BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Εν αναμονή νέων τιμών στα αλώνια το σκληρό σιτάρι

Στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου αν εξαιρέσουµε τις χαµηλές πρωτεΐνες κυρίως στη Θεσσαλία, τα σιτάρια προς το παρόν είναι ικανοποιητικά από πλευράς ποσότητας και ποιότητας.

papadogianis_M_3_5

Γιάννης Παπαδογιάννης

517
0

Τιµές εξαγωγής δεν υπάρχουν αυτή την εποχή, ίσως διότι πρέπει να δούµε τις ποιότητες που θα βγουν τόσο οι πωλητές στην Ελλάδα, όσο και οι αγοραστές κυρίως στην Ιταλία. Επίσης τιµές στα αλώνια ακόµα δεν κυκλοφορούν επισήµως µόνο κουβέντες και φήµες, οι οποίες δίνουν ένα εύρος τιµών παραγωγού µεταξύ 26-28 λεπτών το κιλό.

Στα σκληρά σιτάρια, νέες τιµές στη Φότζια δεν ανακοινώθηκαν, καθώς είναι σύνηθες πρώτα να αλωνιστούν κάποια σιτάρια και µετά να βγει νέα λίστα, οπότε και µένουµε στην τελευταία για την περσινή σεζόν. Συγκεκριµένα, για τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης εµπόρου διαπραγµατεύεται στα 350-355 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 325-330 ευρώ ο τόνος. Στη Γαλλία οι τιµές της νέας σοδειάς κυµαίνονται έπιασαν τα 340 ευρώ ο τόνος, λίγο παραπάνω σε σχέση µε την προηγούµενη εβδοµάδα. Η ΕΕ ανακοίνωσε υψηλούς δασµούς στις εισαγωγές σκληρού από τη Ρωσία, κάτι το οποίο βέβαια ξεπεράστηκε εύκολα πέρυσι µε τις εξαγωγές ρωσικού σκληρού µέσω Τουρκίας. Παρεµπιπτόντως η Τουρκία δείχνει να έχει και για τη νέα σοδειά πολύ υποσχόµενες ποσότητες όπως και ποιότητες.

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, από τα τέλη Μαΐου οι τιµές µαλακού καταγράφουν απώλειες όπως άλλωστε και η πλειονότητα των εµπορευµάτων. Βέβαια, νωρίτερα οι τιµές µαλακού είχαν σηµειώσει υψηλό έτους οπότε τώρα που πλησιάζει η συγκοµιδή και οι σπορές της σόγιας και του καλαµποκιού ήταν πετυχηµένες, τα κερδοσκοπικά κεφάλαια έκριναν πως είναι σωστή στιγµή για ρευστοποιήσεις. Να σηµειωθεί πως και το πετρέλαιο, το οποίο επηρεάζει τις τιµές δηµητριακών, καταγράφει σηµαντικές απώλειες. Στη Γαλλία  είχαµε πτώση στα 254 ευρώ ο τόνος από 269 ευρώ σχεδόν πριν µια εβδοµάδα.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία