BACK TO
TOP
Agrenda

Θέσπιση μίνιμουμ τιμής για εξαγωγή από την Τουρκία

Στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου ο αλωνισµός εξελίσσεται υπό ευνοϊκές καιρικές συνθήκες µε τις ποιότητες να είναι υποσχόµενες αν και οι πρωτεΐνες σε µερικές περιοχές είναι λίγο χαµηλές.

papadogianis_M_3_5

Γιάννης Παπαδογιάννης

497
0

Αναφορικά µε τιµές εξαγωγής δεν κυκλοφορεί κάτι αυτές τις µέρες πλην της θεωρητικής τιµής των 300 ευρώ ο τόνος FOB για τις καλές ποιότητες. Παράλληλα και στο εσωτερικό οι µεγάλοι µύλοι και έµποροι - εξαγωγείς ακόµα δεν έχουν ανακοινώσει επισήµως τιµές.

Στα σκληρά σιτάρια, τιµές στη Φότζια δεν ανακοινώθηκαν καθώς είναι σύνηθες πρώτα να αλωνιστούν κάποια σιτάρια και µετά να βγει νέα λίστα, οπότε και µένουµε στην τελευταία για την περσινή σεζόν. Συγκεκριµένα, γαι τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης εµπόρου διαπραγµατεύεται στα 350-355 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 325-330 ευρώ ο τόνος. Το υπουργείο Γεωργίας της Τουρκίας ανακοίνωσε πως δεν θα επιτρέψει εξαγωγές σε χαµηλότερη τιµή από τα 360 δολάρια ο τόνος FOB λιµάνι τους, µε σκοπό να υποστηρίξει τους αγρότες. Αυτά τα επίπεδα τιµών δεν πρόκειται για την ώρα να προσελκύσουν αγοραστές. Εν τω µεταξύ σύµφωνα µε τον εµπορικό σύνδεσµο Coceral, η νέα παραγωγή σκληρού στην ΕΕ θα είναι 7,27 εκατ. τόνοι, δηλαδή λίγο χαµηλότερη σε σχέση µε την περσινή.

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, κατόπιν του πτωτικού σερί για τα µαλακά σιτάρια, το χρηµατιστήριο αναµένει αντίδραση από τη ζήτηση στη φυσική αγορά. Πράγµατι, αρκετές χώρες βρήκαν την ευκαιρία να προβούν σε διαγωνισµούς αγοράς σίτου, θεωρώντας πως οι τιµές πλέον είναι ελκυστικές. Εν τω µεταξύ η πρόσφατη αµερικανική έκθεση προσφοράς και ζήτησης σιτηρών ανακοίνωσε µικρότερη παραγωγή, κατανάλωση και τελικά αποθέµατα για τα µαλακά σιτάρια. Στη Γαλλία, επίσης, σηµειώθηκε πτώση, η οποία εντάθηκε και από την άνοδο του ευρώ, µε τις τιµές συµβολαίων του Σεπτεµβρίου να βρίσκονται στα 240 ευρώ ο τόνος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία