BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Παγκόσμια πίεση τιμών σε όλους τους δείκτες στα δημητριακά

Στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου οι ποιότητες είναι σαφώς καλύτερες από τις περσινές και οι αποδόσεις σχετικά ικανοποιητικές. Οι τιµές δυστυχώς ακολουθούν την ανάποδη πορεία και είναι αδύναµες, µε την εξαγωγή να βρίσκεται µεταξύ 290-300 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας. Οι Ιταλοί για την ώρα δεν δείχνουν διάθεση να ανεβάσουν τις προσφορές τους, ενώ οι τοπικοί έµποροι θεωρούν ασύµφορες αυτές τις τιµές όταν δεν γνωρίζουν το κοστολόγιο τους.

papadogianis_M_3_5

Γιάννης Παπαδογιάννης

1168
1

Στα σκληρά σιτάρια, η πρώτη λίστα στη Φότζια ανακοίνωσε  τιµές µόνο για τις καλές ποιότητες, οι οποίες ήταν κατά 13 ευρώ ο τόνος χαµηλότερες από τις τελευταίες αντίστοιχες της προηγούµενης σοδειάς. Συγκεκριµένα, για τα ποιοτικά στάρια µε ειδικό βάρος 79,5-80 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 12-12,5% η τιµή αποθήκης εµπόρου διαπραγµατεύεται στα 337-342 ευρώ ο τόνος. Η συγκοµιδή προχωράει ικανοποιητικά στις περισσότερες περιοχές της Ιταλίας µε καλές παραγωγές και ποιότητες. Γενικότερα σε όλους τους δείκτες σκληρού παγκοσµίως οι τιµές βρίσκονται υπό πίεση, η οποία οφείλεται στην αίσθηση επάρκειας ποσοτήτων και καλών ποιοτήτων στην νέα σεζόν.

Εν τω µεταξύ σύµφωνα µε τον εµπορικό σύνδεσµο Coceral, η νέα παραγωγή σκληρού στην ΕΕ θα είναι 7,27 εκατ. τόνοι, δηλαδή λίγο χαµηλότερη από την περσινή.

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, η εξαιρετική πορεία της σοδειάς και συγκοµιδής στις ΗΠΑ λόγω ζεστού και ξηρού κλίµατος δηµιουργεί προσδοκίες για καλές παραγωγές και φυσικά αυτό πιέζει ακόµα περισσότερο τις χαµηλές τιµές µαλακού σίτου. Παράλληλα, η πορεία όλων των δηµητριακών είναι πτωτική µε αποτέλεσµα οι κερδοσκόποι να µην επανατοποθετούνται. Στη Γαλλία, οι τιµές σηµείωσαν νέο χαµηλό στα 229 ευρώ και αναµένεται κάποιο σηµάδι ανοδικής αντίδρασης.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

22-06-2024 09:32Γιωργος

Αυτό ναι , είναι σωστό άρθρο ,, βάση πραγματικών συνθηκών ,. Όχι κάτι χαζά 30 άρια σ παραγωγό που αναφέρατε πριν λίγες ημέρες ,. Βάση κατάστασης εξαγωγής , η τιμή παραγωγού θα κλείσει επίσημα στα 25 λεπτά σ λίγες μέρες ,. Αρέσει δεν αρέσει αυτή είναι η κατάσταση

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία