BACK TO
TOP
Farming

Καρπόκαψα και σέζια επικρατούν αυτή την περίοδο στις ορεινές περιοχές της Κρήτης

Σε εξέλιξη παραμένει η πρώτη πτήση της καρπόκαψας στις ορεινές περιοχές του νησιού της Κρήτης. Το έντομο προσβάλλει εξίσου μηλιές, αχλαδίες και καρυδιές. Οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ηρακλείου καλούν τους παραγωγούς να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης τον μήνα Ιούνιο.

karidia-1

65
1

Στις ορεινές περιοχές του νησιού η 1η πτήση της καρπόκαψας παραμένει σε εξέλιξη. Ωστόσο,  στο δίκτυο συλλήψεων αρσενικών οι πληθυσμοί σταδιακά μειώνονται.

Όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι του Ηρακλείου η προστασία των καρπών θα πρέπει να συνεχιστεί.

Ενδεικτικός χρόνος επανάληψης αντιμετώπισης στις ορεινές περιοχές (οροπ. Λασιθίου, Λιβάδι Κρουσώνα, Δαμάστα) προτείνεται αυτή από 15 με 16 Ιουνίου.

Συστήνεται να γίνεται καλή διαβροχή σε καρπούς και φύλλωμα.

Σε φάση ωοτοκίας η σέζια της μηλιάς μέχρι και τον Ιούλιο

Οι πεταλούδες της σέζιας ωοτοκούν σε κορμούς και σε βραχίονες. Οι ωοτοκίες διαρκούν γενικά μέχρι και τους μήνες Ιούνιο – Ιούλιο. Οι νεαρές προνύμφες εισέρχονται στο φλοιό, αναπτύσσονται στο κάμβιο - ξύλο και παραμένουν εκεί 1 - 2 έτη μέχρι την μεταμόρφωσή τους σε πεταλούδες.

Συνιστάται κατά την περίοδο ωοτοκιών - εκκολάψεων των προνυμφών να προστατεύονται κατά διαστήματα οι κορμοί και οι βραχίονες με κατευθυνόμενο ψεκασμό και καλή διαβροχή. Επιπλέον, το ασβέστωμα των κορμών και των βραχιόνων δρα απωθητικά στην εναπόθεση αυγών. Εφαρμόζεται μόνο σε δέντρα με ξυλοποιημένο κορμό (ηλικίας άνω των δύο ετών).

Προσοχή στη νέα βλάστηση από προσβολές ωιδίου

Οι καιρικές συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές για την ωίδιο στις μηλιές. Οι καρποί είναι πλέον αρκετά ανθεκτικοί σε προσβολές από τον μύκητα αλλά η νέα και τρυφερή βλάστηση είναι ιδιαίτερα ευπαθής.

Στις μηλιές συνιστάται να γίνει αντιμετώπιση. Ο ψεκασμός μπορεί να συνδυαστεί με αυτόν για την καρπόκαψα.

Δείτε τη Γεωργική Προειδοποίηση εδώ.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές