BACK TO
TOP
Ζωϊκό Κεφάλαιο

Το ενδεχόμενο βιολογικής επίθεσης ως αιτία για τον αφθώδη πυρετό εξετάζει η Ουγγαρία

Επικαλούμενη αποτελέσματα αδιευκρίνιστων εργαστηριακών αναλύσεων, η ουγγρική κυβέρνηση ανέφερε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο «βιολογικής επίθεσης» πίσω από τη μεγάλη επιδημία αφθώδους πυρετού που πλήττει τα βοοειδή της χώρας, την πρώτη εδώ και μισό αιώνα.

Cattle-scaled

63
0

Το πρώτο κρούσμα εδώ και πάνω από 50 χρόνια καταγράφηκε τον περασμένο μήνα σε κτηνοτροφείο της βορειοδυτικής Ουγγαρίας, κοντά στα σύνορα με την Αυστρία, όπως είχαν ενημερώσει οι αρχές της χώρας τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων.

Χιλιάδες βοοειδή χρειάστηκε να θανατωθούν καθώς η περίκλειστη χώρα προσπαθεί να περιορίσει την επιδημία. Η Αυστρία και η Σλοβακία έχουν κλείσει δεκάδες συνοριακές διαβάσεις, αφού κρούσμα της νόσου εμφανίστηκε και στο νότιο τμήμα της Σλοβακίας.

Οι υγειονομικές αρχές των ζώων είχαν πραγματοποιήσει ελέγχους σε σχεδόν 1.000 φάρμες σε όλη την Ουγγαρία μέχρι την Πέμπτη, με μόνο τέσσερις στην πληγείσα βορειοδυτική περιοχή να επιστρέφουν θετικά αποτελέσματα.

Ο Γκέργκελι Γκούλιας, προσωπάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, δεν απέκλεισε ακόμα και το ενδεχόμενο επίθεσης με γενετικά τροποποιημένο ιό.

«Σε αυτή τη φάση μπορούμε να πούμε ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να μην είχε ο ιός φυσική προέλευση, να έχουμε να κάνουμε με τεχνητά τροποποιημένο ιό» δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Γκούλιας δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο επίθεσης, δεν διευκρίνισε όμως ποιος θα μπορούσε να είναι ο υπεύθυνος.

Όπως είπε «οι υποψίες βασίζονται σε προφορική ενημέρωση από εργαστήριο του εξωτερικού το οποίο δεν κατονόμαστε». «Τα ευρήματα δεν έχουν ακόμα αποδειχθεί και τεκμηριωθεί», πρόσθεσε.

Περίπου 861.000 βοοειδή καταμετρήθηκαν στην Ουγγαρία σε απογραφή του Δεκεμβρίου, αριθμός που αντιστοιχεί στο 1,2% του συνόλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο αφθώδης πυρετός είναι εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια για τα ζώα, αλλά αβλαβής για τον άνθρωπο. Συχνά προκαλεί πυρετό και φουσκάλες στο στόμα σε μηρυκαστικά με δίχηλη οπλή, όπως βοοειδή, χοίροι, αιγοπρόβατα, και τα κρούσματα οδηγούν σε εμπορικούς περιορισμούς.

 

Πηγή: reuters.com

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων Ζωϊκό Κεφάλαιο Τυροκόμος