BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Έκτακτη κινητοποίηση του FAO λόγω εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών

Ο FAO καλεί τις χώρες να ενισχύσουν τη βιοασφάλεια, λόγω της έκτασης που έχει λάβει η γρίπη των πτηνών υψηλής παθογονικότητας Η5Ν1, προκαλέώντας μαζικές απώλειες στον τομέα των πουλερικών, επηρεάζοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ζώα παγκοσμίως και καταγράφοντας αυξημένη μετάδοση σε θηλαστικά.

file-20231019-23-2mryzn

20
0

Το γεγονός αυτό αναδεικνύει την άμεση ανάγκη για αυξημένη παρακολούθηση, βιοασφάλεια και διεθνή συνεργασία, σύμφωνα με την ενημέρωση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) προς τις χώρες μέλη του.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του FAO, Godfrey Magwenzi, χαρακτήρισε την τρέχουσα κρίση ως πρωτοφανή, σημειώνοντας ότι οι επιπτώσεις της εκτείνονται πέρα από την απώλεια πουλερικών, επηρεάζοντας την επισιτιστική ασφάλεια, τις τοπικές οικονομίες και το κόστος διαβίωσης των καταναλωτών. Η γρίπη των πτηνών έχει οδηγήσει σε απώλειες διατροφικών πόρων, μείωση των αγροτικών θέσεων εργασίας και αύξηση του κόστους των τροφίμων, προκαλώντας σημαντικές αναταράξεις στον παγκόσμιο εφοδιασμό.

Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την προστασία των συστημάτων παραγωγής πουλερικών, αλλά και τη διασφάλιση της βιοποικιλότητας και του ασφαλούς εμπορίου. Οι κοινωνικές επιπτώσεις είναι επίσης σημαντικές, καθώς επηρεάζουν δυσανάλογα τους μικρούς παραγωγούς και τις αγροτικές κοινότητες, τόνισε ο Magwenzi.

H παγκόσμια απειλή που απαιτεί συντονισμένη δράση.

Η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του FAO, Beth Bechdol, υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών απαιτεί μια παγκόσμια στρατηγική συνεργασίας. «Ο FAO βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης εδώ και 20 χρόνια, υποστηρίζοντας τις κυβερνήσεις στην ανίχνευση, την πρόληψη και την αντίδραση στα κρούσματα», δήλωσε.

Για την ενίσχυση αυτών των προσπαθειών, ο FAO και ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (WOAH) έχουν δρομολογήσει μια δεκαετή στρατηγική για την πρόληψη και τον έλεγχο της γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας.

Η Bechdol τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης των κτηνιατρικών συστημάτων, σημειώνοντας ότι η προστασία της υγείας των ζώων και των ανθρώπων είναι αλληλένδετη. «Μια αλυσίδα είναι τόσο ισχυρή όσο ο πιο αδύναμος κρίκος της. Μέσα από τη συνεργασία, μπορούμε να μειώσουμε τον αντίκτυπο της νόσου και να προστατεύσουμε την παγκόσμια διατροφική ασφάλεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η γρίπη των πτηνών έχει εξαπλωθεί γεωγραφικά, πλήττοντας νέα είδη και επιφέροντας μεγάλες απώλειες σε άγρια και οικόσιτα πτηνά. Από το 2021, έχουν καταγραφεί 300 νέα προσβεβλημένα είδη άγριων πτηνών, γεγονός που εντείνει την πίεση στη βιοποικιλότητα.

Ο FAO κάλεσε τις χώρες να υιοθετήσουν μια σειρά κρίσιμων μέτρων, μεταξύ των οποίων:

  • Ενίσχυση της επιτήρησης και της υποβολής εκθέσεων.
  • Βελτίωση των εργαστηριακών δυνατοτήτων διάγνωσης.
  • Ανάπτυξη και εφαρμογή σχεδίων ετοιμότητας και επιχειρησιακής συνέχειας.
  • Προώθηση της διαχείρισης κινδύνου μέσω αυστηρότερων μέτρων βιοασφάλειας.
  • Εξέταση της χρήσης εμβολιασμού ως μέσου μετριασμού της εξάπλωσης.
  • Διεθνής και περιφερειακή συνεργασία για την αποτελεσματική αντίδραση σε εστίες μόλυνσης.
  • Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων και του κοινού.

Η Bechdol υπογράμμισε τη δέσμευση του FAO στην παγκόσμια παρακολούθηση της νόσου, την ανταλλαγή πληροφοριών και την παροχή εργαλείων στις χώρες μέλη. Τόνισε, επίσης, τη σημασία της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, επισημαίνοντας τον ρόλο των επιχειρήσεων στη διασφάλιση υπεύθυνων αλυσίδων αξίας, την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών εμβολίων και τη βελτίωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών.

Στη συνάντηση ανακοινώθηκε και η τρίτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων χρηματοδότησης από το Ταμείο Πανδημίας της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο FAO έχει ήδη συνεργαστεί σε δεκάδες έργα στο πλαίσιο αυτού του ταμείου, με στόχο την ενίσχυση της επιτήρησης των ασθενειών, την ανάπτυξη συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και την προώθηση της διεπιστημονικής συνεργασίας μεταξύ της ανθρώπινης, ζωικής και περιβαλλοντικής υγείας.

Προτάσεις χρηματοδότησης

Η συνάντηση περιελάμβανε επίσης μια τρίτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων χρηματοδότησης για πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν από το Ταμείο Πανδημίας, που φιλοξενείται από την Παγκόσμια Τράπεζα, με την οποία ο FAO έχει συνεργαστεί δεκάδες φορές τα τελευταία δύο χρόνια.

Τα έργα του Ταμείου Πανδημίας στοχεύουν στη βελτίωση της επιτήρησης ασθενειών, στην ανάπτυξη συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, στην ενίσχυση των υποδομών υγείας και στην προώθηση της συνεργασίας σε τομείς υγείας ανθρώπων, ζώων, φυτών και περιβάλλοντος. Το Ταμείο στοχεύει να προσελκύσει πρόσθετους πόρους, να δώσει κίνητρα για αυξημένες επενδύσεις από χώρες, να ενισχύσει τον συντονισμό μεταξύ των εταίρων και να χρησιμεύσει ως πλατφόρμα υπεράσπισης.

Μεταξύ άλλων, στη σύνοδο συμμετείχαν Μόνιμοι Αντιπρόσωποι από την Ινδονησία και τη Σενεγάλη και εκπρόσωποι από το Διεθνές Συμβούλιο Πουλερικών, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αυγών και την Υγεία για τα Ζώα.

Πηγή: fao.org

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος