BACK TO
TOP

Οικονομία και Πολιτική

de-cos-ekt

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης μειώνεται όπως αναμενόταν και θα υποχωρήσει στο 2% στα μέσα του 2025, ήταν η εκτίμηση του υπεύθυνου χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Πάμπλο Ερνάντες ντε Κος.

petrelaio-ptwsh-maios

Πάνω από 1 δολ. έχασε τη Δευτέρα το πετρέλαιο με φόντο τις συνομιλίες στο Κάιρο για εκεχειρία, με την αντιπροσωπεία της Χαμάς να συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τις μεσολαβήτριες χώρες Κατάρ και Αίγυπτο, μετριάζοντας τις ανησυχίες για επέκταση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

anakampshs

Ένα διαφορετικό μεσοπρόθεσμο σχέδιο σταθεροποίησης και ανάπτυξης σε σύγκριση με ότι είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια θα αποστείλει σήμερα στις Βρυξέλλες το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με έμφαση στο που κατευθύνονται τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε να μην υπάρχουν γκρίζες ζώνες και προκύψει κίνδυνος να βγουν «κόκκινες κάρτες» με σοβαρές συνέπειες για τις επενδύσεις και κατ΄ επέκταση την ελληνική οικονομία.

meiwmena-apothemata-aukshsh-sithrwn-sthn-aigupto

Με τα αποθέματα σιτηρών της Αιγύπτου να συνεχίζουν να μειώνονται, οι εισαγωγές της κατά την περίοδο εμπορίας 2024-25 προβλέπεται να αυξηθούν κατά 2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος λόγω της αύξησης του πληθυσμού και της διαθεσιμότητας περισσότερου ξένου νομίσματος στις αιγυπτιακές τράπεζες, σύμφωνα με έκθεση της Αγροτικής Στατιστικής Υπηρεσίας (FAS) του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

anathewrish-odhgiwn-gia-proionta-prwinou

Την Δευτέρα 29 Απριλίου το Συμβούλιο εξέδωσε τυπικά επικαιροποιημένους κανόνες σχετικά με τη σύνθεση, την επισήμανση και την ονομασία του μελιού, των χυμών φρούτων, των μαρμελάδων φρούτων και του αφυδατωμένου γάλακτος.

trapeza-pireos-stirizei-epixiriseis

Η Τράπεζα Πειραιώς υπέγραψε με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) συμφωνία για τη συμμετοχή της στα εγγυοδοτικά εργαλεία του Ταμείου InvestEU, με τη χρήση κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

29-04-24-144691-AGRI-FISH-Council-DS-LV_PRV_thumbnail_49_48316

Μια εκ νέου επισκόπηση της κατάστασης στον αγροτικό τομέα θα βρεθεί στη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε που πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο στις 29 Απριλίου 2024.

epistolikh-psifos

Εκπνέει απόψε στις 23:59 ώρα Ελλάδος, η διαδικασία εγγραφής των ψηφοφόρων για την επιστολική ψήφο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου είχαν εγγραφεί στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα πάνω από 157.000 Έλληνες πολίτες προκειμένου να ψηφίσουν μέσω ταχυδρομείου στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

xrhmatisthrio-athinwn-krish

Έναν επώδυνο χρηματιστηριακό κύκλο 13 και πλέον ετών θέλει να αφήσει πίσω της η χρηματιστηριακή αγορά ο κυριότερος δείκτης της οποίας έχει επιστρέψει στον... Απρίλιο του 2011, κλείνοντας την "μαύρη" περίοδο της κρίσης.

isozygio

Tο εμπορικό πλεόνασμα των αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ έφτασε τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 27% από τον Ιανουάριο του 2023, όπως διαπιστώνει η τελευταία μηνιαία έκθεση που δημοσιεύτηκε στις 25 Απριλίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

KAR_3401_ETHEAS_EPET_SYNEDR_DEK_23

Περισσότερη προσοχή στις λεπτομέρειες θα πρέπει να επιδείξουν στο μέλλον οι αρμόδιες αρχές, ώστε να φτάνουν στη Βουλή για ψήφιση αποκλειστικά και μόνο οι διακρατικές συμφωνίες για εργάτες γης που μπορούν να εφαρμοστούν στη πράξη.

trapezes-ellada-2024jpg

Χαμηλές ήταν και το α’ τρίμηνο του 2024 οι εισροές νέων «κόκκινων» δανείων, με τις ελληνικές τράπεζες να είναι από τις λίγες στην Ευρώπη που καταφέρνουν – κόντρα σε ένα περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων και πληθωρισμού – να μειώνουν το προβληματικό τους χαρτοφυλάκιο, ευθυγραμμιζόμενες έτσι, πλήρως με τους στόχους των τριετών business plans.

daneio-ellada-komision

Μεγαλύτερη ευελιξία για δυναμική διαχείριση του χρέους, μέσω πληρωμής και διαγραφής παλιού χρέους, θα προσφέρει στην Ελλάδα η μερική απελευθέρωση των 15,7 δισ. ευρώ που είχε δώσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) από το δάνειο του τρίτου μνημονίου, ως απόθεμα για την ομαλή επαναφορά της χώρας στις αγορές χωρίς - τότε - την επενδυτική βαθμίδα.

fysiko-aerio-revma-eurwph

Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην Ευρώπη το δεύτερο εξάμηνο του 2023, μετά την εκρηκτική αύξηση που ξεκίνησε πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανίας και κορυφώθηκε το 2022. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην Ελλάδα καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση στις τιμές του φυσικού αερίου.

Africa_Food_Security_11_10665081134

Η επισιτιστική ανασφάλεια και ο υποσιτισμός αναδεικνύονται ως το «νέο φυσιολογικό» σύμφωνα με τον επικεφαλή του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), QU Dongyu. Ο γενικός διευθυντής του FAO, δήλωσε ότι η «Παγκόσμια Έκθεση για τις Επισιτιστικές Κρίσεις», που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 24 Απριλίου, θα πρέπει να χρησιμεύσει ως σήμα αφύπνισης και να διασφαλίσει ότι δεν θα παραμεληθεί η παροχή γεωργικών προϊόντων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία