BACK TO
TOP
Food insider

Νέα σιλό στον Συνεταιρισμό Β’ Ορυζοκαλλιεργητών Χαλάστρας

Νέες υποδοµές αποθήκευσης, που θα ανεβάσουν το συνολικό capacity στους 45.000 τόνους, ένα ακόµη σύγχρονο ξηραντήριο κι άλλες κρίσιµες βοηθητικές εγκαταστάσεις µε τους απαραίτητους εξοπλισµούς εντάσσει στο συγκρότηµά του ο Συνεταιρισµός Β’ Ορυζοκαλλιεργητών Χαλάστρας στη Θεσσαλονίκη.

32-33_01_3

Λεωνίδας Λιάμης

11
0

Από τις αρχές ∆εκεµβρίου, η δραστήρια συλλογική οργάνωση έβαλε στη γραµµή εκκίνησης ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραµµα, που θα φτάσει σε ύψος σχεδόν τα 3,5 εκατ. ευρώ και µε την ολοκλήρωσή του, σε περίπου ένα έτος, θα την ανεβάσει στην πρώτη θέση στην επικράτεια ως προς τη δυναµικότητα διαθέσιµων ιδιόκτητων χώρων αποθήκευσης αγροτικών προϊόντων.

Οι καινούριες εγκαταστάσεις του Συνεταιρισµού θα κατασκευαστούν σε παρακείµενο οικόπεδο που αποκτήθηκε πριν δύο χρόνια για το σκοπό αυτό. «Το φλερτ µε το ακίνητο που έχει συνολική έκταση 27 στρέµµατα κράτησε αρκετά χρόνια, δεδοµένου ότι εφάπτεται µε τις υφιστάµενες εγκαταστάσεις του συνεταιρισµού και εξυπηρετεί ιδανικά τα σχέδιά µας για επέκταση. Το 2021 καταφέραµε, εν τέλει, και το αποκτήσαµε, µέσω πλειστηριασµού, µε µόλις 105.000 ευρώ, σε τιµή χωραφιού και καθώς οι συνθήκες, πλέον, ωρίµασαν κατασκευαστικά και οικονοµικά ξεκίνησε η επένδυση για την αξιοποίησή του», επισήµανε στην Agrenda ο γραµµατέας της οργάνωσης, Γιώργος Μπότας.

Το πλάνο που έχει εκπονηθεί από τη διοίκηση του Συνεταιρισµού, προβλέπει την προσθήκη επτά (7) νέων σιλό αποθήκευσης µε συνολική δυναµικότητα 9.000 τόνων, τα οποία θα έρθουν να πλαισιώσουν τα υφιστάµενα 42 σιλό του συγκροτήµατος, χωρητικότητας 36.000 τόνων, ανεβάζοντας τον πήχη στους 45.000 τόνους, περισσότερους από κάθε άλλη ανάλογη υποδοµή στη χώρα. Ταυτόχρονα, θα κατασκευαστεί και ένα υπερσύγχρονο ξηραντήριο, µε δυναµικότητα ξήρανσης 20 τόνων ρυζιού την ώρα, το οποίο πρόκειται να προστεθεί στα τρία υπάρχοντα ξηραντήρια, ενώ θα δηµιουργηθούν και άλλοι βοηθητικοί χώροι και θα αποκτηθεί µια καινούρια γεφυροπλάστιγγα και ένα τηλεσκοπικό όχηµα. Επιπλέον, µε ένα µέρος των κονδυλίων που θα επενδυθούν, πρόκειται να γίνει και ένα βελτιωτικό «lifting» σε υποδοµές και εξοπλισµό, που βρίσκεται αυτή τη στιγµή στο υφιστάµενο συγκρότηµα.

«Έχουµε εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες άδειες, έχουµε στα χέρια µας και τις εγγυητικές από τις τράπεζες και η θεµελίωση των νέων σιλό ήδη έχει ξεκινήσει εδώ και δύο εβδοµάδες», µας εξήγησε ο κ. Μπότας και πρόσθεσε πως η επένδυση θα καλυφθεί χρηµατοδοτικά κατά 25% από τραπεζικό δάνειο, 20% από ίδια κεφάλαια του Συνεταιρισµού και 55% από πόρους του Ταµείου Ανάκαµψης.

Βάσει του χρονοδιαγράµµατος που έχει τεθεί οι νέες εγκαταστάσεις θα έχουν κατασκευαστεί µέχρι το φθινόπωρο του 2024. «Θεού θέλωντος, ευελπιστούµε ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν έγκαιρα και τα νέα σιλό θα είναι έτοιµα να παραλάβουν τα ρύζια των µελών µας από το αλώνι της επόµενης χρονιάς», σηµειώνει ο συνοµιλητής µας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία