BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Στάση αναμονής σε μία σχετικά αισιόδοξη φάση

Στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου οι τιµές εξαγωγής παραµένουν στα 300-310 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας ανάλογα µε την ποιότητα, ενώ παράλληλα φορτώνονται παλιότερα συµβόλαια. Αναφορικά µε τη νέα σοδειά δεν ακούγονται ακόµα δουλειές και για την εικόνα της σοδειάς, είναι µεν βελτιωµένη εντούτοις κυκλοφορούν εκτιµήσεις πως οι αποδόσεις στα χωράφια δεν θα είναι ιδιαίτερες.

papadogianis_M_3_5

Γιάννης Παπαδογιάννης

259
0

Στα σκληρά σιτάρια, δεν είχαµε για άλλη µια εβδοµάδα µεταβολές στη νέα λίστα τιµών της Φότζια. Συγκεκριµένα, για τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης εµπόρου διαπραγµατεύεται στα 350-355 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 325-330 ευρώ ο τόνος. Αναφορικά µε τη νέα παραγωγή, οι εκτιµήσεις µιλούν για µείωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ποιοτικές ανησυχίες στη Γαλλία, αλλά από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία µπορεί και να εδραιωθεί ως δεύτερος εξαγωγές σκληρού παγκοσµίως, η νέα παραγωγή δείχνει αυξηµένη φτάνοντας ακόµα και τους 4.9 εκατ.τόνους.

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, η πρόσφατη έκθεση προσφοράς/ζήτησης σιτηρών του USDA έδωσε σηµαντική δυναµική στα µαλακά, τα οποία και έπιασαν υψηλά επίπεδα του Ιουλίου - Αυγούστου 2023. Συγκεκριµένα, ανακοινώθηκε χαµηλότερη παραγωγή στην Ευρώπη για τη νέα σεζόν, λίγο υψηλότερη στις ΗΠΑ, αλλά και αυξηµένη κατανάλωση µε αποτέλεσµα άλλη µια πτώση στα τελικά αποθέµατα της σεζόν 2024-2025. Στις τελευταίες συνεδριάσεις είχαµε διορθωτικές κινήσεις, οι οποίες οφείλονται σε κερδοσκοπικές ρευστοποιήσεις. Παρόµοια ήταν η κίνηση στη Γαλλία µε τις τιµές να σηµειώνουν υψηλό στα 258 ευρώ ο τόνος για να διορθώσουν αργότερα στα 250 ευρώ ο τόνος. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία