BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Ανεξέλεγκτη αδέσποτη βόσκηση καταγγέλουν οι κάτοικοι στα Χανιά

Στην επιστολή, οι κάτοικοι επισηµαίνουν ότι είναι αντιµέτωποι µε απειλές, εκφοβισµούς, καταστροφή περιουσιών, ανεξέλεγκτη βόσκηση, εµπρησµούς και επιθέσεις, χωρίς να έχουν δοθεί αποτελεσματικές λύσεις από τις αρχές.

provatakiamazemena

16
0

Την δυσαρέσκεια και την ανησυχία πολιτών του Νομού Χανίων, για τη συνεχιζόμενη εγκληματική δράση και την ατιμωρησία που επικρατεί στην περιοχή, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος για την Αντιμετώπιση της Αδέσποτης Βόσκησης «Παρά τις προσπάθειες της Αστυνομίας, το αίσθημα ανασφάλειας παραμένει, ενώ οι δικαστικές καθυστερήσεις εντείνονται», επισημαίνουν τα μέλη του Συλλόγου, που για μία ακόμα φορά καταγγέλλουν ότι κάτοικοι «βρίσκονται αντιμέτωποι με απειλές, εκφοβισμούς, καταστροφές περιουσιών, ανεξέλεγκτη βόσκηση, εμπρησμούς και επιθέσεις. Παρότι το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και χρόνια, δεν έχει δοθεί ουσιαστική λύση».

Έκκληση προς τη ∆ικαιοσύνη και τις Αρχές για την αντιµετώπιση της αδέσποτης βόσκησης και της εγκληµατικότητας στην ύπαιθρο των Χανίων απευθύνουν  τα µέλη του Συλλόγου για την Αντιµετώπιση της Αδέσποτης Βόσκησης, µε επιστολή που απέστειλαν προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χανίων.

Στην επιστολή – καταγγελία, περιγράφουν τις συγκεκριμένες παραβάσεις και τα αιτήματα πολιτών, και ζητούν άμεση δράση από τους αρμόδιους φορείς. Επιπλέον, προγραμματίζουν την κατάθεση υπομνήματος, που θα αφορά σε αλλαγές στη νομοθεσία σχετικά με την αδέσποτη βόσκηση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση επισήμανε:

Ο Σύλλογός μας ιδρύθηκε για να εκφράσει τις ανησυχίες και τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των κατοίκων του νομού μας απέναντι στη χρόνια παραβατικότητα συγκεκριμένων εγκληματικών ομάδων. Η ατιμωρησία και η πλημμελής εφαρμογή του νόμου έχουν μετατρέψει την ύπαιθρο σε χώρο καθημερινής ανασφάλειας.

Οι κάτοικοι βρίσκονται αντιμέτωποι με απειλές, εκφοβισμούς, καταστροφές περιουσιών, ανεξέλεγκτη βόσκηση, εμπρησμούς και επιθέσεις. Παρότι το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και χρόνια, δεν έχει δοθεί ουσιαστική λύση.

Η πρόσφατη εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης στην Κίσαμο από την Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης και το Τμήμα Οργανωμένου Εγκλήματος απέδειξε ότι όταν η Πολιτεία δρα αποφασιστικά, υπάρχουν αποτελέσματα. Ωστόσο, παρά τις συλλήψεις, το αίσθημα ανασφάλειας παραμένει, καθώς συγγενικά πρόσωπα των συλληφθέντων συνεχίζουν ανενόχλητα τις ίδιες εγκληματικές δραστηριότητες.

Ιδιαίτερη απογοήτευση προκαλεί η αντιμετώπιση των δραστών από τη Δικαιοσύνη. Ενώ η Αστυνομία επιλαμβάνεται των υποθέσεων, οι παραβάτες αφήνονται ελεύθεροι από την Εισαγγελία Χανίων, συνεχίζοντας την παράνομη δράση τους. Οι μηνύσεις των θυμάτων φτάνουν στο ακροατήριο, αλλά οι υποθέσεις αναβάλλονται επ’ αόριστον, συχνά πέρα από τα χρονικά όρια που ορίζει ο νόμος, με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι να μην τιμωρούνται.

Σε πρόσφατη συνάντηση συμπολιτών μας με τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χανίων, ειπώθηκε ότι το πρόβλημα είναι «πολιτικό» και ότι η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Αυτή η δήλωση εντείνει την απογοήτευση των πολιτών και κλονίζει την εμπιστοσύνη στον θεσμό της Δικαιοσύνης.

Το ζήτημα έχει σοβαρές συνέπειες:

Kοινωνικά, οι κάτοικοι ζουν υπό συνεχή φόβο και ανασφάλεια, γεγονός που διαταράσσει την καθημερινή ζωή και μειώνει την κοινωνική συνοχή.

Οικονομικά, η καταστροφή περιουσιών και οι επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή οδηγούν σε σημαντικές ζημιές για την τοπική οικονομία.

Θεσμικά, η αδράνεια των αρμόδιων φορέων και η συνεχής αναβολή της δικαιοσύνης υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου.

Νομικές Παραβιάσεις και Ατιμωρησία

Η συνεχιζόμενη εγκληματική δράση συνιστά σοβαρές παραβάσεις του Ποινικού Κώδικα, καθώς εμπίπτει στις διατάξεις περί:

  • Εγκληματικής οργάνωσης (Άρθρο 187 ΠΚ)
  • Απειλών (Άρθρο 333 ΠΚ)
  • Φθοράς ξένης περιουσίας (Άρθρο 382 ΠΚ)
  • Αυθαίρετης εκμετάλλευσης ξένης ιδιοκτησίας (Άρθρο 404 ΠΚ)

Παράλληλα, η αργοπορία στην απονομή δικαιοσύνης παραβιάζει:

  • Το Άρθρο 6 της ΕΣΔΑ περί ταχείας απονομής Δικαιοσύνης
  • Το Άρθρο 95 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

Επιπλέον, πλήττεται το δικαίωμα στην ιδιοκτησία και η προστασία της προσωπικότητας των πολιτών, όπως ορίζονται από τον Αστικό Κώδικα (Άρθρα 57 και 1004 ΑΚ).

Αιτήματα

Ζητούμε άμεσα:

1.Την άμεση και αυστηρή εφαρμογή του νόμου για όσους εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες, χωρίς εξαιρέσεις.

  1. Την επιτάχυνση της εκδίκασης των σχετικών υποθέσεων, ώστε να σταματήσουν οι συνεχείς αναβολές που διαιωνίζουν την ατιμωρησία.
  2. Τη διασφάλιση της επιβολής και εκτέλεσης των ποινών από τη Δικαιοσύνη, χωρίς καθυστερήσεις και παρεμβάσεις.
  3. Τη θεσμική θωράκιση των πολιτών απέναντι σε εγκληματικές πρακτικές που υπονομεύουν τη δημόσια ασφάλεια και το δικαίωμα στην περιουσία.

Αναρωτιόμαστε: Αν οι καταγγελίες δεκάδων πολιτών δεν αρκούν για την απονομή δικαιοσύνης, τότε ποια είναι η λύση; Οι κάτοικοι της περιοχής μας δεν μπορούν να συνεχίσουν να ζουν υπό καθεστώς φόβου. Δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε τη γη μας, ούτε να προστατέψουμε τις περιουσίες μας και τις οικογένειές μας.

Απαιτούμε σαφείς και άμεσες απαντήσεις από τους αρμόδιους φορείς. Δεν ζητούμε τίποτα περισσότερο από την ισότιμη εφαρμογή των νόμων για όλους.

Πηγή: ertnews.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος