοί εκτροφείς και να τελειώσουν και τα διαχειριστικά σχέδια βοσκοτόπων για να πάρουν τις επιδοτήσεις αυτοί που πραγµατικά παράγουν. Θέσεις που έγιναν ευρύτερα αποδεκτές
από τους παριστάµενους παραγωγούς, µε τον πρόεδρο του Συλλόγου Βοοτρόφων Βέροιας, ωστόσο, να προκρίνει ως µέσω αντιπροσώπευσης τη ∆ιεπαγγελµατική Κρέατος, αντί τους συνεταιρισµούς, καθώς όπως σηµείωσε είναι δύσκολο να «περπατήσει» αυτό το σχήµα.
Ετέθη, ακόµη το ζήτηµα της συµφωνίας Mercosur, µε τον κ. Βουγιούκα να σηµειώνει πως προς το παρόν δεν φαίνεται να επηρεάζει η συγκεκριµένη συµφωνία την ελληνική παραγωγή.