BACK TO
TOP
Agrenda

Κυριακή 30 Ιουνίου τελευταία μέρα για σύμβαση με φορέα πιστοποίησης στα Βιολογικά, οριστικά εκτός τα eco-schemes

Στοπ στη διακοπή των συµβάσεων βιολογικών για µία θέση στο Μέτρο της Βιολογικής Γεωργίας (Μετατροπή), επιχειρούν οι διαχειριστικές αρχές, γνωµοδοτώντας σχετική τροποποίηση της προδηµοσίευσης.

poistopoihsh-sta-viologika

Γιώργος Κοντονής

4518
1

Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ της Αgrenda, την περασµένη Τετάρτη ύστερα από υπηρεσιακή συνάντηση ΟΠΕΚΕΠΕ και ΥΠΑΑΤ και αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Eco-scheme ∆ιατήρηση Βιολογικών: Επιλέξιµα αγροτεµάχια και εκτροφές θα είναι όσα και όσες «δένονται» µε ενεργή σύµβαση µε πιστοποιητικό οργανισµό από 1 Ιανουαρίου 2024 και αυτή συνεχίζεται χωρίς διακοπή µέσα στο χρόνο. Άρα όσοι διέκοψαν τη σύµβαση δεν θα έχουν το δικαίωµα να µπουν στα eco-schemes για τα αγροτεµάχια και τις εκτροφές που προχώρησαν σε αυτή την ενέργεια.
  • Μέτρο Βιολογικών Μετατροπή (3ετείς δεσµεύσεις): Επιλέξιµα αγροτεµάχια και εκτροφές θα είναι όσα και όσες πιστοποιήθηκαν µεταξύ 16 Ιουνίου 2024 και 30 Ιουνίου 2024. ∆εν θα µπορούν να ενταχθούν στο Μέτρο αγροτεµάχια µε ενεργή σύµβαση έως τις 31 ∆εκεµβρίου 2023. Με αυτόν τον τρόπο αποκλείονται όσα αγροτεµάχια και εκτροφές είχαν λάβει επιδότηση eco-scheme, ανεξαρτήτως αν η σύµβαση µε τον πιστοποιητή διακόπηκε εντός του 2024.

Προσοχή: Ο έλεγχος γίνεται σε επίπεδο αγροτεµαχίου και εκτροφής. ∆ηλαδή κάποιος µπορεί να έχει εκµετάλλευση 100 στρεµµάτων, µε τα 50 στρέµµατα στα eco-scheme και τα άλλα 50 στο πρόγραµµα Μετατροπής.

Τα παραπάνω αναµένεται να προβλεφθούν σε σχετική τροποποίηση της προδηµοσίευσης η οποία φυσικά πρέπει πρώτα να υπογραφεί και από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα. Σηµειώνεται πως µέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές ακόµη δεν είχε δηµοσιευτεί επισήµως η παραπάνω τροποποίηση. Και ενώ, την Κυριακή 30 Ιουνίου λήγει η διορία για τη σύναψη συµβάσεων µε πιστοποιητικούς οργανισµούς, για αγροτεµάχια και εκτροφές που οι παραγωγοί έχουν σκοπό να εντάξουν στην επερχόµενη πρόσκληση Βιολογικής Γεωργίας.

Καµία παράταση στην ηµεροµηνία πιστοποίησης

Αναφορικά µε τη διορία πιστοποίησης αυτή δεν πρόκειται να λάβει παράταση όπως ξεκαθαρίζουν στην Agrenda πηγές που δεν δέχονται αµφισβήτηση. Και αυτό γιατί αν υπάρξει οποιαδήποτε παράταση χάνεται το 2024 ως έτος βάσης της πρόσκλησης και το Μέτρο θα αρχίσει να επιδοτεί από το 2025 και µετά.

Αναφορικά τώρα µε το τι θα γίνει µε τα... βιολογικά βαµβάκια, εδώ µένει η πολιτική απόφαση για τους ελέγχους που θα γίνουν στα eco-schemes και ακόµη δεν υπάρχει κάποια νέα οδηγία.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

30-06-2024 18:223 και ο κουκος

τους αλλους που ειναι στην τριετια μετατροπης ενω η μετατροπη θελει 1 χρονο τι εγινε? κανονικα αυτοι πρεπει να μπουν αμεσα και αυτοματα στην νεα καπ διατηριση και οχι καποιοι να κερδοσκοπουν τρια χρονια μετατροπης και καποιοι που εχουν μπει με μικρη εκμεταλευση και την εχουν μεγαλωσει να εχουν προβλημα επιβιωσης..... εχουμε βιολογικους 2 ταχυτητων με τις αλχημιες που κανει το υπουργειο

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία