BACK TO
TOP
Οικονομία και Πολιτική

Ράλι στις τιμές πετρελαίου φέρνει η κλιμάκωση της έντασης στη Μ. Ανατολή

Έρμαιο των γεωπολιτικών εξελίξεων είναι ξανά οι τιμές στο πετρέλαιο, με την κλιμάκωση των εντάσεων στα σύνορα του βορείου Ισραήλ με τον Λίβανο να επαναφέρουν κινδύνους μιας γενικότερης ανάφλεξης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής πέραν του πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λωρίδα της Γάζας από πέρσι τον Οκτώβριο.

petrelaio-oil-vareli_2

33
0

Στο Λονδίνο, η τιμή στο πετρέλαιο έφθασε το υψηλό διμήνου και ειδικότερα τα 86 δολάρια το βαρέλι παρά την απρόσμενη αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων που καταδεικνύει πως η προσφορά παραμένει ικανοποιητική. Παρομοίως, η τιμή στο αργό πετρέλαιο κινήθηκε στα 81,5 δολάρια το βαρέλι από το 72,78 δολάρια που ίσχυαν στις αρχές Ιουνίου.

Από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ πέρσι την 7η Οκτωβρίου και την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, οι τιμές του μαύρου χρυσού παρουσιάζουν αυξομειώσεις που έχουν αποσταθεροποιήσει την υποχώρηση του πληθωρισμού στον στόχο του 2%. Τον περασμένο Απρίλιο, όταν η Τεχεράνη εξαπέλυσε πάνω από 300 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ που αποκρούστηκαν χάρις στον Σιδερένιο Θόλο, η τιμή του αργού πετρελαίου έφθασε προς στιγμήν τα 86,5 δολάρια το βαρέλι. Παρομοίως, η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ στο Λονδίνο προσέγγισε τα 90 δολάρια το βαρέλι αν και εν συνεχεία αποκλιμακώθηκε.

Η χαλιναγώγηση των ανατιμήσεων στις οικονομίες της Δύσης αποτελεί μείζον πολιτικό ζήτημα καθώς η άνοδος του κόστους διαβίωσης έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των πολιτών. Το κόστος της βενζίνης είναι ένα κρίσιμο θέμα για τις μεταφορές, τον αγροτικό κλάδο, τη βιομηχανία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Οι κεντρικοί τραπεζίτες και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού δεν παραλείπουν να αναφέρουν τον απρόβλεπτο γεωπολιτικό παράγοντα που επηρεάζει διαρκώς τις αποφάσεις τους για την πορεία των επιτοκίων.

Οι ΗΠΑ καταβάλλουν μεγάλη διπλωματική προσπάθεια για να παύσει η ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού. Προειδοποιούν, ωστόσο, πως δεν μπορεί να συνδεθεί με μια συμφωνία για την κατάπαυση πυρός με τη Χαμάς στη Γάζα. «Η λογική του Χασάν Νασράλ, γενικού γραμματέα της Χεζμπολάχ, είναι πως όλα συνδέονται με τη Γάζα, και ώσπου να υπάρξει εκεχειρία στη Γάζα δεν θα σταματήσουν οι επιθέσεις στο Ισραήλ» σχολίασε ανεπίσημα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στη Wall Street Journal. Αλλά, πρόσθεσε, «ειλικρινά απορρίπτουμε κάθετα αυτή τη λογική».

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την αλληλεγγύη του στο Λίβανο ενώ το Ισραήλ εντατικοποιεί τις επιθέσεις στη Γάζα όπου ο αριθμός των αμάχων αυξάνονται όλο και πιο πολύ. Πάντως, η έκρυθμη κατάσταση στο Λίβανο ανάγκασε τον Καναδά, τη Γερμανία και την Ολλανδία να παροτρύνουν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη χώρα καθώς υπάρχει φόβος ενός ευρύτερου πολέμου με το Ισραήλ.


Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η αποκλιμάκωση της βίας στην ευρύτερη περιοχή γίνεται εξαιρετικά δύσκολη, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις στο μέτωπο του πληθωρισμού. Από τις αρχές Ιουνίου έχει καταγραφεί άνοδος στις τιμές του πετρελαίου, με τους αναλυτές της αγοράς να τονίζουν πως οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην πορεία των τιμών.


πηγή: powergame.gr

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία