BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Πανάκριβα δάνεια και υψηλές τραπεζικές προμήθειες στην Ελλάδα

Νέο κύκλο πιέσεων προς τις τράπεζες, με σημείο αναφοράς τις υψηλές χρεώσεις για τις συναλλαγές ιδιωτών και επιχειρήσεων, άνοιξε την Τρίτη 25 Ιουνίου ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, προειδοποιώντας για νέα νομοθετική ρύθμιση αν οι τράπεζες δεν προσαρμοστούν.

25_06_2024_ΚΧ-ΕΕΤ-scaled

20
0

Ως γνωστόν, τον περασμένο Απρίλιο το ΥΠΕΘΟ νομοθέτησε επιβάλλοντας πλαφόν για τις συναλλαγές ιδιωτών έως και 10 ευρώ. Με τη ρύθμιση αυτή, ικανοποιήθηκε ένα πάγιο αίτημα των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στη λεγόμενη "Μικρή Λιανική". Συγκεκριμένα, για τα επόμενα 3 χρόνια στις συναλλαγές μέχρι 10 ευρώ που γίνονται με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες ιδιωτών που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα προβλέπεται ότι η προμήθεια εκκαθάρισης που χρεώνεται ο έμπορος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,50% της αξίας της συναλλαγής. Αντίστοιχα:

  • Η ανώτατη τραπεζική προμήθεια για χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες ιδιωτών ορίζεται στο 0,10% και για τις πιστωτικές κάρτες ιδιωτών στο 0,15%.
  • Η ανώτατη χρέωση του παρόχου υπηρεσιών πληρωμής από διεθνείς οργανισμούς καρτών ορίζεται σε 0,10%. 

Η προειδοποίηση του υπουργού Οικονομικών είναι σαφές ότι αφορά μια νομοθετική ρύθμιση για υψηλότερες σε αξία συναλλαγές και ίσως και περισσότερα είδη προμηθειών που επιβάλλουν και εισπράττουν οι τράπεζες. Παρόλα αυτά, ο κ. Χατζηδάκης δίνοντας μια ακόμη ευκαιρία παρότρυνε τις τράπεζες να υιοθετήσουν συστήματα προμηθειών ανάλογα με αυτά που εφαρμόζονται και στην υπόλοιπη Ευρώπη. 

Τα ακριβά δάνεια 

Την ίδια ώρα στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ESM, με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου του, ειδικά για την Ελλάδα είχε και ένα κομμάτι που αφορούσε τις ελληνικές τράπεζες. Σε μια σχετικά ασυνήθιστη παρατήρηση, ο διεθνής οργανισμός τόνισε ότι το επιτοκιακό περιθώριο στις ελληνικές τράπεζες είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη επισημαίνοντας εμμέσως και τη δυσκολία που συνεπάγεται η χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Μάλιστα, ο ESM σημείωσε ότι η πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 κατά 2,1%, ρυθμό πολύ υψηλότερο από το 0,2% που ήταν στον μέσο όρο της Ευρωζώνης, αλλά πολύ χαμηλότερο από το 6,1% που είχε πετύχει τον Σεπτέμβριο του 2022. Τόνισε επίσης ότι η αύξηση της πιστωτικής επέκτασης οφείλονταν κυρίως σε νέα δάνεια προς επιχειρήσεις, καθώς οι νέες χορηγήσεις προς τα νοικοκυριά είχαν μείωση κατά 2,3%, λόγω και υψηλών επιτοκίων της ΕΚΤ. 

Στο θέμα των φθηνότερων δανείων, το ΥΠΕΘΟ φαίνεται να υπολογίζει στην ενίσχυση του ανταγωνισμού. Στην κατεύθυνση αυτή έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια για να εκκαθαρίσει το χαρτοφυλάκιο των κόκκινων δανείων και στις μη συστημικές τράπεζες και ειδικότερα τον αποκαλούμενο 5ο τραπεζικό πυλώνα που θα προκύψει από τη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, ανακοινώθηκε χθες ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει και σε ένα συμπληρωματικό Ηρακλή IV, με ανάλογη επέκταση των εγγυήσεων του δημοσίου ώστε να καλυφθούν το σύνολο των κόκκινων δανείων που βρίσκεται σε εκκρεμότητα.




πηγή: capital.gr

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία