BACK TO
TOP
Agrenda

Παράθυρο για αγροτική σύνταξη στα 62 χρόνια με εξαγορά μιας πενταετίας

Αλλαγές στις αναγνωρίσεις πλασµατικών ετών µε όριο εξαγορών τα 5 έτη για όλους τους ασφαλισµένους ανάµεσα τους και αγρότες φαίνεται να δροµολογεί το υπουργείο Εργασίας, µε σχετικό νοµοσχέδιο που αναµένεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το φθινόπωρο.

eksagwra-agrotikh-suntaksh

Μαρία Γιουρουκέλη

8174
0

Το νέο σύστηµα, θα αντικαταστήσει όλες τις κατηγορίες πλασµατικών ετών που έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν σήµερα οι ασφαλισµένοι, ωστόσο, µελετάται να δοθεί ένα µικρό µεταβατικό διάστηµα από την ψήφιση των αλλαγών και µετά, ώστε οι παλαιοί ασφαλισµένοι που είναι κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης και έχουν ήδη αιτηθεί την εξαγορά πλασµατικού χρόνου για να συµπληρώσουν τα συντάξιµα χρόνια µε τις προϋποθέσεις που ίσχυαν έως το 2012, να µπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν µε το προγενέστερο καθεστώς.

Οι κυοφορούµενες αλλαγές που βρίσκονται υπό εξέταση από το υπουργείο Εργασίας αφορούν - κατά πληροφορίες - 4,5 εκατ. ασφαλισµένους, ενώ καταργούνται οι 12 κατηγορίες 7 πλασµατικών χρόνων, και στη θέση τους οι ασφαλισµένοι (είτε έχουν είτε δεν έχουν δικαίωµα εξαγοράς) θα µπορούν να ζητήσουν την αναγνώριση 5 ετών για να συµπληρώσουν τα συντάξιµα χρόνια.

Η εξαγορά της 5ετίας θα βοηθήσει τον ασφαλισµένο να συµπληρώσει 40ετία για να βγει στα 62 µε πλήρη σύνταξη, όµως, το ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι µικρότερο από το 50%, δηλαδή θα είναι 43,50%.

Το νέο καθεστώς, υπόσχεται να είναι πιο απλό, χωρίς γραφειοκρατία και χωρίς να απαιτείται από τους ασφαλισµένους και τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ να αναζητούν έγγραφα όπως: πιστοποιητικά σπουδών σε ΑΕΙ-ΤΕΙ και σε διάφορες επαγγελµατικές σχολές, απολυτήρια στρατού, ληξιαρχικές πράξεις γέννησης τέκνων, χρόνους ασθένειας, ανεργίας για τα κενά διαστήµατα ασφάλισης, τους, κλπ.  Σύµφωνα µε το σχέδιο των αλλαγών:

  • Η 5ετία θα µπορεί να χρησιµοποιηθεί για να θεµελιωθεί δικαίωµα πλήρους σύνταξης, δηλαδή µε 40 έτη ασφάλισης και όριο ηλικίας το 62ο έτος.
  • ∆εν θα επιτρέπεται η αναδροµική αναγνώριση πλασµατικού χρόνου για να κατοχυρωθεί συνταξιοδοτικό δικαίωµα µε τις προϋποθέσεις χρόνου ασφάλισης και ορίου ηλικίας που ήταν σε ισχύ έως το 2012.
  • Θα αντικατασταθούν όλες οι κατηγορίες πλασµατικών ετών που έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν σήµερα οι ασφαλισµένοι.
  • ∆εν θα υπάρχει εξαγορά πλασµατικού χρόνου λόγω στρατιωτικής θητείας, λόγω σπουδών, λόγω τέκνων, λόγω προϋπηρεσίας, όσον αφορά στο ∆ηµόσιο, ή λόγω προεγγραφής των ελευθέρων επαγγελµατιών και των αυτοαπασχολουµένων στα αντίστοιχα µητρώα τους, πριν απ’ την έναρξη της δραστηριότητάς τους.
  • Το κόστος εξαγορών θα µείνει ως έχει, δηλαδή ο κάθε µήνας αναγνώρισης θα εξαγοράζεται µε εισφορά σύνταξης ίση µε το 20% των µηνιαίων αποδοχών για τους µισθωτούς και µε το ποσό της µηνιαίας εισφοράς κλάδου σύνταξης που έχουν επιλέξει για τους επαγγελµατίες και τους αγρότες.

Οι αλλαγές µε παραδείγµατα

Με το νέο σύστηµα πολλές κατηγορίες ασφαλισµένων, που δεν είχαν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν πλασµατικό χρόνο, ευνοούνται, αναφέρει ρεπορτάζ του κυριακάτικου Ελεύθερου Τύπου, το οποίο παρουσιάζει τα εξής παράδειγµατα:

Οι µητέρες µε ανήλικο που ασφαλίστηκαν στο ΙΚΑ πριν από το 1993 δεν µπορούν να αναγνωρίσουν πλασµατικό χρόνο λόγω τέκνων παρά µόνο χρόνο σπουδών για να κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωµα µε ανήλικο τέκνο και 5.500 ένσηµα έως το 2012. Αν δεν έχουν χρόνο σπουδών, δεν µπορούν να συνταξιοδοτηθούν µε διατάξεις ανηλίκων. Με το νέο σύστηµα θα µπορούν να αναγνωρίσουν έως 5 έτη για να συµπληρώσουν 40 χρόνια ασφάλισης και να βγουν µε πλήρη σύνταξη στα 62 ή -εφόσον βρίσκονται πολύ κοντά στην ηλικία για σύνταξη µε όρια ηλικίας µητέρων µε ανήλικο- θα µπορούν να αναγνωρίσουν και συντάξιµο χρόνο για να κατοχυρώσουν τις διατάξεις που ήταν σε ισχύ έως το 2012.

 Ασφαλισµένος που έχει κλείσει τα 62 του έτη µε 35ετία θα µπορεί να αναγνωρίσει 5 χρόνια για να συµπληρώσει 40ετία και να βγει στη σύνταξη, χωρίς να χρειάζεται να αιτηθεί και να προσκοµίσει δικαιολογητικά για πλασµατικούς χρόνους από τέκνα, σπουδές και στρατιωτική θητεία. Η διαφορά είναι πως αν ο ασφαλισµένος έχει σήµερα 3 από τα 5 έτη (π.χ. 2 έτη από στρατιωτική θητεία και 1 έτος λόγω τέκνου), θα φτάσει στα 38 έτη και θα υποχρεωθεί να παραµείνει στην εργασία για άλλα 2 χρόνια ώστε να συµπληρώσει τη 40ετία, όταν θα είναι 64 ετών. Με το νέο σύστηµα θα αποχωρήσει στα 62 εξαγοράζοντας την 5ετία που του λείπει για να βγει στη σύνταξη.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία