BACK TO
TOP
Agrenda

Επιδοτήσεις 100 ευρώ σε όσπρια και καλαμπόκι, «βασιλιάς» το βαμβάκι

Η σκόνη που σήκωσε η µείωση της βασικής ενίσχυσης και συνολικά ο τρόπος µε τον οποίο κατανεµήθηκε ο προϋπολογισµός των επιδοτήσεων στη νέα ΚΑΠ, ακόµη δεν έχει κάτσει. Η Agrenda παρουσιάζει µία πρώτη ανάλυση των επιδοτήσεων στις κυριότερες αροτραίες καλλιέργειες, όπως αυτές πληρώθηκαν και θα συνεχίσουν να πληρώνονται έως και το 2027.

epidothseis-ospria-kalampoki-vamvaki-sklhro

Γιώργος Κοντονής

7947
3

Έπιασαν τα 100 ευρώ επιδοτήσεων όσπρια, καλαμπόκι, «βασιλιάς» παραμένει το βαμβάκι, στάσιμο το σκληρό

Σε αυτές προσµετρώνται για το καλαµπόκι και το βαµβάκι τα πριµ Απονιτροποίησης, ωστόσο αυτές οι επιδοτήσεις είναι για λίγους και θα λήξουν εντός του 2025. Αναφορικά µε τον υπολογισµό των δικαιωµάτων, οι πίνακες λαµβάνουν υπόψιν τις µέσες αξίες. Προφανώς για όποιους έχουν ιστορικά δικαιώµατα οι αξίες είναι πιο υψηλές, αν και αρκετά χαµηλότερες σε σχέση µε την περασµένη προγραµµατική περίοδο.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 970 της Agrenda


Αναφορικά µε τα eco-schemes, υπολογίστηκαν οι καλύτεροι συνδυασµοί µεταξύ των ∆ράσεων για τις σπορές (1), κοµπόστ (4) και την ψηφιακή εφαρµογή (6) που περιλαµβάνει κάποιες υποδράσεις. Σηµειώνεται, βέβαια, ότι τα eco-schemes έχουν και έξοδα από πλευράς παραγωγού, ενώ υπήρξε και το 10% της ενίσχυσης που παρακρατήθηκε ως αµοιβή προς τα ΚΥ∆ είτε επί των αναµενόµενων τιµών είτε επί των πραγµατικών που πληρώθηκαν. Έξοδα, λοιπόν, που δεν υπολογίζονται στους πίνακες. Αυτό που γίνεται ξεκάθαρο είναι πως σε καλλιέργειες όπως τα ψυχανθή, τη µηδική και το καλαµπόκι υπάρχει µία αύξηση των ενισχύσεων και αυτή κυρίως λόγω των συνδεδεµένων. Στο βαµβάκι είναι µειωµένες οι ενισχύσεις, ενώ στο σκληρό σιτάρι µένουν σχετικά σταθερές.





Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

16-06-2024 21:12μαγκας

αυτα δεν τα λεει κανεις για το μπαμπακι και τα συμφεροντα βαλτε και ΕΛΓΑ μεσα για πειτε μας μετα. με 200 ευρω το στρεμμα μεση αποδοση καθονται στα καφενεια και εισπρατουν. Η κρητη εχει μεση αποδοση 600 ευρω το στρεμμα και η Ολανδια 2000 ευρω.

Απάντηση

16-06-2024 13:45Στερ

Κάτι πρέπει να γίνει και με την ελαιοκαλλιέργεια δεν μπορεί στο βαμβάκι για παράδειγμα να παίρνει βασική συνδεδεμένη και από οικολογικά καί η ελιά μόνο βασική οικολογικά από τι έχω καταλάβει έχουν αναγάγει το βαμβάκι σε εθνικό προϊόν σε σχέση ελιά και λάδι.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία