BACK TO
TOP
Food insider

Η ΕΕ επικαιροποιεί τους ελέγχους για εισαγόμενα τρόφιμα από τρίτες χώρες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε νέες αλλαγές στο επίπεδο των ελέγχων για τα εισαγόμενα τρόφιμα μη ζωικής προέλευσης, μετά τις πρόσφατες ενημερώσεις στο Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF) για το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

shutterstock_1304795542

42
0

Η αναθεωρημένη νομοθεσία ορίζει το ποσοστό των επίσημων ελέγχων και τους ειδικούς όρους για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές μη ζωικής προέλευσης που εισάγονται στην Ευρώπη. Οι κανόνες τροποποιούνται κάθε έξι μήνες.

Η συχνότητα ταυτοποίησης και φυσικών ελέγχων σε αποστολές φύλλων betel από την Ινδία για σαλμονέλα έχει αυξηθεί στο 50% λόγω του υψηλού ποσοστού μη συμμόρφωσης. Τα ευρήματα από επίσημους ελέγχους από τα κράτη μέλη οδήγησαν στον έλεγχο του σουσαμιού από την Ουγκάντα ​​για σαλμονέλα σε υψηλότερο ποσοστό 30%.

Τροποποιήσεις που σχετίζονται με τις αφλατοξίνες

Τα φιστίκια, τα μείγματα και τα προϊόντα που παρασκευάζονται από φιστίκια καταγωγής Ηνωμένων Πολιτειών και αποστέλλονται στην ΕΕ από την Τουρκία έχουν υποβληθεί σε αυξημένους ελέγχους και ειδικούς όρους κατά την είσοδο στην Ευρώπη λόγω του κινδύνου μόλυνσης από αφλατοξίνες από τον Ιούνιο του 2023. Οι έλεγχοι από τα κράτη μέλη δείχνουν βελτιωμένη συμμόρφωση, επομένως οι έλεγχοι θα μειωθούν από το 50 στο 30% των αποστολών.

Το εκχύλισμα βανίλιας από τις ΗΠΑ θα συνεχίσει να ελέγχεται σε συχνότητα 20% για υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Οι έλεγχοι για τα φιστίκια και το φυστικοβούτυρο θα παραμείνουν επίσης στο 20% για αφλατοξίνες.

Η συχνότητα των ελέγχων σε φουντούκια, μείγματα και προϊόντα που παρασκευάζονται από φουντούκια από τη Γεωργία για αφλατοξίνες έχει μειωθεί από 30 σε 20%.

Οι έλεγχοι στα μείγματα μπαχαρικών από το Πακιστάν έχουν μειωθεί από 50 σε 30%. Παρά το γεγονός ότι τα φιστίκια και τα προϊόντα φιστικιών από την Γκάνα δεν εισήχθησαν στην Ευρώπη για τρία χρόνια, οι έλεγχοι ορίστηκαν σε ποσοστό 50%.

Οι κανόνες σχετικά με τους ξηρούς καρπούς Βραζιλίας από τη Βραζιλία και τα φιστίκια από το Σουδάν που ελέγχονται για αφλατοξίνες έχουν αλλάξει, καθώς τέτοια προϊόντα δεν έχουν εισαχθεί στην ΕΕ για περισσότερα από τρία χρόνια.

Οι έλεγχοι σε μια σειρά προϊόντων από την Αιθιοπία, συμπεριλαμβανομένης της πιπεριάς του γένους Piper, ορισμένων αποξηραμένων ή θρυμματισμένων ή αλεσμένων φρούτων, τζίντζερ, σαφράν, κουρκουμά (κουρκουμά), θυμάρι, φύλλα δάφνης, κάρυ και άλλα μπαχαρικά μειώθηκαν από 50 σε 30%. Οι έλεγχοι αφλατοξίνης στο μοσχοκάρυδο από την Ινδονησία αυξήθηκαν στο 50%.

Οι έλεγχοι στις αποστολές αποξηραμένων σύκων, μειγμάτων και προϊόντων από αποξηραμένα σύκα από την Τουρκία έχουν μειωθεί από 30 σε 20%. Οι έλεγχοι για τα φιστίκια, τα μείγματα και τα προϊόντα φιστικιού έχουν μειωθεί από 50 σε 30%.

Αλλαγές οξειδίου του αιθυλενίου

Ένας αριθμός αλλαγών έγινε στους ελέγχους που σχετίζονται με το αιθυλενοξείδιο. Οι αυξημένοι έλεγχοι στα χαρούπια και τους σπόρους χαρουπιού από την Ινδία έχουν αρθεί αφού ίσχυαν από τον Δεκέμβριο του 2021. Οι έλεγχοι στο κόμμι γκουάρ λόγω του κινδύνου μόλυνσης από πενταχλωροφαινόλη, διοξίνες και οξείδιο του αιθυλενίου έχουν επίσης αφαιρεθεί.

Μείγματα προσθέτων τροφίμων που περιέχουν κόμμι χαρουπιού ή κόμμι γκουάρ, βανίλια και γαρίφαλο από την Ινδία, υπόκεινται σε περισσότερους ελέγχους και σε ειδικούς όρους λόγω του οξειδίου του αιθυλενίου από τον Ιανουάριο του 2022. Η βελτίωση της απόδοσης σημαίνει ότι δεν είναι πλέον απαραίτητο για κάθε αποστολή να να συνοδεύεται από επίσημο πιστοποιητικό που δηλώνει ότι όλα τα αποτελέσματα δειγματοληψίας και ανάλυσης δείχνουν συμμόρφωση με τους κανονισμούς της ΕΕ. Ωστόσο, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε ποσοστό 20%.

Οι επιθεωρήσεις από τα κράτη μέλη διαπίστωσαν υψηλά επίπεδα μη συμμόρφωσης για το μοσχοκάρυδο και το κάρδαμο από την Ινδία για το οξείδιο του αιθυλενίου. Οι έλεγχοι θα εισαχθούν σε συχνότητα 30%.

Καταργήθηκαν οι αυστηρότεροι έλεγχοι στα χαρούπια και τους σπόρους χαρουπιού από την Τουρκία. Τα μείγματα προσθέτων τροφίμων που περιέχουν κόμμι χαρουπιού από την Τουρκία έχουν αυστηρότερους ελέγχους και ειδικούς όρους κατά την είσοδο στην Ευρώπη από τον Μάιο του 2022. Δεν απαιτείται πλέον επίσημο πιστοποιητικό που να αποδεικνύει τη συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ, αλλά οι έλεγχοι έχουν οριστεί σε ποσοστό 30%.

Οι ενισχυμένοι έλεγχοι στα στιγμιαία noodles που περιέχουν μπαχαρικά και καρυκεύματα ή σάλτσες από τη Νότια Κορέα και το Βιετνάμ, καθώς και σε μείγματα πρόσθετων τροφίμων με κόμμι χαρουπιού από τη Μαλαισία έχουν χαλαρώσει.

Πηγή: FSN

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία