BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Καλές ποιότητες ικανοποιητικές αποδόσεις στα αλώνια σκληρου

Στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου παρόµοια είναι η εικόνα µέχρι στιγµής στα πρώτα αλώνια. Φαίνεται πως οι ποιότητες θα είναι αρκετά καλές, ενώ οι αποδόσεις είναι απλά ικανοποιητικές.

papadogianis_M_3_5

Γιάννης Παπαδογιάννης

651
0

Οι εκτιµήσεις του κλάδου τοποθετούν τη νέα παραγωγή πάνω από τους 900.000 τόνους και αναφορικά µε τιµές, χωρίς να έχει ανακοινωθεί κάτι επίσηµα, υποβόσκει το εύρος των 26-28 λεπτών το κιλό, µε το πάνω όριο να αντιστοιχεί στα συµβολαιακά σιτάρια. 

Στα σκληρά σιτάρια, οι τιµές στη Φότζια είναι αµετάβλητες εδώ και πολλές εβδοµάδες. Συγκεκριµένα, για τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης εµπόρου διαπραγµατεύεται στα 350-355 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 325-330 ευρώ ο τόνος. Στη Γαλλία, αντίστοιχα, οι τιµές της νέας σοδειάς διόρθωσαν ελαφρώς, χάνοντας 5 ευρώ από τα πρόσφατα υψηλά και πλέον κυµαίνονται στα επίπεδα των 339 ευρώ ο τόνος. Στον Καναδά σηµειώνονται σταθεροποιητικές τάσεις, ενώ αναφορικά µε τις αποδόσεις στα χωράφια στην Ισπανία δείχνουν υψηλότερες του αναµενόµενου και στην Ιταλία χαµηλότερες. Εντούτοις οι ποιότητες είναι υποσχόµενες για την ώρα.

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, έχοντας πιάσει τα υψηλά επίπεδα του Σεπτεµβρίου ‘23 και µε ανοδική πορεία από τα µέσα Απριλίου, είναι λογικό οι τιµές να διορθώνουν λίγο. Αυτή την κίνηση την έχει κάνει αρκετές φορές το τελευταίο διµηνό το χρηµατιστήριο και η ερώτηση είναι πόσο καύσιµο έχει ακόµα η αγορά για να δοκιµάσει υψηλότερες τιµές. Η δυναµική έχει έρθει από τα καιρικά προβλήµατα σε βασικές χώρες παραγωγής, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. Παράλληλα σηµειώνεται ότι έχει επενδυθεί και αρκετή σπέκουλα, η οποία κάποια στιγµή θα δώσει ρευστοποιήσεις.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία