
Ο Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) 2025/624 της Επιτροπής, τροποποιεί το παράρτημα I του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2023/594 σχετικά με τα ειδικά μέτρα ελέγχου της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ASF).
Ο κανονισμός αυτός αποσκοπεί στην αναθεώρηση των γεωγραφικών ζωνών, που ορίζουν τα επίπεδα κινδύνου για την εξάπλωση της νόσου και τα μέτρα που απαιτούνται για την αποτροπή της.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην ενημέρωση των περιοχών που πλήττονται από την αφρικανική πανώλη των χοίρων (APS) και την αναδιοργάνωση των ζωνών, καθώς και στην τροποποίηση της κατάταξης κάποιων περιοχών από "απαγορευμένη ζώνη Ι" σε "απαγορευμένη ζώνη ΙΙ", ή την απομάκρυνσή τους από τη λίστα, εφόσον δεν καταγράφηκαν νέες εστίες της νόσου για τουλάχιστον 12 μήνες.
Η επιδημιολογική κατάσταση και η εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων απαιτούν την άμεση και συνεχιζόμενη παρακολούθηση για να διασφαλιστεί η αποτροπή εξάπλωσης της νόσου και η προστασία του ζωικού πληθυσμού.
Η Ελλάδα περιλαμβάνει περιοχές στο Παράρτημα I του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2023/594, που αφορά τις απαγορευμένες ζώνες Ι, ΙΙ και ΙΙΙ σχετικά με την αφρικανική πανώλη των χοίρων (ASF).
Δείτε αναλυτικά τις ΠΕ που βρίκονται εντός των απαγορευμένων ζωνών ΕΔΩ
Συναγερμός έχει σημάνει στην Κτηνιατρική Υπηρεσία και στη Θηροφυλακή της Φλώρινας μετά από την είδηση ότι βρέθηκαν νεκροί αγριόχοιροι από κυνηγούς που είχαν βγάλει τα σκυλιά τους για εκπαίδευση στις τοπικές κοινότητες, Κλαδορράχης και Κρατερού.
Ειδοποιήθηκε άμεσα η Θηροφυλακή, με τον ομοσπονδιακό θηροφύλακα κ. Γεώργιο Βάσσο, καθώς και η Κτηνιατρική Υπηρεσία. Λήφθηκαν δείγματα από τα νεκρά ζώα και στάλθηκαν για ανάλυση, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν πρόκειται για την αφρικανική πανώλη των χοίρων.
Ο 1ος Κυνηγετικός Σύλλογος Φλώρινας με ανακοίνωσή του ειδοποιεί όλους τους κυνηγούς να μην πηγαίνουν σε εκείνες τις περιοχές τα σκυλιά τους για εκπαίδευση, προκειμένου να μην μεταφερθεί η αφρικανική πανώλη εάν βγουν θετικά τα δείγματα που έχουν ληφθεί.
Η αφρικανική πανώλη των χοίρων έχει επηρεάσει και τη Βόρεια Μακεδονία.
Το τμήμα λοιμωδών και παρασιτικών νοσημάτων ενημέρωσε πως την 1 Απριλίου 2025, κοινοποιήθηκαν μέσω του συστήματος ADIS της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μεταξύ άλλων, μία (1) εστία Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ) σε αγριόχοιρους στη Β. Μακεδονία, στην περιοχή Ohrid σε κοντινή απόσταση από τα σύνορα.
Στη Β. Μακεδονία έχουν εντοπισθεί από 01.01.2025 έως 1.04.2025, έντεκα (11) εστίες σε αγριόχοιρους και μία (1) εστία σε κατοικίδιους χοίρους, στο πλαίσιο γενικής επιτήρησης του νοσήματος στη χώρα αυτή. Προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά της ΑΠΧ στη χώρα, εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές των Περιφερειακών Ενοτήτων στα βόρεια σύνορα της Χώρας (ΠΕ Καστοριάς, Φλώρινας, Πέλλας και Κιλκίς) για την πιστή εφαρμογή των διαλαμβανομένων στην παραπάνω σχετική εγκύκλιο.